Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1955: Den mest dødbringende ulykken i motorsportens historie inntraff i Le Mans i Frankrike. Under det årlige 24-timersløpet på racerbanen Circuit de la Sarthe mistet den franske føreren Pierre Levegh kontrollen over sin Mercedes-Benz, og bilen ble kastet rundt. Bilens panser, motor og frontaksling pløyde i stor hastighet inn i den tettpakkede på hovedtribunen. Kort etter eksploderte bilens drivstofftank, så fresende glør og metallsplinter haglet over publikum. Foruten bilføreren selv mistet 83 tilskuere livet i ulykken, og ytterligere 120 ble skadd. Etter katastrofen i Le Mans besluttet Mercedes-Benz å trekke seg fra all motorsport fra utgangen av 1955-sesongen. Fabrikken holdt seg borte fra sporten fram til 1987.

1963: Alabamas guvernør, demokraten George Wallace, blokkerte døren til University of Alabama i Tucaloosa for å hindre to svarte studenter i å registrere seg ved universitetet. Wallace rikket seg ikke fra døråpningen før president John F. Kennedy kalte inn nasjonalgarden og utstedte en direkte ordre til guvernøren om å slippe de svarte studentene inn. Guvernørens aksjon var en protest mot en fersk høyesterettsdom som slo fast at segregering ved amerikanske læresteder var grunnlovsstridig og måtte avvikles. George Wallace hadde tapt et guvernørvalg i 1958, ifølge eget utsagn fordi han hadde vært for liberal i rasespørsmål. Etter nederlaget hadde han lovet medarbeiderne sine at det aldri skulle skje igjen. Da han avla eden som guvernør i januar 1963, var det under mottoet «segregering nå, segregering i morgen, segregering for alltid».

2009: Verdens helseorganisasjon erklærte at svineinfluensaen hadde utviklet seg til en pandemi. Epidemien hadde brutt ut i Mexico og spredte seg raskt over hele kloden. I Norge var sykdommen blitt oppdaget 6. mai samme år. Svineinfluensa skal ha blitt registrert første gang i 1930. Den er en utbredt og iblant dødelig sykdom hos domestiserte griser, men smitter vanligvis ikke til mennesker. Sykdommen arter seg som en kraftig influensa med feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger, tretthet og i noen tilfeller diaré og oppkast. Utbruddet og den påfølgende pandemialarmen i 2009 utløste en kritisk debatt om legemiddelindustriens innflytelse på den internasjonale pandemiberedskapen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse