Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Hogne Hongset, kabelmotstander
Kronikk
18 september 2020 12:02
Del på Facebook
Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Einar Wilhelmsen (MDG) er byråd for finans i Oslo. Han var tidligere fagansvarlig for energisystemer i ZERO. Wilhelmsen skriver i Klassekampen 15.9. under tittelen «Bygg flere kabler.» 

Begrunnelsen hans er at flere strømkabler til utlandet vil øke inntektene i kraftselskapene, og dermed til kommunene som eier kraftselskapene. Dette har han helt rett i! Flere kabler vil øke inntektene. Også for Oslo kommune, som er storeier av vannkraft i distrikts-Norge.

Det Wilhelmsen ikke skriver noe om, er hvor disse «økte inntektene» skulle kommer fra! Det kan forlede folk til å tro at det er økt eksport eller handel i kablene som gir kommunen hans inntekter. Det er det ikke!

Wilhelmsen peker helt korrekt på at driftsproblemene med flere av utenlandskablene tidligere i år bidro til sterkt prisfall på strøm i Norge: «Mye smeltevann sammen med feil og tull med kablene til Danmark, Nederland og Sverige gjorde at magasinene rant over.»

Dette førte til at strømprisene stupte bratt, og finansbyråden måtte se at 750 millioner i påtenkt utbytte fra Oslos eierandeler i kraftverk ute i landet «forduftet», som byråden skriver. «- og det bare i år» la han til.

Byråden kommer så med en advarende pekefinger: «Sommeren 2020 viser oss hva som kan skje med verdiene i vannkrafta vår når strømmen blir innesperret.» Underforstått: Verdiene forsvinner!

Men der tar Wilhelmsen feil. Verdiene av vannkraften forsvinner ikke, selv om de ikke sluses inn i Wilhelmsens kasse i Oslo. Verdiene er faktisk ikke «forduftet» i det hele tatt. De ligger igjen i lommene hos alle som landet rundt kjøpte strøm billig i Norge i sommer, Wilhelmsen selv inkludert! Og hos alt næringsliv, som fikk forbedret sin konkurransekraft i en krevende tid.

De 750 millionene byråden ser langt etter, de skulle nemlig ikke komme fra handel i kablene, eller fra økt eksport. De skulle komme fra norske strømkjøpere! Effekten av kablene, når de fungerer som planlagt, er nettopp å drive strømprisene opp her i landet. Det er nettopp hensikten med at de bygges! Sommerens kabelproblemer som gav prisfall er en grei dokumentasjon på akkurat det. Og det blir heller ikke mer strøm å eksportere av å bygge flere kabler, som Wilhelmsen vil!

Også i sin tidligere jobb, i «klimastiftelsen» ZERO, var Wilhelmsen en ivrig forkjemper for nye kabler, nettopp fordi de ville gi høyere strømpriser. Men da var begrunnelsen en annen: Høyere strømpriser gjør det mulig å bygge mer vindkraft!

annonse

Av: Hogne Hongset, kabelmotstander

Om forfatter

Hogne Hongset (født 6. juni 1940 på Vega) er en norsk forfatter, organisasjonsmann og fagforeningsmann. Hongset har skrevet en dokumentarbok om naturgass og utbyggingen av Ormen Lange-feltet. Han har også skrevet flere kriminalromaner innen temaet olje og energi.

Han har arbeidet mange år i oljebransjen, blant annet ti år som informasjonssjef i Statoil. Før han gikk av med pensjon arbeidet han i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi.

Hongset var i perioden 2013-2014 redaktør for det industrifokuserte magasinet På Spissen, som ble utgitt av Industri Energi.

Les mer:  Wikipedia

Hogne Hongset. Foto: PrivatHogne Hongset. Foto: Privat

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Rolf Erik Pedersen 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Terje SundsbøTror vi må forholde oss til realiteten at Møreaksen, og Tautratunellen vil bli alt for dyr å bruke.Må nok ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte