Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1912: Folkesangeren Woody Guthrie ble født i småbyen Okemah i Oklahoma. Guthrie skal ha skrevet mer enn 1000 sanger og har fått æren for å ha gjenreist den amerikanske folkemusikken. Som tekstforfatter tok Guthrie alltid parti med de mindre privilegerte i samfunnet. «Jeg hater sanger som får deg til å føle at du ikke er noe tess,» uttalte han en gang. «Jeg hater sanger som får deg til å tro at du er dømt til å tape.» Bob Dylan, Billy Bragg og Bruce Springsteen er blant artistene som har oppgitt Guthrie som sin vesentligste inspirasjonskilde. Woody Guthrie ble diagnostisert med nervesykdommen Huntingtons sykdom i 1952. Han døde av komplikasjoner knyttet til sykdommen i 1967, 55 år gammel.

1865: Briten Edward Whymper ble den første til å bestige Matterhorn. Det sagnomsuste fjellet på grensen mellom Sveits og Italia var et av de siste i Alpene som ennå var ubetrådt av mennesker. Flere klatrere hadde forsøkt seg på fjellet, men samtlige uten hell. Det var derfor en internasjonal sensasjon da Whymper og hans sju mann store ekspedisjon nådde toppen klokken 01.40 om morgenen 14. juli 1865. Ekspedisjonen måtte imidlertid betale en høy pris for triumfen. Da klatrerne var på vei ned igjen, om lag en times klatring fra toppen, mistet en av dem fotfestet og rev tre andre med seg i døden. Tre av de forulykkede klatrerne ble senere brakt ned fra fjellet og gravlagt ved en alpekirke på den sveitsiske siden av grensen. Den fjerde av de omkomne, 18 år gamle Lord Francis Douglas, ble aldri funnet.

1969: Den såkalte fotballkrigen brøt ut mellom El Salvador og Honduras. En på forhånd svært spent atmosfære mellom de to landene kulminerte etter en serie kvalifiseringskamper til det forestående fotball-VM i 1970. El Salvadors seier i den avgjørende omkampen, som ble spilt på nøytral grunn i Mexico 26. juni, utløste opptøyer blant begge nasjoners tilhengere. Dagen etter kampen valgte Honduras å bryte sine diplomatiske forbindelser med nabolandet. I ukene som fulgte, økte forbitrelsen mellom de to landene ytterligere inntil El Salvador erklærte Honduras krig 14. juli. Samme dag krysset El Salvadors hæravdelinger de to lands felles grense med støtte av flyvåpen. Kamphandlingene pågikk i fire døgn. En formell fredsavtale ble ikke undertegnet før elleve år senere, i 1980.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse