Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1873: Den amerikanske kongressen vedtok The Comstock Act, som forbød forsendelse av «obskøne, utuktige og lidderlige» publikasjoner gjennom posten. Forbudet omfattet også medisinsk utstyr eller lesestoff som kunne oppmuntre til abort. Loven, som skulle bli startskuddet for en bølge av sensurtiltak i USA, var oppkalt etter postinspektøren, kjøpmannen og politikeren Anthony Comstock. Comstock viet sitt liv til å bekjempe alt han anså som skadelig for sedene. En av hans malmfulle uttalelser lød: «Usedelige bøker og blader er som glødende brennjern, varmet over helvetes flammer.» Loven som bar hans navn ble i mange stater tolket så vidt at medisinske lærebøker ble beslaglagt i posten. Ifølge Wikipedia var distribusjon av materiale med «homoseksuell tematikk» forbudt i USA fram til 1958, med hjemmel i den samme loven.

1940: Det største terrorangrepet i Sverige i det 20 århundre fant sted i Luleå. Målet for angrepet var den kommunistiske avisen Norrskensflamman. Mange svenske kommunister hadde tatt parti for Sovjetunionen under landets pågående krig mot Finland, noe som ga næring til en allerede sterk antikommunistisk stemning i Sverige. Natten til 3. mars tok fem menn seg inn i trykkeriet til Norrskensflamman og sprengte trykkpressen. I den voldsomme brannen som oppsto brant to barn og tre voksne i hjel i leiligheten over, blant dem avisens økonomisjef. Deler av høyrepressen hevdet at kommunistene selv hadde iscenesatt attentatet – avisen Nya Dagligt Allehanda kalte brannen «usmakelig kommunistpropaganda». Seks personer ble senere dømt for attentatet mot Norrskensflamman. Blant dem var en journalist i den konkurrerende høyreavisen Norrbottens-Kuriren.

1974: En defekt bagasjeluke var årsak til det som var den verste ulykken til da i den sivile luftfartens historie. Et tyrkisk passasjerfly av typen DC-10 hadde nettopp tatt av fra Paris med kurs for London da en av lastelukene ble revet av under ferden. Et plutselig trykkfall i kabinen førte til at maskinen styrtet i Ermenonville-skogen utenfor Paris. Alle de 346 om bord mistet livet. Målt etter antall omkomne er Ermenonville-katastrofen blitt overgått tre ganger siden: I Charkhi Dadri i India 12. november 1996, da to passasjerfly kolliderte i luften (349 døde), i Kantoregionen i Japan 12. august 1985, da et innenriksfly styrtet ved fjellet Gunma (520 døde), og på Tenerife 27. mars 1977, da to fly kolliderte på rullebanen (583 døde). De fire flykatastrofene krevde til sammen 1798 menneskeliv.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse