Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1923: Alle de 50 om bord omkom da det franske luftskipet «Dixmude» eksploderte over havet utenfor Sicilia. Årsaken var trolig lynnedslag. Franske myndigheter var først lite villige til å vedgå at det militære luftskipet var gått tapt, og sendte ut falske rapporter om at skipet var observert på flere ulike steder i dagene etter ulykken. Én historie gikk ut på at skipet var i god behold, men var blitt ført inn over Afrika av lunefulle vinder. Først den 26. desember, da fiskere fant det forbrente liket av skipets kaptein drivende i sjøen, ble tapet av luftskipet erkjent fra offisielt hold. «Dixmudes» undergang var den mest dødbringende luftskipskatastrofen til da. Den skulle siden bare bli overgått av USS «Akrons» styrt utenfor New Jersey i 1933, da 73 mennesker mistet livet.

1988: En terrorbombe gikk av i et passasjerfly på vei fra Frankfurt til New York. Pan Am-flyet befant seg over den lille byen Lockerbie i Skottland da bomben detonerte. Foruten alle de 259 personene om bord i flyet, omkom 11 av innbyggerne i Lockerbie. Etterforskningen av terroraksjonen varte i tre år og omfattet 15.000 vitneforklaringer. Den konkluderte med at to libyske statsborgere hadde plassert bomben i flyet på oppdrag fra den libyske sikkerhetstjenesten. De to mistenkte mennene ble utlevert fra Libya i 1999. I 2001 ble den ene dømt til fengsel på livstid av en skotsk rett, mens den andre ble frikjent. To år senere tok Libyas leder Muammar al-Gaddafi på seg ansvaret for aksjonen og utbetalte et større erstatningsbeløp til de etterlatte. Gaddafi fastholdt likevel at han aldri hadde gitt ordre til terrorangrepet.

2012: Verden gikk inn i en ny tidsalder, ifølge Den lange mesoamerikanske kalenderen. Kalenderen (populært kalt mayakalenderen) setter 21. desember 2012 som sluttdato for en 5.125 år lang tidssyklus. Hva dette tidsskiftet skulle innebære, har vært gjenstand for mange tolkninger og spekulasjoner. Noen har gått ut på at datoen markerer verdens undergang. I enkelte grener av New Age-bevegelsen ble dagen sett fram til som starten på en ny, åndelig æra. Det såkalte 2012-fenomenet er blitt sammenlignet med 2000-problemet og spådommene om at verdens datasystemer ville bryte sammen ved årtusenskiftet. Mytene rundt mayakalenderen dannet bakgrunnen for den amerikanske katastrofefilmen «2012». I filmen blir menneskeheten nær utslettet av jordskjelv, tsunamier og vulkanutbrudd.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse