I forrige ukes NRK Debatten ble vindkraft i Norge grundig debattert hva angår hvem som skal bestemme hva hvor og når. En god debatt hvor ingen snakket i munnen på hverandre, som forøvrig ingen får anledning til når en av de beste debattlederne på jord trommer sammen til treff i NRK studio. Tar man med NRK1 Debatten som gikk av stabelen i oktober i fjor, gir dette mye god informasjon og opplysning om forskjellige aspekter rundt temaet vindkraft og norsk vindkraftpolitikk.
Elefanten i rommet – økonomien
Men det mangler fremdeles en viktig debatt. En som handler om elefanten i rommet. Nemlig debatten om det økonomiske aspektet i dette med vindkraft, herunder inkludert de fysiske begrensninger og øvrige fakta i det totale kostnadsbildet. Det er uhyre viktig å få satt fokus på hva dette koster. Økonomi spiller en essensiell rolle i omtrent alle sammenhenger. Det kan man ikke komme i fra. Da er det på høy overtid at fokus rettes spesifikt mot økonomien i dette.
- Hvem betaler hva og hvor havner pengene.
- Hvor store summer i subsidier genererer utbyggingene og hvor havner de?
- Hvordan kan utbytter i flere hundre milionersklassen betales ut når det er underskudd og skattefritak?
- Hvor store er de reelle effekttap på strøm som blir overført via lange kabler til kontinentet og hvor mye har nettleie økt grunnet utbygging av linjenett og utenlandskabler?
Oppgradering av vannkraft
Det er en kjensgjerning at Norge har nok vannkraft til å forsyne seg selv og potensial for mye mer om oppgradering og endatil utbygging gjøres. Det er kraftpolitikken som er feil. Ikke forsyningen. Vindkraft er en lite effektiv, dyr, ustabil, arealkrevende og tungvint form for kraftproduksjon. Jeg savner en grundig debatt med håndfaste tall på hva kostnader for Norge som samfunn er i kroner og øre. Helt siden Energiloven ble vedtatt i 1991 har Norges kraftproduksjon bokstavelig talt sakte men sikkert blitt tappet til fordel for noen få i stedet for å anvendes til verdiskapning innen norsk næringsliv.
Fokus på å fremskaffe tall på bordet
Senere har vindkraft dukket opp l dette markedet godt hjulpet av et påstått "grønt skifte". Det finnes ikke engang noen slags undersøkelse på om vindkraft på norsk jord reduserer CO2 utslipp i Europa. Så mye for det engasjementet fra bransjen som angivelig vil redde kloden. Med deltakere fra begge sider i konflikten, som vi ser innen vindkraft nå, må tall på bordet.
Penger og hva man får igjen for dem, betyr noe – alltid. Vi kan diskutere utseende, utsikt, naturinngrep, støy og fare for dyre-, fugle- og menneskeliv til vi blir blå i trynet. Dette er særdeles viktige faktorer såklart, men vi må tørre å bringe det økonomiske aspektet til bordet. Det som foregår nå er regelrett et ran av norsk fellesøkonomi, som medfører økte kraftpriser for alt og alle. Dette rammer både norsk næringsliv og industri og tillegg privatøkonomien.
Så kjære alle sammen, engasjer dere også i fremme det økonomiske aspektet i dette overgrepet mot norsk natur og nasjon.
Neste NRK1 Debatten som omhandler vindkraft må ha fokus på økonomi og den bør komme fort!