Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
10 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1924: Den italienske sosialistlederen Giacomo Matteotti ble bortført og drept av fascister i Roma. Få dager før forsvinningen hadde Matteotti holdt et flammende oppgjør med Mussolini i det italienske parlamentet. I talen anklaget han fascistene for å ha tydd til både valgfusk og terror mot velgere under parlamentsvalget i april samme år, som hadde endt med at fascistene fikk flertall i nasjonalforsamlingen. Straks han hadde forlatt talerstolen, skal Matteotti ha sagt til partifeller at de kunne begynne å forberede minneordene over ham. Matteottis levninger ble funnet utenfor Roma to måneder senere. Historikere har omtalt Matteotti-affæren som et vendepunkt i den italienske mellomkrigshistorien, da Mussolini åpent demonstrerte sitt forsett om diktatorisk makt i Italia.

1935: Den amerikanske legen Robert Holbrook Smith tok sitt livs siste drink, etter sigende for å roe nervene foran en operasjon. Kort etter grunnla han Anonyme Alkoholikere (AA) sammen med den fallerte børsspekulanten William Griffith Wilson. De to mennene hadde strevd i årevis med tunge alkoholproblemer da de møttes i mai 1935. I årene som fulgte, utviklet de et tolvtrinns program som skulle hjelpe alkoholikere til å holde seg edru. Første trinn i programmet fikk ordlyden: «Vi innrømmet at vi var maktesløse overfor alkohol, og at vi ikke lenger kunne mestre våre liv.» Den primære virksomheten i AA består av gruppemøter der deltakerne opptrer under bare fornavn. Anonyme Alkoholikere er i dag et verdensomspennende fellesskap, og eneste kriterium for opptak er et ønske om å slutte å drikke.

1944: Bare seks innbyggere overlevde da Waffen-SS’ 2. panserdivisjon massakrerte befolkningen i den franske landsbyen Oradour-sur-Glane. Massakren skal ha vært en hevn for den franske motstandsbevegelsens kidnapping og drap på en høytstående SS-offiser. Dagen i forveien hadde den samme SS-enheten hengt 99 mennesker fra lyktestolper og balkonger i byen Tulle. 642 franske sivilister mistet livet i blodbadet i Oradour-sur-Glane, blant dem 452 kvinner og barn. Etter krigen ble det bestemt at den sønderskutte landsbyen ikke skulle gjenoppbygges, men bli stående som et minnesmerke over de døde og et monument over krigens grusomhet. I stedet ble en ny landsby anlagt like utenfor den gamle. Ruinbyen er i dag et mye besøkt turistmål.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse