Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1945: Historiens første kjernefysiske prøvesprengning fant sted i New Mexico. Bomben som ble detonert bar navnet «Trinity» og var av samme modell og størrelse som den såkalte «Fat Man», som senere ble sluppet over Nagasaki. Selve eksplosjonen inntraff klokken 5.29 om morgenen lokal tid, med en kraft som tilsvarte 21 kilotonn TNT. Etter 40 sekunder nådde brølet fra sjokkbølgen de nærmeste tilskuerne, som befant seg 10 kilometer unna. Sjokkbølgen kunne merkes 160 kilometer unna eksplosjonsstedet. Soppskyen som reiste seg, nådde tolv kilometer til værs. Eksplosjonen etterlot et tre meter dypt og 330 meter bredt krater der sanden var brent til glass. I 1965 ble åstedet for Trinity-testen erklært som nasjonalt minnesmerke. En obelisk markerer eksplosjonsstedet.

1949: Riksteatret ga sin aller første forestilling. Begivenheten fant sted i Kirkenes, og stykket som ble oppført var Sigurd Christiansens «En reise i natten». Riksteatret var blitt opprettet ved lov i 1948 som et offentlig drevet turnéteater, ifølge lovteksten med sikte på «å fremja arbeidet med å føra dramatisk kunst ut til folket i bygd og by og på andre tenlege måtar å auka kjennskapen til god dramatisk kunst.» Etableringen var en del av den kulturelle gjenreisningen av landet etter krigen, og det var derfor naturlig at den første turneen gikk til det særlig krigsherjede Finnmark. Teatret fikk sitt eget faste ensemble i 1950. I dag spiller Riksteatret regelmessig i mer enn 70 kulturhus over hele landet. Ifølge institusjonens egne nettsider turnerer teatret med ti til tolv produksjoner årlig.

1985: Forfatteren Heinrich Böll døde i Nordrhein-Westfalen, 67 år gammel. Böll var soldat i Wehrmacht under 2. verdenskrig og gjorde tjeneste i Frankrike, Romania, Polen og Sovjetunionen. Han ble såret fire ganger og satt en tid i amerikansk krigsfangenskap. Böll debuterte som forfatter i 1949. Med romaner som «Biljard klokken halv ti» (1959), «Som en klovn ser det» (1964), «Gruppebilde med dame» (1971) og «Katharina Blums tapte ære» (1974, filmatisert året etter) inntok han en sentral plass i Tysklands etterkrigslitteratur. Böll ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1972, ifølge Svenska Akademien «för en diktning som genom sin förening av tidshistorisk vidsyn och ömsint gestaltningsförmåga verkat förnyande inom tysk litteratur».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse