Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Britiske tropper i landingsfartøyer på vei mot Ramree Island, 21. januar 1945. Foto: Wikimedia Commons
Britiske tropper i landingsfartøyer på vei mot Ramree Island, 21. januar 1945. Foto: Wikimedia Commons

1756: «Jeg kan ikke beskrive hva livsfare, skade, nød og forskrekkelse vi alle som bodde på dette sted var satt i,» skrev kapellanen i Tjelle i Møre og Romsdal om steinskredet som rammet bygda. «Thi vi forestilte oss ei annet enn at Herrens siste dag var kommet, og bad Gud om å gjøre oss verdige og beredte til å stilles for Dommen.» Med en masse på ufattelige 15 millioner kubikkmeter stein skal Tjelle-skredet ha vært det største i Norge i historisk tid. Ifølge øyevitner ristet grunnen i mils omkrets idet et fryktelig bulder fylte lufta; et kok av gnister og ildtunger sto opp fra de styrtende steinmassene, og det bredte seg en lukt av svovel. Da raset traff Langfjorden reiste en 50 meter høy flodbølge seg og raserte alt på sin vei. 32 mennesker omkom i katastrofen.

1848: Februarrevolusjonen satte en endelig stopper for kongedømmet i Frankrike. Urolighetene brøt ut i Paris 22. februar 1848, etter at myndighetene på tynt juridisk grunnlag hadde stanset et politisk møte. Ved middagstider strømmet horder av parisere ut i gatene for å demonstrere sin misnøye med regimet. I opptøyene som fulgte dagen etter, skiftet Nasjonalgarden side og sluttet seg til rebellene. Kong Louis Filippe I abdiserte 24. februar og flyktet til England i forkledning, under navnet «Mr. Smith». Revolusjonen spredte seg raskt videre til Tyskland, Østerrike og Italia. I Frankrike førte den til at Napoleon Bonapartes nevø Louis (senere keiser Napoleon III) kom til makten.

1945: Slaget om Ramree Island i Burma (nå Myanmar) endte etter seks uker. Kampene mellom japanske og indisk-britiske styrker huskes ikke først og fremst for sin militære betydning. Derimot har slaget gått inn i rekordbøkene som tidenes verste krokodilleangrep på mennesker. Mangrovesumpene på og rundt øya vrimlet av saltvannskrokodiller, og en natt mot slutten av slaget skal omkring 1000 japanske soldater ha blitt omringet i en sump uten mulighet til retrett. En britisk soldat beskrev senere lydene som steg inne fra sumpmørket som en «kakofoni fra helvete som knapt har hatt sin make på jorden». De mest spektakulære estimatene gikk ut på at fra 500 til 900 japanske soldater ble spist av krokodillene. Zoologer har senere avvist anslagene som overdrevne, og pekt på at krokodillebestanden i området ikke var stor nok til at et så omfattende angrep ville være mulig.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse