Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Vidar Holm, Nordmørstrønder
Kronikk
28 oktober 2020 19:20
Del på Facebook
Kronikkforfatter Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Kronikkforfatter Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Kjetil Lund sin nedsnakking av vannkraft er allment kjent. Men hva er det som gjør at fyren ved enhver anledning hardnakket kommer med alle mulige slags påskudd og unnskyldninger for å forsvare vindkraft mens Norges suverent overlegne naturlige kraftkilde, vannkraft, som bokstavelig talt bygde landet lenge før noe olje og gass var tema, omtrent ses på som et problem for Lund og land?

La meg plukke i stykker noen av hans argumenter. For det første er det jo lite troverdig å legge seg ut med fagmiljøene som sier at økt utvinning av vannkraft har stort potensial. Dette handler om fysiske lover man ikke kan spekulere i. En ny turbin med høyere virkningsgrad enn eksisterende vil gi et gitt antall kilowatt mer elektrisk energi per kubikk vann. Det er udiskutabelt.

Man vet også at å modifisere tilløp og kanskje forandre på fallhøyde, vil øke kraftproduksjonen. Lund nevner gjerne spesifikt prosjekter som har møtt motstand når de er foreslått utvidet når han skal agitere mot vannkraft og for vindkraft. Javel, men er denne motstanden noen gang målt opp i mot motstand mot vindkraft i Norge og hvor mange mener hva da?

Det er som sagt forskjell på å barbere seg og skjære av seg hodet. Meninger blant folket fra før vindkraftpolitikken i Norge og dens konsekvenser var reell, teller lite i dagens debatt. Til syvende og sist må jo også nytteeffekt gjelde som argument og da er vannkraft langt å foretrekke fremfor vindkraft. Dette er og elementært og udiskutabelt.

Det neste punktet Lund gjerne tar opp og forsøker usannsynliggjøre er viljen til å investere i oppgraderinger og utbygginger  av vannkraft på økonomisk grunnlag. Neivel? Med samme betingelser som for vindkraft vil nok det spørsmålet besvare seg selv.

Lund føyer og ofte på at man må være villig til å tape penger på skattelegging. Hvor mye Norge taper på å subsidiere utenlandsk vindkraft i norsk natur må inn i det regnestykket. At Lund forsøker å fjerne fokus fra det faktum at så lenge det finnes uutnyttet vannkraft i Norge er vindkraft helt forkastelig, bør ikke gå upåaktet hen. Vannkraft er og blir regulerbar, stabil, tilnærmet utslippsfri, billig og nasjonal kraft så lenge politikerne ikke ødelegger hjemfallsretten og kommer med nye lover og regler angående eierskap. Vindkraft er den rake motsetning i så måte. Lund kan gjerne hevde og spekulere men i alle fall jeg finner det unaturlig at Norges vassdrags og energidirektør snakker ned landets vannkraft på dette viset.

Lund peker på at det kommer nye miljøkrav også for vannkraft som vil gjøre ting mer komplisert. Det er forståelig og ligger i tiden. Men hva med miljøet og vindkraft? Hva er ståa der med tanke på miljøet? Det nytter ikke å komme trekkende bare med argumenter mot vannkraft.

Alternativene og tilhørende parametre må jo naturligvis med i kalkylen.

Les også:  Flere misforståelser om kraftsystemet | Kjetil Lund
Les også: Begrenset vannkraftpotensial uten naturinngrep | Kjetil Lund
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse