Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 juni 2019 02:00
Del på Facebook
Den siste appel på Grini fangeleir, feiring av frigjøring og fred. Foto: CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Den siste appel på Grini fangeleir, feiring av frigjøring og fred. Foto: CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

1777: Den amerikanske kongressen vedtok at «The Stars and Stripes» skulle være landets offisielle flagg. Den finnes flere konkurrerende legender om hvordan flagget ble til. En av dem går ut på at George Washington ga en blyantskisse til en sydame ved navn Betsy Ross, som på grunnlag av denne lagde det første amerikanske flagget «med sine egne hender». I tillegg til de tretten stripene hadde Betsy Ross’ flagg tretten stjerner plassert i en sirkel i hjørnet, én for hver av de opprinnelige statene i unionen. Historikere har senere sådd tvil om Ross’ flagg virkelig var det første, og om hennes betydning for utformingen av flagget. Enkelte har hevdet at Ross’ eneste bidrag var å gi stjernene fem i stedet for seks takker, fordi de dermed ble lettere å reprodusere. Ikke desto mindre er flagget med tretten stjerner i en sirkel blitt hetende «The Betsy Ross flag».

1941: Grini fangeleir ble åpnet i Bærum. Leiren var lagt til et kvinnefengsel som ble påbegynt på stedet i 1938, men som hadde stått tomt inntil tyskerne okkuperte det i april 1940. Fra våren 1942 ble det oppført brakker rundt fengselsbygningen for å huse det voksende antallet politiske fanger. Ifølge Store norske leksikon var nærmere 20.000 fanger innom Grini i løpet av krigsårene. På det meste var 5400 personer innkvartert i leiren, hvorav 600 var kvinner. Blant de mange kjente nordmennene som satt der var Francis Bull, Trygve Bratteli, Arnulf Øverland, Einar Gerhardsen, Ingeborg Refling Hagen og Otto Nielsen. Sistnevnte skrev flere viser under oppholdet, bl.a. den berømte «Det har vi». I 1945 ble leiren omdøpt til «Ilebu» og tatt i bruk som fengsel for landssvikdømte. Ila fengsel og forvaringsanstalt ble opprettet på stedet i 1951.

1947: Kvegfarmeren Mac Brazel kom over en mystisk haug med vrakgods på eiendommen sin i Roswell i New Mexico. Etter en tids betenkning gikk han til det lokale sheriffkontoret og rapporterte at han hadde funnet en flygende tallerken. Funnet i Roswell ble opptakten til det som trolig er den mest omtalte UFO-affæren gjennom alle tider. En seiglivet teori har gått ut på at både romskipet og dets omkomne pilot ble beslaglagt og hemmeligholdt av amerikanske myndigheter. I 1994 publiserte U.S. Air Force en rapport der UFO-en i Roswell ble identifisert som en spionballong av typen Mogul. Ifølge rapporten var Mogul-ballongen del av et strengt hemmelig prosjekt som ble påbegynt i 1947, men som flyvåpenet valgte å skrinlegge etter bare to år på grunn av høye kostnader og skuffende resultater.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse