fbpx
Annonse
Annonse
Hogne Hongset, vindkraftmotstander
Kronikk
Hogne Hongset, vindkraftmotstander
04 august 2020 17:26
Innleggsforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Innleggsforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Alle ser at vindkraft raserer natur i en brutal skala. De som er for vindkraft, prøver derfor å begrunne overgrepene mot naturen med økt behov for kraft.

Frode Valla er direktør for forretningsutvikling i Helgeland Kraft. Han forteller i et intervju med avisa Vefsn.no den 31.7. om vindkraftens velsignelser. For å få det til, lager han noen merkelige koblinger. Valla ser også ut til å ha problemer med å bestemme seg for om Helgeland er en del av Norge, eller om Helgeland i kraftsammenheng skal betraktes som en isolert øy. For samtidig som han peker på at «hovedveien» for strøm nord/sør i landet går gjennom hans eget distrikt, så uttaler han seg som om Helgeland var en egen og isolert kraftregion, som selv må sørge for å ha tilstrekkelig kraft, også i tørrår.

Men slik er det ikke, noe Frode Valla selvfølgelig vet svært godt. Helgeland er del av Nordland fylke, det fylket som har landets største overskudd av elkraft (rundt 7 TWh). Og Nordland er knyttet sammen med resten av Norge gjennom nettopp de linjene Valla forteller om. I tillegg er fylket koblet til Sverige gjennom flere kraftlinjer. Det er knapt noe fylke i Norge der faren for kraftmangel er mindre enn i Nordland!

Så hvorfor bruker Valla sin posisjon som direktør for forretningsutvikling for å fortelle rene eventyr om kraftsituasjonen på Helgeland? Det er vanskelig å se noen annen grunn enn at forretningsutvikler Valla har fått beskjed om å forberede befolkningen på at Helgeland Kraft tenker seg inn i vindkraft.

Når Valla problematiserer den lokale kraftbalansen på Helgeland, som argument for å bygge mer vindkraft, enten det gjelder Øyfjellet, Sjonfjellet eller andre prosjekter, så er det etter min vurdering direkte uredelig. Det burde kunne ventes et høyere saklighetsnivå i argumentasjonen fra et kraftselskap enn det Valla står for i intervjuet.

Like urimelig blir det, når Valla skal begrunne hvor gunstig vindkraft er for industriens kraftbehov. Da blir argumentasjonen hans direkte latterlig. Vindkraft produserer omtrent 1/3 av tiden! Og det er ikke bare industrien som er avhengig av kontinuerlig tilgang på strøm. Det er alt næringsliv, både de som produserer varer og de som leverer tjenester. For ikke å snakke om operasjonsstuer på sykehus(!). I alle hjem syns folk også det er greit å kunne koke middagen ferdig, uten å vente på mer vind. Vindkraft er notorisk upålitelig.

Like dumt blir det når Valla bruker begrepet kortreist kraft for å begrunne vindkraft i overskuddsfylket Nordland. Han påpeker selv at 15 % av kraften forsvinner under langtransport av kraft. Å bruke «kortreist»-begrepet for å begrunne vindkraft i Nordland blir da direkte imponerende. All økning av kraftproduksjonen i overskuddsfylket må nødvendigvis føre til nettopp økt «langtransport» ut av fylket, med tilhørende tap av kraft.

Hvis «kortreist»-begrepet i det hele tatt skal brukes i kraftdebatten, må det nettopp bety at strøm produseres (kortreist) der det er bruk for den, og ikke for å øke eksporten fra det fylket som fra før av har landets største overskudd av kraft! 

Av: Hogne Hongset, vindkraftmotstander

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

For noe vrøvl fra Kjølmoen igjen, AP kunne ha redusert takstene de doblet i fylket gjentatte ganger, etter at Frp ...
Lama Vik 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 4 dager siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende
@Rolf Erik PedersenDet jeg viser til er data fra utredningene utført av ulike fagetater. Du misliker budbringeren, i dette tilfellet et sammendrag ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 166 comments
  • Lars Svein Valderhaug 110 comments
  • Lama Vik 35 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte