1897: Forfatteren Tarjei Vesaas ble født på gården Vesås i Vinje i Telemark. Som odelsgutt ble han møtt av forventningen om at han skulle overta gården, men Vesaas viste større interesse for litteratur enn for gårdsbruk, og skal dessuten ha vært lite praktisk anlagt. Vesaas’ forfatterskap regnes som et av de betydeligste i Norden mellom 1930-tallet og hans død i 1970. Med sin modernistiske orientering bidro han til fornyelsen av så vel lyrikken som novellekunsten og romanformen. Likevel er det kanskje som romanforfatter at Vesaas er mest lest. Sentrale romaner i forfatterskapet er «Det store spelet» (1934), «Kimen» (1940), «Vårnatt» (1954), «Fuglane» (1957) og «Is-slottet» (1963). For den siste ble han belønnet med Nordisk råds litteraturpris i 1964.
1940: «Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.» Setningen, som ofte forkortes til «Aldri har så mange skyldt så mye til så få,» ble uttalt av Winston Churchill under en tale til det britiske Underhuset. «De få» henviste til flysoldatene i Royal Air Force, som på det tidspunktet utkjempet luftslaget «The Battle of Britain» mot tyske Luftwaffe. Uttrykket «The Few» kom til å feste seg som en hedersbetegnelse på mannskapene i RAF. Churchill hadde først brukt formuleringen fire dager tidligere, under et besøk på en RAF-base. Talen er en av Churchills mest berømte, og en av fire uforglemmelige taler som han holdt i Underhuset sommeren 1940. De andre tre huskes blant annet for formuleringene «Blood, toil, tears and sweat», «We shall fight on the beaches» og «This was their finest hour».
1968: Tsjekkoslovakia ble invadert av en halv million soldater fra Sovjetunionen og fire allierte land i Warszawapakten. Invasjonen var en reaksjon på Alexander Dubčeks liberale reformpolitikk, som var blitt innledet med Dubčeks maktovertakelse i januar samme år, og hadde fått betegnelsen Praha-våren. Etter invasjonen ble det politiske klimaet «normalisert» gjennom utrenskning av reformvennlige elementer. Dubček selv ble ført som fange til Moskva og senere ekskludert fra kommunistpartiet. Bildene av sovjetiske tanks som rullet inn i Praha vakte forskrekkelse over hele den vestlige verden. Den norske regjeringen, under ledelse av statsminister Per Borten, karakteriserte intervensjonen som et brudd på folkeretten og et alvorlig tilbakeslag for avspenning og samarbeid i Europa.
(©NTB)