Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Bibbi Bøhn, kronikkforfatter fra Aure
Kronikk
18 juni 2021 10:00
Del på Facebook
Klart for oppryddingsarbeid i en av Oslos parker etter festing tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB
Klart for oppryddingsarbeid i en av Oslos parker etter festing tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

TV bilder fra et par helger nå viser et kaotisk søppelhav i Oslos parker. Det er til å gråte av. Det som verre er, er at byrådslederen ikke beklager dette! Folk må få kose seg, sier han på Dagsrevyen. At det går an å si noe så dumt.

Selvfølgelig unner vi alle endelig å få komme ut og treffes og kose seg.  Men det må da være grenser for hva noen kan tillate seg av adferd som går utover andre. Hva med alle de som skal rydde opp etter mennesker som tilsynelatende er helt uten oppdragelse eller tanke for andre. Er det koselig for dem som må utføre oppryddings sjauen? Har ikke Raymond Johansen et ansvar eller omsorg for renholdere og parketatens folk? Så nedverdigende og ekkelt dette må være for dem! De utfører daglig en rekke oppgaver for å holde byen ryddig og pen. Det betaler vi skattebetalere mer enn gjerne for. Vi er glade for hovedstaden vår. Vi setter stor pris på en ren og ryddig by. Hvilke av disse oppgavene må de utelate for å få orden igjen, der andre har oppført seg som drittsekker. Hva slags signaler gir byrådslederen med sin uvettige uttalelse? Hvorfor fordømmer han ikke med klare ord den oppførselen vi vises på statskanalen i beste sendetid?

Ord og begreper forandrer mening med årene. Syns vi det er greit at det å kose seg betyr å forsøple, kaste fra seg engangsgriller, tomflasker, plast og matrester, å ødelegge gleden vi har av å ferdes i vakre parker, da er det en ny måte å tolke begrepet på. Når det aksepteres at det å feste betyr å drikke og bråke mest mulig, bli dørgende fulle og tåpelige, da har begrepet å feste endret betydning. Holdningene våre endres. Solidaritet med andre yrkesgrupper minskes. Respekten for medmennesker forsvinner. Estetikken og å ha det pent rundt seg, uansett hvor, tas ikke hensyn til.

Hvorfor uttrykker byrådslederen seg slik? Er han engstelige for å være moralistisk, er han redd for å såre ungdommene og andre velgere? Snillisme. Jeg skjønner det ikke. Det er ikke fornuftig eller på noen måte snilt å tillate at noen får ødelegge på andres bekostning, at noen vandaliserer og overlater til andre å rydde opp. Parketatens flinke folk planter og steller, slår plener og luker, setter opp søppelkasser og vasker benker. Så kommer horder av uoppdragne folk som hensynsløst gjør parkene om til søppeldynger og ufyselige steder der ingen vanlige mennesker orker å være. Ikke noen av oss som gleder oss over å kunne bruke de flotte parkene på hensynsfullt vis.

Raymond Johansen, ha omsorg for alle du har et lederansvar for.

Av: Bibbi Bøhn. Innlegget har tidligere vært publisert i Klassekampen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 13 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse