Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
14 september 2021 10:01
Del på Facebook
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det ble på mange måter et spennende og avklarende stortingsvalg. Nå vil folk ha en ny kurs. Folk synes å være lei av Ernas politikk. For mange gir dette skiftet nytt håp. Det gjelder ikke minst dem som kjemper for å beholde et skikkelig sykehustilbud i Kristiansund. Og det gjelder dem som er skeptiske til pengesluket Møreaksen.

Hva nå Molde?

For mange er selvsagt valgnederlaget tragisk. Mest tragisk må det være for noen maktmennesker i Molde som synes å ha hatt svært så god kjemi med Erna og hennes ministre. Det har gitt moldenserne mange fordeler. Nå deles kortene ut på nytt – og håpet er at vi får en regjering som er opptatt av å utvikle hele landet – ikke bare noen utvalgte steder.

Det at Erna med viten og vilje ofrer flinke Høyremennesker i sin streben etter å vise makt, er en annen sak.

Velgerne i Møre og Romsdal viste at maktarroganse ikke er veien å gå. Tapet Høyre har i Møre og Romsdal må være bittert, men det var på ingen som helst måte overraskende.

Arbeiderpartiet må ta lærdom

Håpet nå er at Arbeiderpartiet tar lærdom. Den enorme tilbakegangen Arbeiderpartiet har i Kristiansund kan jo lett forklares. Den skyldes partiets helsepolitikk hvor helseforetakene synes å være fredet.

Ser vi landet under ett har det gått bra med Arbeiderpartiet og Støre. Arbeiderpartiet sitter nå som landets største parti – og Støre har fått et styringsdyktig flertall for sin regjering. Men dersom Støre fortsetter sin politikk med å opprettholde helseforetakene som nå, vil straffen også ramme han ved neste valg. Ellers håper vi at han bidrar til å rydde opp i det samrøre vi har sett mellom enkelte lokalsamfunn og regjeringen.

Partiene må løse sykehus-krisen

Hadde man stilt en liste på Nordmøre som Pasientfokus gjorde i Finnmark, ville Nordmøre hatt nok en person på Stortinget. Men hadde styringspartiene forstått hva som var i ferd med å skje, ville man selvsagt ha løst sykehussaken i Alta som andre betente sykehussaker. Det være seg i Kristiansund eller i Oslo hvor Ullevål sykehus er satt i spill. Håpet nå er at vi får folk inn i den nye regjeringen som bidrar til en total omlegging av helsepolitikken i Norge. Vi har fått mer enn nok både av Erna og av hennes Høie når det gjelder helsepolitikk.

Ytterpunktene tapte

Ellers er det ikke noe tap for norsk politikk at Kristelig Folkeparti ikke kom over sperregrensen. Det at heller ikke miljøpartiet MDG kom over sperregrensen er heller ingen katastrofe. Selvsagt må miljøutfordringene løses, men det hjelper lite å predike katastrofe og jordens undergang. Noen mennesker synes å mene at lille Norge alene skal redde verden. Det er selvsagt en umulighet. Det at noen miljøvernforkjempere går så hardt ut, skaper mye angst og fortvilelse hos mange mennesker. Slik kan vi ikke ha det.

Velgerne krever en ny kurs

Velgerne har bestemt en ny kurs for Norge. Nå er det vanlige folk sin tur sier Støre. Forskjellene skal dempes. Det er lettere sagt en gjort, men mulighetene for å løse mange av de utfordringene Norge og nordmenn har er uansett større nå. Men at det blir en utfordrende jobb statsminister Støre skal ta fatt på, er sikkert. Nå blir det ikke det kaos mange kommentatorer spådde. Men det blir en tøff jobb.

Håpet er at Støre og hans medarbeidere har evnen til å lytte når de sitter der i maktens korridor. Vi ønsker han og den nye regjeringen lykke til. Norge trenger uansett en ny kurs. Det forlanger folk. Det har årets valg vist.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Ketil Strand Andersen · 2 år siden
  Jeg er ikke enig i at "Hadde man stilt en liste på Nordmøre som Pasientfokus gjorde i Finnmark, ville Nordmøre hatt nok en person på Stortinget." Nordmørslista stilte liste ved forrige St.valg. Det gikk ikke bra, og stemmene var bortkastet, kan man konstatere i etterpåklokskapens lys. Rødt fikk mange velgere, spesielt i Krsund, men også dette var trolig bortkastet, fremdeles i etterpåklokskapens lys. Nordmørslista var klokere denne gang og ville ikke ødelegge for Sp.
  Nå er håpet at Ap, Sp og SV gjør seg ferdig med retorikken overfor velgerne og media og stiller med et konstruktivt utgangspunkt til forhandlingene. Ingen kan stille med mange ultimatumer. Jonas og Jan Erik Larsen skal ikke bestemme alt, i hvert fall ikke hvem som 'helt sikkert' blir helseminister, for det blir helt sikkert Toppe. SV kan ikke kreve ødeleggende klimatiltak, men man kan godt redusere letevirksomhet. Ettersom bankkontoen nå er full, er det å regne som penger i banken å la oljen ligge under havbunnen en stund til. Men man må ta hensyn til arbeidsplassene. Det er viktig å få til et regjeringssamarbeid, for da blir arbeidsdagen i Stortinget enklere.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Emil Hvitsand · 2 år siden
  "Det at Erna med viten og vilje ofrer flinke Høyremennesker i sin streben etter å vise makt, er en annen sak.", var den kommentaren som traff meg rett i hjertet. 
  For den politikken som har vært ført av Solberg-regjeringen har ikke vært en politikk som gamle Høyremedlemmer har kjent igjen partiet sitt i.
  Vilket fremgår av valgresultatet for Høyre både lokalt og på riksplan. 
  For øvrig mener jeg at både valgkampen og politikken for øvrig har båret preg av en uheldig fragmentering av mange småpartier som oppnår for mye makt i forhold til deres oppslutning i befolkningen. Slikt gir dårlige styringsmuligheter for enhver koalisjonsregjering. Og muligheter for ansvarsfraskrivelse i etterkant. Det er det vel få ansvarlige politikere som ønsker.
  Den logiske konsekvens av dette bør være en høyning av sperregrensen som i dag er på 4%.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg er fullstendig klar over dagens tall, også for FV661. For å sikre grunnlag for arbeidet har eg løpande konsultering hos ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har ikke gjort noe regnestykke. Jeg har kun sitert SVV sine utsagn fra side 78/79: https://www.vegvesen.no/contentassets/bd2893c57ec24684b00e5c346f507166/planbeskrivelse_vedtatt.pdfSVV sier: «Etter at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse