Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Academia Carolina. Foto: Wikimedia Commons
Academia Carolina. Foto: Wikimedia Commons

1593: Det såkalte Uppsala möte ble innledet ved universitetet i Uppsala. Kirkemøtet samlet fire biskoper og mer enn 300 prester, og regnes som det viktigste i Svenska kyrkans historie. Ifølge Wikipedia er den originale protokollen fra møtet bevart, og skal befinne seg i et sølvskrin som ble laget til hundreårsjubileet i 1693. Konferansen i Uppsala markerte den endelige konsolideringen av den lutherske reformasjonen i Sverige. Ordstyrer og erkebiskop Nicolaus Olai Bothniensis avsluttet forhandlingene med ordene: «Nu är Sverige blivet én man och alle have vi én Herre och Gud.»

1873: Våpenfabrikanten E. Remington and Sons startet produksjonen av sin første skrivemaskin. Maskinen hadde flere forgjengere, som den danske presten Rasmus Malling-Hansens merkelige «skrivekule» fra 1865, men Remingtons modell skulle bli den første til å gjøre kommersiell suksess. Den introduserte også det såkalte QWERTY-tastaturet – oppkalt etter de første seks bokstavene øverst til venstre – som fortsatt er standard over store deler av verden. Inntil da hadde bokstavene på skrivemaskiner vært satt opp i alfabetisk rekkefølge, noe som lett førte til at bokstavarmene floket seg sammen når man skrev hurtig. QWERTY-oppsettet løste problemet ved at de mest brukte bokstavene i det engelske språket var plassert langt fra hverandre. En annen fordel ved oppsettet var at Remington-selgerne bare trengte å lete i øverste bokstavrekke når de skulle hamre ut ordet «typewriter» under demonstrasjon av maskinen.

1932: Betegnelsen «Crime of the Century» har vært brukt om flere forbrytelser i amerikansk kriminalhistorie, og kan spores minst så langt tilbake som til mordet på en irsk lege i Chicago i 1889. Likevel er den først og fremst knyttet til kidnappingen av Charles Lindberghs 18 måneder gamle sønn 1. mars 1932. Lindbergh var blitt verdensberømt i 1927, da han krysset Atlanterhavet alene i et enmotors fly, og kidnappingssaken ble fulgt med enorm interesse. To måneder etter bortføringen ble gutten funnet død noen kilometer fra hjemmet. Etter en intens etterforskning pågrep politiet den tyskfødte eksfangen Bruno Hauptmann og siktet ham for drapet. Hauptmann bedyret sin uskyld, men ble dømt til døden og henrettet i den elektriske stol i april 1936.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse