Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1672: Peter I av Russland, bedre kjent som Peter den store, ble født i Moskva. Alt fra ungdommen lot Peter seg sterkt inspirere av vesteuropeisk kultur og tankegang, og som hersker gjorde han det til et hovedanliggende å omskape det tradisjonsbundne Russland til en moderne, europeisk stormakt. Tsarens gjennomgripende reformer omfattet alt fra statsforvaltning, militærvesen, handel og industri til religionsutøvelse, alfabet og kalender. En av hans mindre betydelige, men like fullt oppsiktsvekkende reformer var den såkalte skjeggskatten. I sin iver etter å bringe det russiske hoffet i harmoni med sine franske (og glattbarberte) forbilder, innførte han beskatning på det å gå med skjeggpryd. Peter den store satt ved makten fra han ble kronet som tiåring til han døde i 1725, 52 år gammel. Han er blitt kalt det moderne Russlands far.

1843: Den østerrikske baronessen, fredsaktivisten og forfatteren Bertha von Suttner ble født i Praha. Hun var forfatter av den pasifistiske romanen «Ned med våpnene!» (1889), en bok som vakte stor oppsikt i Europa og gjorde von Suttner til en ledende skikkelse i den internasjonale fredsbevegelsen. Baronessen kjente Alfred Nobel personlig etter å ha arbeidet som hans privatsekretær i en kort periode i 1870-årene. De to fortsatte å korrespondere helt fram til Nobels død i 1896, og det er blitt hevdet at baronessens påvirkning på Nobel bidro til at fredsprisen ble en av de fem prisene som dynamittoppfinneren innstiftet i sitt testamente. I 1905 ble Bertha von Suttner selv den første kvinnen i historien til å motta Nobels fredspris.

2006: En Adidas-ball av modell «+ Teamgeist» var matchball da fotball-VM for herrer ble sparket i gang i München. VM-ballene har endret design og egenskaper foran hvert mesterskap siden 1930. I 1950 kom den første VM-ballen uten den forhatte lissen, som kunne etterlate stygge merker i pannen ved headinger. VM i Sverige i 1958 ble spilt med en 18-panels, gulbrun ball fra Sydsvenska Läder- og Remfabriken. I 1966 satte Yorkshire-fabrikken Slazenger sin beste skredder til å sy hver eneste ball som skulle brukes under VM i England. Yorkshire-skredderens VM-ball skulle bli den siste som ikke var produsert av Adidas. Fra 1970 har den tyske utstyrsgiganten vært Fifas offisielle leverandør av VM-baller. 1970 var også året da Adidas leverte VM-modellen «Telstar», den 32-panels, svarte og hvite ballen som for mange er selve sinnbildet på en fotball.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse