fbpx
Annonse
Annonse
Hogne Hongset, kabelmotstander
Kronikk
Hogne Hongset, kabelmotstander
18 september 2020 12:02
Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Einar Wilhelmsen (MDG) er byråd for finans i Oslo. Han var tidligere fagansvarlig for energisystemer i ZERO. Wilhelmsen skriver i Klassekampen 15.9. under tittelen «Bygg flere kabler.» 

Begrunnelsen hans er at flere strømkabler til utlandet vil øke inntektene i kraftselskapene, og dermed til kommunene som eier kraftselskapene. Dette har han helt rett i! Flere kabler vil øke inntektene. Også for Oslo kommune, som er storeier av vannkraft i distrikts-Norge.

Det Wilhelmsen ikke skriver noe om, er hvor disse «økte inntektene» skulle kommer fra! Det kan forlede folk til å tro at det er økt eksport eller handel i kablene som gir kommunen hans inntekter. Det er det ikke!

Wilhelmsen peker helt korrekt på at driftsproblemene med flere av utenlandskablene tidligere i år bidro til sterkt prisfall på strøm i Norge: «Mye smeltevann sammen med feil og tull med kablene til Danmark, Nederland og Sverige gjorde at magasinene rant over.»

Dette førte til at strømprisene stupte bratt, og finansbyråden måtte se at 750 millioner i påtenkt utbytte fra Oslos eierandeler i kraftverk ute i landet «forduftet», som byråden skriver. «- og det bare i år» la han til.

Byråden kommer så med en advarende pekefinger: «Sommeren 2020 viser oss hva som kan skje med verdiene i vannkrafta vår når strømmen blir innesperret.» Underforstått: Verdiene forsvinner!

Men der tar Wilhelmsen feil. Verdiene av vannkraften forsvinner ikke, selv om de ikke sluses inn i Wilhelmsens kasse i Oslo. Verdiene er faktisk ikke «forduftet» i det hele tatt. De ligger igjen i lommene hos alle som landet rundt kjøpte strøm billig i Norge i sommer, Wilhelmsen selv inkludert! Og hos alt næringsliv, som fikk forbedret sin konkurransekraft i en krevende tid.

De 750 millionene byråden ser langt etter, de skulle nemlig ikke komme fra handel i kablene, eller fra økt eksport. De skulle komme fra norske strømkjøpere! Effekten av kablene, når de fungerer som planlagt, er nettopp å drive strømprisene opp her i landet. Det er nettopp hensikten med at de bygges! Sommerens kabelproblemer som gav prisfall er en grei dokumentasjon på akkurat det. Og det blir heller ikke mer strøm å eksportere av å bygge flere kabler, som Wilhelmsen vil!

Også i sin tidligere jobb, i «klimastiftelsen» ZERO, var Wilhelmsen en ivrig forkjemper for nye kabler, nettopp fordi de ville gi høyere strømpriser. Men da var begrunnelsen en annen: Høyere strømpriser gjør det mulig å bygge mer vindkraft!

Av: Hogne Hongset, kabelmotstander

Om forfatter

Hogne Hongset (født 6. juni 1940 på Vega) er en norsk forfatter, organisasjonsmann og fagforeningsmann. Hongset har skrevet en dokumentarbok om naturgass og utbyggingen av Ormen Lange-feltet. Han har også skrevet flere kriminalromaner innen temaet olje og energi.

Han har arbeidet mange år i oljebransjen, blant annet ti år som informasjonssjef i Statoil. Før han gikk av med pensjon arbeidet han i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi.

Hongset var i perioden 2013-2014 redaktør for det industrifokuserte magasinet På Spissen, som ble utgitt av Industri Energi.

Les mer:  Wikipedia

Hogne Hongset. Foto: PrivatHogne Hongset. Foto: Privat

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 13 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 22 timer siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende
@Rolf Erik PedersenDet jeg viser til er data fra utredningene utført av ulike fagetater. Du misliker budbringeren, i dette tilfellet et sammendrag ...
Jan Rune Haukvik 23 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Sve driver valgkamp, og da stiger iallefall ikke faktanivået i hans propaganda. Her forsøker Sve å bygge opp under en ny ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 166 comments
  • Lars Svein Valderhaug 110 comments
  • Lama Vik 35 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte