Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Kart over Edo (dagens Tokyo) på 1840-tallet. Foto: Wikimedia Commons
Kart over Edo (dagens Tokyo) på 1840-tallet. Foto: Wikimedia Commons

1647: En av de største katastrofene i Japans historie inntraff da det brøt ut brann i byen Edo (det nåværende Tokyo). Ifølge legenden startet brannen da en prest skulle tilintetgjøre en forhekset kimono. Kimonoen skulle ha tilhørt tre unge piker som alle hadde dødd før de rakk å ta det forgjorte plagget i bruk. Men da presten tente på kimonoen, fòr et brått vindkast gjennom tempelet og fikk ilden til å bre seg. Mer prosaiske fremstillinger går ut på at en lang tørkeperiode, i kombinasjon med sterk vind, hadde ført til overhengende brannfare i byen. Ilden spredte seg med eksplosiv fart langs de tettbygde gatene, der bygningsmassen for det meste besto av treverk og papir. Det er anslått at så mange som 100.000 mennesker kan ha mistet livet i brannen.

1882: Den skotske poeten Roderick McLean begikk attentatforsøk mot dronning Victoria av England. Monarken var i ferd med å forlate en jernbanestasjon i Windsor da McLean steg fram fra den jublende mengden og skjøt mot vognen hun satt i. McLean hadde en tid i forveien sendt noen dikt til dronningen, og det antas at bitterhet over hennes manglende interesse kan ha drevet ham til å begå den desperate handlingen. Han ble kjent strafferettslig utilregnelig og tilbrakte resten av sine dager i kriminalasylet Broadmore. McLeans attentatforsøk ble det siste av i alt åtte anslag mot dronningens liv i løpet av hennes drøye 63 år på tronen. Etter drapsforsøket skal hun ha uttalt: «Det er verdt å bli skutt på – for å se hvor høyt en er elsket.»

1955: Den 15-årige, svarte skoleeleven Claudette Colvin ble arrestert i Montgomery i Alabama. Årsaken var at hun hadde nektet å overlate setet sitt til en hvit kvinne om bord på en segregert buss. Hun hadde også ropt gjentatte ganger at det var hennes grunnlovfestede rett å sitte på setet. Colvin har senere fortalt at protesten var inspirert av en skolestil hun hadde skrevet samme dag, om forbudet mot at svarte prøvde sko og klær i butikkene i Montgomery. Den spontane protestaksjonen endte med at Colvin ble lagt i jern av politiet. Hun ble fengslet for brudd på raselovene, ordensforstyrrelse og vold mot offentlig tjenestemann, men løslatt etter kort tid. 15-åringen begikk sin protesthandling ni måneder før Rosa Parks (42) gjorde nøyaktig det samme, i den samme byen – og ble et symbol for den amerikanske borgerrettsbevegelsen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse