Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Hogne Hongset, vindkraftmotstander
Kronikk
04 august 2020 17:26
Del på Facebook
Innleggsforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Innleggsforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Alle ser at vindkraft raserer natur i en brutal skala. De som er for vindkraft, prøver derfor å begrunne overgrepene mot naturen med økt behov for kraft.

Frode Valla er direktør for forretningsutvikling i Helgeland Kraft. Han forteller i et intervju med avisa Vefsn.no den 31.7. om vindkraftens velsignelser. For å få det til, lager han noen merkelige koblinger. Valla ser også ut til å ha problemer med å bestemme seg for om Helgeland er en del av Norge, eller om Helgeland i kraftsammenheng skal betraktes som en isolert øy. For samtidig som han peker på at «hovedveien» for strøm nord/sør i landet går gjennom hans eget distrikt, så uttaler han seg som om Helgeland var en egen og isolert kraftregion, som selv må sørge for å ha tilstrekkelig kraft, også i tørrår.

Men slik er det ikke, noe Frode Valla selvfølgelig vet svært godt. Helgeland er del av Nordland fylke, det fylket som har landets største overskudd av elkraft (rundt 7 TWh). Og Nordland er knyttet sammen med resten av Norge gjennom nettopp de linjene Valla forteller om. I tillegg er fylket koblet til Sverige gjennom flere kraftlinjer. Det er knapt noe fylke i Norge der faren for kraftmangel er mindre enn i Nordland!

Så hvorfor bruker Valla sin posisjon som direktør for forretningsutvikling for å fortelle rene eventyr om kraftsituasjonen på Helgeland? Det er vanskelig å se noen annen grunn enn at forretningsutvikler Valla har fått beskjed om å forberede befolkningen på at Helgeland Kraft tenker seg inn i vindkraft.

Når Valla problematiserer den lokale kraftbalansen på Helgeland, som argument for å bygge mer vindkraft, enten det gjelder Øyfjellet, Sjonfjellet eller andre prosjekter, så er det etter min vurdering direkte uredelig. Det burde kunne ventes et høyere saklighetsnivå i argumentasjonen fra et kraftselskap enn det Valla står for i intervjuet.

Like urimelig blir det, når Valla skal begrunne hvor gunstig vindkraft er for industriens kraftbehov. Da blir argumentasjonen hans direkte latterlig. Vindkraft produserer omtrent 1/3 av tiden! Og det er ikke bare industrien som er avhengig av kontinuerlig tilgang på strøm. Det er alt næringsliv, både de som produserer varer og de som leverer tjenester. For ikke å snakke om operasjonsstuer på sykehus(!). I alle hjem syns folk også det er greit å kunne koke middagen ferdig, uten å vente på mer vind. Vindkraft er notorisk upålitelig.

Like dumt blir det når Valla bruker begrepet kortreist kraft for å begrunne vindkraft i overskuddsfylket Nordland. Han påpeker selv at 15 % av kraften forsvinner under langtransport av kraft. Å bruke «kortreist»-begrepet for å begrunne vindkraft i Nordland blir da direkte imponerende. All økning av kraftproduksjonen i overskuddsfylket må nødvendigvis føre til nettopp økt «langtransport» ut av fylket, med tilhørende tap av kraft.

Hvis «kortreist»-begrepet i det hele tatt skal brukes i kraftdebatten, må det nettopp bety at strøm produseres (kortreist) der det er bruk for den, og ikke for å øke eksporten fra det fylket som fra før av har landets største overskudd av kraft! 

Av: Hogne Hongset, vindkraftmotstander

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse