Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Gerhard Henrik Armauer Hansen. Foto: Wikimedia Commons
Gerhard Henrik Armauer Hansen. Foto: Wikimedia Commons

1873: Den norske legen Gerhard Henrik Armauer Hansen oppdaget leprabasillen. Hansen fikk øye på de små, stavformede legemene mens han studerte vevsprøver fra leprapasient i mikroskop. Hansens funn var den første påvisning av at en basill kunne være årsak til kronisk sykdom hos mennesket. Oppdagelsen revolusjonerte behandlingen av spedalskhet og førte til et gjennombrudd i moderne epidemiologi. I sin iver etter å dokumentere sammenhengen mellom basillen og sykdommen forsøkte Hansen senere å innpode en 17-årig, leprasmittet kvinne med basiller fra en annen pasient. Som følge av dette eksperimentet ble han fradømt stillingen som lege ved Pleiestiftelsen i Bergen. Hansen fikk likevel beholde stillingen som nasjonal spedalsklege.

1983: Den siste episoden av TV-serien «M*A*S*H» gikk på lufta i USA. Serien om kirurgene ved et amerikansk feltsykehus under Koreakrigen hadde da holdt det gående gjennom 256 episoder fordelt på 11 sesonger. Finalen varte i to timer og hadde tittelen «Goodbye, Farewell and Amen». Den ender med at figurene går hver til sitt, etter å ha demontert leiren og feiret våpenhvilen som nettopp er inngått. Slutten på «M*A*S*H» ble sett av 125 millioner amerikanere og slo alle seerrekorder i USA. Klokken 23.03, nøyaktig tre minutter etter at rulletekstene var slutt, registrerte New Yorks vann- og avløpsverk det største vannforbruket i byens historie. Det verserer også rapporter om at deler av byens kloakkanlegg brøt sammen i samme øyeblikk. Uregelmessighetene ble forklart med at millioner av newyorkere slo ned i toalettet samtidig, etter at de hadde utsatt å gjøre sitt fornødne til «M*A*S*H» var over.

1986: Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt og drept på Sveavägen i Stockholm. Palme og hans kone Lisbet var på hjem vei fra hjem fra Grand kino, der de hadde sett filmen «Brødrene Mozart,» da attentatet skjedde. Det har vært til særlig hodebry for etterforskerne at kinobesøket ble bestemt mellom ekteparet på svært kort varsel, og at attentatet derfor ikke kan ha vært planlagt i forveien. De eneste sporene gjerningsmannen etterlot seg var to kuler av typen Winchester-Western i kaliber 357 Magnum. Ifølge eldre svensk lovgivning skulle drapet ha vært foreldet og dermed straffefritt etter 25 år, det vil si i 2011. Ved en lovendring i 2010 ble imidlertid foreldelsesfristen for drap og andre svært grove forbrytelser opphevet i Sverige. Politiets hovedmistenkte var den småkriminelle rusmisbrukeren Christer Pettersson, som Lisbet Palme utpekte som skytteren. Likevel har Palme-saken fortsatt status som uoppklart.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse