Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1897: Den svenske ingeniøren og polfareren Salomon August Andrée og hans tre mann store ekspedisjon forlot Spitsbergen i et forsøk på å nå Nordpolen med luftballong. De tre ble aldri sett i live igjen. Det ble senere konstatert at ballongen «Örnen» hadde strandet på isen allerede etter to døgns ferd. I de tre påfølgende månedene slet mennene seg fram til fots over isen i håp om å nå fram til bebodde områder. Forsøkene mislyktes, og de ble tvunget til å overvintre på Kvitøya. 33 år senere ble ballongfarernes skjeletter, dagbøker og utstyr funnet av en norsk forskningsekspedisjon. De omkomne ble brakt hjem til Stockholm og gravlagt under store æresbevisninger i oktober 1930. Mer enn 100.000 mennesker skal ha møtt fram for å følge polfarerne på deres siste ferd.

1974: Forfatteren Pär Lagerkvist døde i Lidingö, 83 år gammel. Lagerkvist debuterte i 1912 med kortromanen «Människor». Da han ble tildelt Nobelprisen i litteratur 39 år senere, var det ifølge nobelkomiteens begrunnelse «för den konstnärliga kraft och djupa självständighet, varmed han i sin diktning söker svar på människans eviga frågor». Blant Lagerkvist meste leste verker kan nevnes novellesamlingen «Onda sagor» (1924), den selvbiografiske barndomsskildringen «Gäst hos verkligheten» (1925) og romanen «Bödeln» (1933). Sitt internasjonale gjennombrudd fikk Lagerkvist med den mørke romanen «Dvärgen» (1944), der han studerer den menneskelige ondskap. Romanen regnes av mange som et av de viktigste verkene i svensk litteratur i det 20. århundre.

1978: Minst 217 mennesker mistet livet og 300 fikk brannskader da en tankbil med flytende gass eksploderte ved en campingplass på den spanske østkysten. De fleste av de omkomne var utenlandske turister som ferierte ved campingplassen Los Alfaques ca. 80 kilometer sydvest for Barcelona. Etter ulykken kom det fram at tankbilen hadde vært lastet med neste fire tonn mer gass enn kapasiteten tillot. Da tanken sprang lekk som følge av trykket, drev en sky av brennbar gass innover campingplassen og ble antent. I neste øyeblikk eksploderte tankbilen. Det antas at omkring 150 av dødsofrene ble drept momentant i den voldsomme eksplosjonen. Brannkatastrofen ved Los Alfaques var en av de verste i spansk historie.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse