Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
15 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1823. Kirken «Sankt Paul utenfor murene» i Roma brant ned til grunnen. Det underlige navnet henviser til at kirken lå utenfor Vatikanstatens murer, men likevel tilhørte pavestolen. Ifølge tradisjonen var kirken reist over graven til apostelen Paulus. Den var den største basilikaen i Roma nest etter Peterskirken og påbegynt så tidlig som på 300-tallet. Under reparasjonsarbeider i taket 15. juli 1823 brøt det ut en brann som la bygningen i ruiner. Det ble omgående bestemt at den skulle gjenreises, og en lang rekke land bidro med pengegaver til arbeidet med å rekonstruere basilikaen, som ble gjenåpnet i 1840. I 2006 fant arkeologer en marmorsarkofag under kirkens alter. Det er uklart om det faktisk er Paulus’ levninger som ligger i sarkofagen.

1947: Rockemusikeren Roky Erickson ble født i Dallas. I likhet med Syd Barett fra Pink Floyd, hører han til blant rockens mest plagete sjeler. Erickson fikk et mindre gjennombrudd i 1960-årene som frontfigur og sanger i bandet The 13th Floor Elevators. Hans senere liv og karriere var sterkt preget av mentale lidelser, dels utløst av LSD-misbruk og dels trolig som følge av elektrosjokkbehandling. I 1981 ga Erickson ut det legendariske albumet «The Evil One» med bandet The Aliens. Året etter sendte han ut en pressemelding der han erklærte at en marsboer hadde tatt bolig i kroppen hans. Musikerens tragiske skjebne er skildret i dokumentarfilmen «You’re Gonna Miss Me» (2007). Erickson døde i 2019, 71 år gammel.

1997: Moteskaperen Gianni Versace (50) ble skutt ned og drept utenfor sitt hjem i Miami. Drapsmannen var den 27 år gamle seriemorderen Andrew Cunanan, som hadde tatt livet av minst fire mennesker i de foregående månedene. Versace hadde presentert sin første kolleksjon under eget navn i 1978. I tiårene fram mot årtusenskiftet etablerte italieneren seg som en av de fremste blant verdens yngre moteskapere. Han designet også kostymer for en rekke filmer og TV-serier. Andrew Cunanan begikk selvmord bare få dager etter drapet på Versace, og hans motiv for å skyte moteskaperen er fremdeles et mysterium. Versaces venn Elton John dedikerte albumet «The Big Picture» til hans minne høsten 1997.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse