Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
18 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1887: Vidkun Quisling ble født på Moland prestegård i Fyresdal, der faren var prost. Ifølge historiker Hans Fredrik Dahls biografi ble han født i den såkalte «Blåsalen» i andre etasje. Quisling kom hele livet til å føle sterk tilknytning til sin barndoms dal. De fleste ferier tilbrakte han i familiens hus Jonsborg, som under okkupasjonen ble omgikk av stadig høyere gjerder for å avskjerme det fra omgivelsene. Sammen med brødrene eide han også en hytte ved Homvatn. Den lokale motstandsbevegelsen skal ha vært inne på tanken om å kidnappe NS-føreren under et hyttebesøk, men planen ble aldri iverksatt. Da NS-regimet brøt sammen i 1945, tumlet Quisling en tid med planer om å vende tilbake til Fyresdal som sogneprest – til tross for at han ikke hadde teologisk utdannelse. Prestegården Moland ønsket han å konvertere til et barnehjem.

1984: En 41 år gammel mann gikk inn på en McDonalds-restaurant i byen San Ysidro i California og skjøt 21 mennesker til døde. Ytterligere 19 ble såret i massakren. Ifølge Wikipedia var skyteepisoden den dødeligste i USAs historie til da. Gjerningsmannen hadde bakgrunn som såkalt survivalist og hadde i lengre tid forberedt seg på at det amerikanske samfunnet skulle bryte sammen. Forut for ugjerningene skal han ha blitt sagt opp fra to jobber i løpet av et kort tidsrom. Massakren sto på i 78 minutter, inntil mannen ble skutt og drept av en av politiets skarpskyttere. Etter hendelsen valgte McDonalds å rive restauranten og donere eiendommen til offentligheten. Noen av ofrenes etterlatte reiste senere erstatningskrav mot restaurantkjeden, men nådde ikke fram i retten.

1991: Den første Lollapalooza-turneen ble sparket i gang i Phoenix i Arizona. Frontmann Perry Farrell fra bandet Janes’s Addiction var hjernen bak den turnerende musikkfestivalen, som ble lansert som en alternativ motvekt til de mer kommersielle festivalene i USA. Foruten Janes’ Addiction sto bl.a. Living Color, Nine Inch Nails, Ice T & Body Count, Rollins Band og Butthole Surfers på plakaten. Lollapalooza vokste i løpet av kort tid til den største musikkfestivalen i Nord-Amerika. Den bidro til at navn som Red Hot Chili Peppers, Soundgarden, The Smashing Pumpkins, Beastie Boys og Rage Against The Machine ble allemannseie på 90-tallet. I 1998 hadde interessen for konseptet kjølnet, og festivalen forsvant inntil den ble gjenopplivet i 2003. Sommeren 2023 er Lollapalooza-sirkuset innom Stockholm, Paris og Chicago.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse