Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Hogne Hongset, faktatilhenger
Kronikk
20 mai 2021 11:35
Del på Facebook
Vindkraftutbygging fra Guleslettene ved Florø. Foto: Tore Meek / NTB
Vindkraftutbygging fra Guleslettene ved Florø. Foto: Tore Meek / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Teknisk Ukeblad (TU) har «faktasjekket» vindkraftdebatten i en større artikkel 15. mai, gjennom å analysere 9 påstander om vindkraft. Dessverre framstår artikkelen mest som en betalt annonse fra NORWEA, vindkraftens bransjeorganisasjon. Som eksempel på nivået vises det til at fugledød i vindkraftverk ifølge TU ikke kan være noe stort problem, fordi katter dreper flere fugler enn vindturbiner.

Som realistisk faktasjekk er TUs gjennomgang nokså verdiløs, fordi den viktigste påstanden i debatten ikke blir sjekket. Den leveres av nett–redaktøren i TU, når han presenterer «faktasjekken». Der skriver han at: «(…) overordnet er det ingen tvil om at vindkraft trengs for å få en overgang fra fossil til fornybar kraft

For å kunne vurdere om redaktørens påstand holder vann, må vi vite noe om hvor mye mer kraft vi vil trenge de kommende ti-årene. Så må vi se hva på som kan dekkes uten vindkraft. Først da vil vi se om vi også må ha mer vindkraft. Men dette inngår ikke i TUs «faktasjekk». Det hadde vært naturlig å ta denne problemstillingen med i den niende og siste påstanden som «faktasjekkes». Den lyder slik i artikkelen: «Norge trenger ikke mer kraft». (Det opplyses ikke hvem det er som skal ha påstått dette!) Men selv om vi trenger mer kraft, noe de fleste av oss er klar over, betyr ikke det at vi trenger mer vindkraft!

TUs konklusjon i «faktasjekk» nr 9 er slik: «Både Statkraft og NVE venter økt kraftforbruk i Norge i årene som kommer. Dersom Norge skal bygge ut mer kraftkrevende industri og annen industri som gradvis kan overta for norsk olje- og gassindustri, vil det være behov for mer kraftproduksjon.»

Dette skal altså være dokumentasjon for redaktørens påstand om at vi må bygge flere vindkraftverk! Salig Holberg lot i det minste Erasmus Montanus gjøre et forsøk på logisk sammenheng: «En sten kan ikke fly. Mor Nille kan ikke fly. Ergo er Mor Nille en sten.» TU tar denne formen for logikk et godt skritt videre: «Vi må ha mer strøm. Ergo må vi ha mer vindkraft!»

I gjennomgangen av påstand nr 9 vises det først til at NVE og Statkraft mener vi trenger mer kraft, uten at det vises til tallstørrelser. Så vises det til at prosessindustrien i rapporten Prosess21 har vurdert at vi trenger 56 TWh (milliarder kwh) økt tilgang på fornybar energi innen 2050.

Når så TUs «faktasjekk» ser på hvordan vi kan skaffe fram 56 nye TWh strøm, vises det til at vi ifølge NVE kan få 4 TWh(!) ekstra ut av nåværende vannkraftverk. Så kan vi ifølge TU bygge ut 11,5 TWh ny vannkraft, med store naturinngrep.

Og her stopper TUs kunnskap tydeligvis opp, når det gjelder mulighetene til å få fram mer fornybar energi i de kommende ti-årene, uten å bygge mer vindkraft. Det er pent sagt overraskende, for ikke å bruke en mer negativ betegnelse. Hvis TU vil opprettholde et minimum av troverdighet i denne saken, bør redaksjonen fortsette å «faktasjekke», for eksempel noen av disse 9 påstandene, (her med refererte kilder):

  1. Regjeringen: Har i Granavolden-plattformen som mål å frigjøre 10 TWh strøm gjennom energieffektivisering i bygninger innen 2030
  2. Sintef: 35–40 TWh energi kan frigjøres i bygg innen 2040
  3. Fremtiden i våre hender: «Over 2/3 deler av energiforbruket i boliger og næringsbygg går til varmtvann og oppvarming. Et solfangeranlegg kan dekke 50–70 % av varmtvannsforbruket, og 20–30 % av oppvarmingsbehovet på årsbasis i en norsk gjennomsnittsbolig»
  4. NTNU/Hydrocen: Vannkraften kan oppgraderes med 15–20 TWh med små naturinngrep
  5. Institutt for Energiteknikk (IFE) og Solenergiklyngen: «(…) potensialet for årlig kraftproduksjon fra solceller på norske tak på hele 30 terawattimer»
  6. Norsk Varmepumpeforening: «7,5 TWh kan frigjøres med nye varmepumper innen 2030»
  7. Sintef: «Redusert strømforbruk fra effektivisering i industrien: 3,3 TWh i 2030, 6,6 TWh i 2040 og 9 TWh i 2050»
  8. NVE: «Endret klima kan gi redusert energibruk med 4 TWh i 2030 og 8 TWh i 2040»
  9. OED: Norge eksporterer nå i snitt 15 TWh i år med normal nedbør

Bare delvis gjennomføring av disse mulighetene vil gi oss energi nok til å helelektrifisere Norge, og i tillegg få store mengder «ledig» energi for ny industri.

Når TU har faktasjekket også disse påstandene, kan nettredaktøren komme tilbake og fortelle oss om TU fortsatt mener at vi må bygge mer vindkraft!

Om forfatter

Hogne Hongset (født 6. juni 1940 på Vega) er en norsk forfatter, organisasjonsmann og fagforeningsmann. Hongset har skrevet en dokumentarbok om naturgass og utbyggingen av Ormen Lange-feltet. Han har også skrevet flere kriminalromaner innen temaet olje og energi.

Han har arbeidet mange år i oljebransjen, blant annet ti år som informasjonssjef i Statoil. Før han gikk av med pensjon arbeidet han i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi.

Hongset var i perioden 2013–2014 redaktør for det industrifokuserte magasinet På Spissen, som ble utgitt av Industri Energi.

Les mer:  Wikipedia

Hogne Hongset. Foto: PrivatHogne Hongset. Foto: Privat

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Odd Arne Haukland · 2 år siden
    Det betyr da at de andre 8 punktene de trekker frem er korrekte? eller?

  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Asle Runar Borgersen · 2 år siden
    TU må være kjøpt og betalt av Cicero og vindkraftindustrien.  Joda katter dreper nok tilsammen flere fugler enn vindmøllene, men kattene dreper ikke store utrydningstruede rovfugler som Ørn, hubro osv, pluss et ukjent antall flaggermus og tonnevis med insekter

    Men om katter tar fugler så gir ikke det vindkraftindustrien blankofullmakt til å gjøre det samme. En urett kan aldri rettferdiggjøre en annen urett. 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Steinar Johansen · 2 år siden
    Fantastisk at noen klarer å sette ord på slik fremferd 
    Takk takk til Hogne Hongset
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Morty Jacobs · 2 år siden
    TU sin redaktør må jo være kjøpt & betalt ?
    Dette setter TU i et SÆRDELES  dårlig lys...
    Det er to muligheter, enten at de vet ikke bedre, eller at de er korrupte.
    Blir spennende å se om de tar til vettet...

  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Steven Crozier · 2 år siden
    Her  er link 
    https://syte.fi/2019/01/10/pilottitutkimus-osoittaa-infraaaanihaitan-vahenevan-merkittavasti-vasta-yli-15-kilometrin-paassa-tuulivoimaloista/ til  den utelatte finske pilotstudien fra 2016-2019 i  TU s artikkel 

    https://www.tu.no/artikler/infralyd-fra-vindkraft-er-ikke-farlig-viser-ny-forskning-br/509628?utm_source=newsletter-tudaily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter-2021-04-30&key=aW4kWImI

     
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Steven Crozier · 2 år siden
    pkt 3 om infrastøy .. Det fremheves den finske studien fra 2020 med 7.5 minutter lyttetest for å avgjøre om du sanser infrastøy og får blodtrykk og pulsstigning. Mangel på dette tas til inntekt for at infrastøy fra vindkraftverk ikke er helseskadelig. Forfatteren lot bevisst være å referere den finske pilotstudien fra 2016-2019 om at man må over 15km bort fra vindkraftverk for at enkelte skal unngå helseplager. Slagside som senker artikkelen... 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse