Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1918: Tsar Nikolaj II, hans hustru Aleksandra og deres fem barn ble skutt av bolsjevikiske revolusjonære i byen Jekaterinburg øst for Uralfjellene. Henrettelsen fant sted i et kjellerrom under huset der tsarfamilien satt internert. Likene ble maltraktert med geværkolber og overhelt med syre for å hindre identifisering. Allerede kort tid etter begynte ryktene å svirre om at et av barna hadde unnsluppet henrettelsen, og spesielt datteren Anastasias skjebne var omspunnet av mye spekulasjon. I årenes løp sto opptil flere svindlere fram og erklærte at de var tsarens overlevende avkom. I 1991 ble levningene av tsaren, tsarinaen og tre av parets barn funnet nedgravd i en skog utenfor Jekaterinburg. De øvrige to barna ble funnet og identifisert ved hjelp av DNA-analyse i 2007. Tsarfamilien er gravlagt i Peter Paul-katedralen i St. Petersburg.

1936: Væpnede nasjonalister gjorde opprør i Spansk Marokko. Hendelsen blir gjerne ansett som begynnelsen på Den spanske borgerkrigen, som kom til å pågå til april 1939. Kampen sto mellom venstreorienterte republikanere og den nasjonalistiske og til dels katolske høyresiden, ledet av general Francisco Franco. Borgerkrigen kom til å kreve en halv million menneskeliv og skape splittelser i den spanske befolkningen som ennå gjør seg gjeldende. Til tross for at Tyskland og Italia støttet nasjonalistene under borgerkrigen, valgte Franco-regimet offisielt å erklære seg nøytralt under 2. verdenskrig. Francos begrunnelse var den utmattende virkningen som borgerkrigen hadde hatt på Spania.

1945: Sovjetunionens leder Josef Stalin, Storbritannias statsminister Winston Churchill og USAs president Harry S. Truman møttes på Cecilienhof slott i Potsdam. Dagsordenen for møtet i var å bestemme hvordan seiersmaktene fra 2. verdenskrig skulle administrere det okkuperte Tyskland. Under det drøyt to uker lange møtet, som har fått navnet Potsdamkonferansen, ble det blant annet utarbeidet felles retningslinjer for demilitarisering og avnazifisering av Tyskland. Det ble også trukket opp en ny grense for landet mot øst som innebar at millioner av tyskere måtte tvangsflyttes. Videre formulerte USA og Storbritannia et krav om at Japan måtte kapitulere omgående – eller bli rammet av «rask og fullstendig ødeleggelse». Dagen før konferansen begynte hadde USA foretatt historiens første atomprøvesprengning.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse