Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1913: Termometeret viste 56,7 grader i Death Valley i California, den høyeste lufttemperaturen som er målt på jordoverflaten. Varmerekorden har senere vært gjenstand for debatt. 13. september 1922 ble den angivelig overgått i den libyske byen El Azizia, der temperaturen ble målt til 58 grader. 90 år senere ble målingen i Libya underkjent av Verdens meteorologorganisasjon (WMO). Årsaken var at den ble foretatt med et termometer som ikke holdt godkjent standard. For å komplisere saken ytterligere, finnes det rapporter om 66,8 graders varme i Xinjiang-regionen i 2008, og uutholdelige 87 grader i den iranske byen Abadan i juni 1967. De to målingene er imidlertid ikke tilfredsstillende dokumentert, og målingen fra Death Valley i 1913 regnes fortsatt som verdens offisielle varmerekord.

1921: Den italiensk-amerikanske bokseren Jake LaMotta ble født i Bronx. LaMotta ble verdensmester i mellomvekt i 1949, etter å ha slått ut franskmannen Marcel Cerdan. LaMotta, med tilnavnet «Den rasende oksen», var kjent for å være umulig å slå ut på knockout. I en beryktet kamp mot erkerivalen Sugar Ray Robinson i 1951 ble LaMotta rystet av en fryktelig slagserie som så ut til å kunne drepe en hest, men ble likevel stående oppreist. Hans motstander ble til slutt tilkjent seieren på teknisk knockout. Jake LaMotta ble kjent for en hel verden etter at han ble portrettert av Robert De Niro i Martin Scorseses spillefilm «Raging Bull» (1980). Filmen var basert på bokserens egne memoarer. Robert De Niro skal ha lagt på seg 30 kilo for å kunne spille rollen som den aldrende LaMotta.

1924: Den finske løperen Paavo Nurmi vant to olympiske gullmedaljer med bare én times mellomrom under sommerlekene i Paris. Nurmi var førstemann til å bryte målseglet på både 1500 og 5000 meter. Totalt tok finnen fem gullmedaljer under konkurransene og bidro sterkt til at Finland ble lekenes nest beste nasjon, bare slått av USA. Paavo Nurmi regnes av mange som Finlands største idrettsutøver gjennom alle tider. Han vant ni olympiske gullmedaljer i 1920-årene og satte til sammen 22 offisielle verdensrekorder i løpet av sin karriere. Under åpningen av sommer-OL i Helsinki i 1952 var det Nurmi som fikk æren av å tenne den olympiske ilden. Ved sin død i 1973 ble Paavo Nurmi gravlagt på den finske statens regning.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse