Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Einar Gerhardsen. Foto: Wikimedia Commons
Einar Gerhardsen. Foto: Wikimedia Commons

1948: Statsminister Einar Gerhardsens tale i Folkvang forsamlingshus på Kråkerøy 29. februar 1948 er fortsatt omdiskutert. I talen reflekterte Gerhardsen over den kommunistiske maktovertakelsen i Tsjekkoslovakia, som hadde funnet sted fire dager tidligere. Deretter gikk han over til å behandle kommunismen i et innenrikspolitisk perspektiv. Han uttalte blant annet at «det som kan true det norske folkets frihet og demokrati – det er den fare som det norske kommunistpartiet til enhver tid representerer». Han fortsatte: «Den viktigste oppgaven i kampen for Norges selvstendighet, for demokratiet og rettssikkerheten, er å redusere kommunistpartiet og kommunistenes innflytelse mest mulig.» Den såkalte Kråkerøy-talen blir av mange historikere regnet som startskuddet for den omfattende overvåkingen av kommunister i etterkrigstiden.

1940: Hattie McDaniel ble den første afroamerikanske skuespillerinnen i historien til å motta en Oscar-pris. McDaniel fikk prisen for beste birolle for sin tolkning av Mammy i storfilmen «Tatt av vinden». Prisutdelerne var likevel ikke mer progressive enn at McDaniel og følget hennes ble plassert ved et separat bord under Oscar-gallaen, atskilt fra de andre (hvite) skuespillerne fra filmen. McDaniel er senere blitt hedret med to stjerner på Hollywood Walk of Fame. I 2006 ble hun den første svarte Oscar-vinneren som er viet et eget frimerke. McDaniel skal ha medvirket i mer enn 80 filmer, ofte i rollen som stuepike eller andre medlemmer av tjenerskapet. Hun døde i 1952.

1792: Den italienske komponisten Gioacchino Rossini ble født i havnebyen Pesaro. Rossini huskes best for sine operaer, som han skrev 39 stykker av. Med elegante publikumsfavoritter som «Wilhelm Tell», «Barberen i Sevilla» og «Den tyvaktige skjære» ble han kolossalt populær i sin samtid. Rossini var ikke fremmed for å resirkulere musikalske temaer som han var særlig tilfreds med. For eksempel skal han ha brukt det berømte motivet fra ouverturen til «Barberen i Sevilla» ved minst to tidligere anledninger. Foruten opera skrev han blant annet kirkemusikk og klaververker. Et av klaververkene skildrer en togulykke. Rossini var livredd for jernbanen, og skal ha reist med tog bare én gang i løpet av livet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse