fbpx
Annonse
Annonse
Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Einar Wilhelmsen (MDG) er byråd for finans i Oslo. Han var tidligere fagansvarlig for energisystemer i ZERO. Wilhelmsen skriver i Klassekampen 15.9. under tittelen «Bygg flere kabler.» 

Begrunnelsen hans er at flere strømkabler til utlandet vil øke inntektene i kraftselskapene, og dermed til kommunene som eier kraftselskapene. Dette har han helt rett i! Flere kabler vil øke inntektene. Også for Oslo kommune, som er storeier av vannkraft i distrikts-Norge.

Det Wilhelmsen ikke skriver noe om, er hvor disse «økte inntektene» skulle kommer fra! Det kan forlede folk til å tro at det er økt eksport eller handel i kablene som gir kommunen hans inntekter. Det er det ikke!

Wilhelmsen peker helt korrekt på at driftsproblemene med flere av utenlandskablene tidligere i år bidro til sterkt prisfall på strøm i Norge: «Mye smeltevann sammen med feil og tull med kablene til Danmark, Nederland og Sverige gjorde at magasinene rant over.»

Dette førte til at strømprisene stupte bratt, og finansbyråden måtte se at 750 millioner i påtenkt utbytte fra Oslos eierandeler i kraftverk ute i landet «forduftet», som byråden skriver. «- og det bare i år» la han til.

Byråden kommer så med en advarende pekefinger: «Sommeren 2020 viser oss hva som kan skje med verdiene i vannkrafta vår når strømmen blir innesperret.» Underforstått: Verdiene forsvinner!

Men der tar Wilhelmsen feil. Verdiene av vannkraften forsvinner ikke, selv om de ikke sluses inn i Wilhelmsens kasse i Oslo. Verdiene er faktisk ikke «forduftet» i det hele tatt. De ligger igjen i lommene hos alle som landet rundt kjøpte strøm billig i Norge i sommer, Wilhelmsen selv inkludert! Og hos alt næringsliv, som fikk forbedret sin konkurransekraft i en krevende tid.

De 750 millionene byråden ser langt etter, de skulle nemlig ikke komme fra handel i kablene, eller fra økt eksport. De skulle komme fra norske strømkjøpere! Effekten av kablene, når de fungerer som planlagt, er nettopp å drive strømprisene opp her i landet. Det er nettopp hensikten med at de bygges! Sommerens kabelproblemer som gav prisfall er en grei dokumentasjon på akkurat det. Og det blir heller ikke mer strøm å eksportere av å bygge flere kabler, som Wilhelmsen vil!

Også i sin tidligere jobb, i «klimastiftelsen» ZERO, var Wilhelmsen en ivrig forkjemper for nye kabler, nettopp fordi de ville gi høyere strømpriser. Men da var begrunnelsen en annen: Høyere strømpriser gjør det mulig å bygge mer vindkraft!

Av: Hogne Hongset, kabelmotstander

Om forfatter

Hogne Hongset (født 6. juni 1940 på Vega) er en norsk forfatter, organisasjonsmann og fagforeningsmann. Hongset har skrevet en dokumentarbok om naturgass og utbyggingen av Ormen Lange-feltet. Han har også skrevet flere kriminalromaner innen temaet olje og energi.

Han har arbeidet mange år i oljebransjen, blant annet ti år som informasjonssjef i Statoil. Før han gikk av med pensjon arbeidet han i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi.

Hongset var i perioden 2013-2014 redaktør for det industrifokuserte magasinet På Spissen, som ble utgitt av Industri Energi.

Les mer:  Wikipedia

Hogne Hongset. Foto: PrivatHogne Hongset. Foto: Privat

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte