Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: National Portrait Gallery, London / Wikimedia Commons
Foto: National Portrait Gallery, London / Wikimedia Commons

1781: Den tyskfødte komponisten, teleskopmakeren og astronomen William Herschel oppdaget Uranus. Herschel sto i hagen sin i Bath i det sørvestlige England og studerte stjernehimmelen gjennom et hjemmelaget teleskop, og trodde først han så en komet. Noe senere kom han til at det måtte være en planet han hadde fått øye på. Han foreslo å gi den navn etter kong George III, men ideen falt i dårlig jord hos franskmennene, som ugjerne ville ta den engelske kongens navn i sin munn. Man falt derfor ned på navnet Uranus etter den greske himmelguden. Ved siden av sine astronomiske sysler skrev William Herschel musikk i ulike sjangere. Produksjonen hans omfatter blant annet 24 symfonier, hvorav flere er å få i moderne innspillinger.

1928: Filmskuespilleren og luftfartspioneren Elsie Mackay omkom under forøket på å krysse Atlanterhavet i et enmotors fly. Mackay hadde gjort seg bemerket som skuespiller under navnet Poppy Wyndham, og spilt i en rekke stumfilmdramaer med titler som «A Great Coup» (1919) og «The Town of Crooked Ways» (1920). Hun pleide også en karriere som interiørarkitekt. Drømmen hennes var likevel å bli den første kvinnen i verden til å fly over Atlanteren. 13. mars 1928 tok 35-åringen av fra Lincolnshire i England med kurs for Long Island. Med seg i flyet hadde hun Walter Hinchliffe, en velrenommert kampflyger fra 1. verdenskrig. Hva som siden skjedde med de to flygerne og deres Stinson Detroiter-maskin er ikke kjent. I desember samme år ble et hjul som hadde tilhørt flyet skylt i land i det nordvestre Irland.

1948: Den første spilleomgangen i fotballtipping gikk av stabelen i Norge. Året før var det offentlige spillselskapet Norsk Tipping blitt opprettet for å motvirke illegal spillvirksomhet og skaffe inntekter til norsk idrett. Kupongen hadde 12 engelske kamper og en rekkepris på 25 øre. Ifølge Wikipedia ble en av kampene avlyst, så ingen stakk av med tolv rette i den første spilleomgangen. Premien for elleve rette var 4407 kroner. Den samlede omsetningen for spilleomgangen skal ha vært på 52.892 kroner og 50 øre. Første driftsår kom omsetningen opp i drøyt 18 millioner kroner. I oktober 1988 ble tippekupongen utvidet fra 12 til 13 kamper etter svensk modell, men nyordningen slo ikke an hos norske tippere. Fra juli 1989 var 12-kamperskupongen tilbake.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse