1875: Jeanne Calment ble født i Arles. Da hun trakk sitt siste sukk i den samme byen 122 år og 164 dager senere, hadde hun lagt bak seg det lengste kjente livsløpet i historien. Calment var hjemmeboende til hun var 110 og gikk uten stokk til hun brakk lårhalsen kort før sin 115-årsdag. Hun røykte daglig og unte seg alltid et glass portvin etter middagen, foruten vin til maten. I en alder av 116 bekjente hun i et intervju at hun fremdeles kunne sette til livs en drøy kilo sjokolade i uken. Selv mente Calment at hennes høye alder skyldtes et kosthold som var rikt på olivenolje. Det har versert tallrike rapporter om personer som har vært eldre enn Calment, blant annet er det blitt hevdet at en kvinne i Brasil var 129 år da hun døde i 2000. Av dokumenterte tilfeller er det 119-årige Sarah Knauss fra USA som har kommet nærmest Calment i alder. Alle de 15 øverste på listen over verdens eldste mennesker er kvinner. Den eldste mannen man kjenner til ble 116.
1965: Politikeren og borgerrettsaktivisten Malcolm X ble skutt og drept i Harlem. X var født Malcolm Little i Nebraska i 1925, og hadde en turbulent ungdomstid. 20 år gammel ble han idømt fra åtte til ti års fengsel for våpenbesittelse, tyveri og innbrudd. Han konverterte til islam i 1948 og ble raskt en sentral skikkelse i Nation of Islam, en organisasjon som agiterte for svart nasjonalisme. I 1964 brøt han med Nation of Islam og grunnla Muslim Mosque Inc., samt nasjonalistorganisasjonen Organization of Afro-American Unity (OAAU). Hans militante holdning og fremragende talegaver skal blant annet ha vært en inspirasjon for opprettelsen Black Panthers-bevegelsen. Malcolm X skulle til å entre en talerstol foran 400 OAAU-medlemmer i New York da tre menn åpnet ild mot ham fra salen. De tre som ble dømt for attentatet var alle tilknyttet Nation of Islam.
1972: Richard Nixon ankom Folkerepublikken Kina, som den første sittende amerikanske presidenten i historien. Forut for det overraskende besøket hadde Nixons sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger beredt grunnen gjennom hemmelige møter med Kinas statsminister Zhou Enlai. Presidentens ukelange besøk, som omfattet et møte med en helsemessig redusert Mao Zedong, satte strek for 25 års diplomatisk isfront mellom Kina og USA. Den erklærte antikommunisten Nixon la aldri skjul på at han anså sin egen Kina-tur som en storpolitisk bragd, og omtalte den som «the week that changed the world». I USA har vendingen «Nixon in China» gått inn i språket som et uttrykk for en overraskende og ukarakteristisk handling fra en politisk leder.
(©NTB)