Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1845: Henrik Wergeland døde i Christiania, ifølge Rikshospitalets journaler av lungetuberkulose. Wergeland hadde et fjorten måneders sykeleie bak seg da han til sist sovnet inn, men kan på ingen måte sies å ha ligget på latsiden. Litteraturhistorikere har regnet ut at han til sammen produserte 860 sider lyrikk og 570 sider prosa i løpet av sykdomsperioden. Blant verkene han syslet med, var dikt som «Følg Kaldet», «Til Foraaret», «Til min Gyldenlak» og «Den smukke Familie». Han skrev også på det selvbiografiske verket «Hassel-Nødder», som skulle komme ut bare få dager etter hans død. Ikke engang et opprivende sykehusopphold i april 1845 la noen demper på dikteres skaperkraft. I løpet av de to første nettene på Rikshospitalet skrev han diktene «Paa Hospitalet, om Natten» og «Anden Nat paa Hospitalet». Henrik Wergeland ble 37 år gammel.

1962: The Rolling Stones holdt sin første konsert. Åstedet for begivenheten var Marquee Club i London, som da lå på sin opprinnelige adresse i Oxford Street. I 1964 flyttet klubben til nye lokaler i 90 Wardour Street, der den ble værende gjennom hele storhetstiden. I løpet av de neste 24 årene ble den lille klubbscenen en trampoline for et stort antall band og artister på vei mot berømmelse. Størrelser som Led Zeppelin, The Who, The Jimi Hendrix Experience, Pink Floyd, The Yardbirds og King Crimson var alle gjengangere på klubben i 1960-årene. I siste halvdel av 70-årene ble Marquee Club en viktig arena for den oppblomstrende punkbevegelsen, og på 1980-tallet spilte mange av heavyrockens største band på klubben. I 1988 ble lokalene solgt og klubben flyttet til 105 Charing Cross Road. Marquee Club ble nedlagt i 1996.

1984: München og omegn ble truffet av den verste haglbygen i byens nyere historie. Uværet brøt ut ved 20-tiden og sto på i mellom 20 og 30 minutter. Særlig hardt rammet var de sørvestlige delene av München, der bygen etterlot et 20 cm tjukt lag med haglkorn i gatene. Mange av kornene var på størrelse med tennisballer, det største registrerte enkeltkornet målte 9,5 cm i diameter. Byens brannvesen skal ha rykket ut til 3800 oppdrag i forbindelse med uværet. Flere hundre personer ble skadd av de enorme haglkornene, men ingen liv gikk tapt. Derimot var uværet en katastrofe for tysk forsikringsbransje. Ifølge tysk Wikipedia fikk mer enn 70.000 bygninger og 200.000 biler skader av haglbygen, som også satte Münchens trikker ut av spill. I tillegg ble avlinger ødelagt i jordbruksområdene utenfor byen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse