Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 november 2022 02:00
Del på Facebook

1859: Charles Darwins bok «Artenes opprinnelse» kom ut i London. I boka (som bar den fulle tittelen «On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life») presenterer Darwin sin evolusjonsteori, der han argumenterer for at arter utvikler seg over utallige generasjoner gjennom naturlig seleksjon. Førsteopplaget på 1250 eksemplarer ble revet bort i løpet av én dag. Allerede den første anmeldelsen, som sto på trykk i det litterære magasinet «Athenaeum», gjorde seg lystig over tanken på at mennesket skulle stamme fra apene. Anmelderen konkluderte likevel med at boka hadde «krav på interesse». Med sin avvisning av så vel bibelens skapelseshistorie som Platons essensialisme representerer Darwins bok et vannskille i idéhistorien.

1931: Fraktskipet SS «Baychimo» la ut på en ubemannet reise som kan ha vart i flere tiår. Noen uker tidligere var skipet blitt sittende fast i pakkis utenfor nordkysten av Alaska. Kapteinen ga ordre om at mannskapet skulle ta seg til land over isen, i håp om å kunne ut hente skipet senere. Etter en voldsom storm 24. november var skipet søkk borte. Rederiet antok at det var sunket, men noen dager senere ble det sett drivende i sjøen 70 kilometer fra utgangspunktet. I årene som fulgte, drev «Baychimo» rundt på havet som et spøkelsesskip. Det ble observert flere ganger i årene fra 1933 til -35, og så sent som i 1939 skal mannskap fra et annet skip ha vært om bord i det for å kikke. Deretter ser det ut til at skipet har fortsatt sin ensomme ferd. I mars 1962 skal inuitter ha sett det i Beauforthavet. Den siste observasjonen av «Baychimo» ble innrapportert i 1969. Hvis rapporten er korrekt, må det herreløse skipet ha drevet omkring i minst 38 år.

1971: Et forsøk på å berge fem geitebukker ned fra fjellet ved Molaupen på Sunnmøre kostet sju mennesker livet. I løpet av høsten var det gjort flere fremstøt for å hente ned bukkene, men uten hell. 24. november gikk et følge på fire menn på leting etter bukkene i de stupbratte fjellene over Hjørundfjorden. De hadde funnet dyrene da et snøras løsnet fra skrenten over dem og begravde én av mennene. Letemannskaper ble tilkalt fra nabogårdene, men åtte av dem ble begravd i snømasser da et nytt ras gikk. Bare to av de til sammen ni mennene som var tatt av rasene, ble funnet i live. Ulykken fikk stor medieoppmerksomhet og utløste en nasjonal innsamlingsaksjon til inntekt for de etterlatte. Den ene av de bortkomne geitebukkene skal ha vendt hjem i september 1974, etter mer enn tre år i fjellet.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte