Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Christina Fjeldavli
Kronikk
05 juni 2020 09:46
Del på Facebook
Går alt etter planen, skal Gnore være metaforfritt innen 2030. Illustrasjon: Christina Fjeldavli.
Går alt etter planen, skal Gnore være metaforfritt innen 2030. Illustrasjon: Christina Fjeldavli.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Kunngjøring fra Politiets Språkpolitiske Sikkerhetstjeneste 

«Bruken av metaforer og andre litterære virkemidler har eksplodert i kraftkolonien Gnore», melder Politiets Språkpolitiske Sikkerhetstjeneste (PSST). Forsettlig metaforbruk rammes av straffeloven fra og med 5. juni 2020.

Språkkur 2030

Språkkur 2030 er Gnores program for rensing av språket. Målet er nullutslipp av litterære bilder, og visjonen et metaforfritt Gnore innen 2030.  «Metaforkriminaliteten skal bekjempes gjennom utvidet bruk av overvåkning, og i tillegg bevæpnede språkrazziaer», melder PSST til Gnorsk Telegrambyrå. I første omgang ser man for seg å bruke vanlig viskelær, for der skytes ikke med skarpt i kolonien.

I det postmoderne Gnore skiller man ikke mellom partene i en konflikt. Alle parter har like høy moral, og alle parter har like mye krav på respekt som de andre. Alle er like, men storkapitalen er likere enn de andre. Kapitalismen er nemlig den eneste gjenværende religionen av betydning. Dette er også grunnen til at PSST først og fremst må forsvare kapitalistiske interesser.

200 meter høye fallossymboler kan ikke voldta

Flere radikaliserte gnoreborgere har tillatt seg å bruke ordet «voldtekt»  som metafor, når det i realiteten siktes til 200 meter høye fallossymboler som penetrerer våtmarksområder. Slik kan vi ikke ha det. Alle vet at det bare er voldtekt som er voldtekt, og selv når det er voldtekt, hører det til unntakene når overgripere dømmes. Den som hevder å være voldtatt, har som regel vært med på det, for alt foregår gjennom dialog og demokratiske prosesser i Gnore.

Å dele seng med noen er ikke horeri

At Gnores vassdrags- og energidirektorat (GVE) har tette bindinger til vindkraftindustrien er dessverre en dårlig bevart hemmelighet etter hvert. Selv om flere av direktoratets saksbehandlere er i seng med vindindustrien, er det ikke akseptabelt å bruke metaforen «horunge» om GVE som helhet. Direktoratet er ingen «unge», og driver dessuten fullt lovlig og demokratisk prostitusjon.

Visst fanden skal der inviteres til dialog!

“Visst fanden skal der skytes med skarpt», kom det bråkjekt fra den radikaliserte oberst Birger Eriksen, da han morgenen 9. april gav ordre om å senke det tyske krigsskipet «Blücher». «Visst fanden skal der inviteres til dialog”, heter det i dag. Vi skal til enhver tid bruke inne-stemme og respektere motpartens profittbehov. Ingenting ligner på Krigen, og derfor er det heller ikke lov å sammenligne noe med krig.

Etnisk rensning foregår bare andre steder

Konsekvensene av den pågående vindkraftutbyggingen i sørsamiske reindriftsområder stemmer dessverre litt for presist med Store norske leksikons definisjon av begrepet «etnisk rensning»: «betegnelse for å fordrive en folkegruppe fra et nærmere angitt landområde ved hjelp av tvangsmidler, press eller frykt».

Da en ullen og tøyelig språkdrakt er å foretrekke, bør man helst unngå å definere begreper. Må man absolutt vise til en definisjon, anbefales Lille gnorske leksikon (LGL) som kilde. LGL definerer etnisk rensning slik: «betegnelse for å fordrive en folkegruppe fra et nærmere angitt landområde ved hjelp av tvangsmidler, press eller frykt, i fremmede regimer som ikke ligner på Gnore».

Forsettlig bruk av litterære virkemidler straffes med bøter eller fengsel, avhengig av alvorlighetsgrad. Velger man å hente definisjoner fra Store norske leksikon, er straffen offentlig gapestokk. 

Med ønske om en dialogisk og metaforfri helg!

Politiets Språkpolitiske Sikkerhetstjeneste

PS: Gi gjerne beskjed via Twitter om du oppdager metaforbruk

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse