Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Vidar Holm, Nordmørstrønder
Kronikk
15 november 2021 12:23
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-rusten / NTB
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg ser at Frank Sve kanskje ikke er så godt informert eller har tilstrekkelig satt seg inn i norsk kraftpolitikk som jeg på forhånd antok. 

Når Frank Sve faktisk tror at strøm blir billigere ved å bygge ut linjenettet fra nord til sør i Norge,  kan jeg informere Sve om at mitt utsagn om at dette får prisene i været ikke har noe med hva Vidar Holm tror. Det er ubestridelige erfaringsdata og ikke noe jeg synser om.

Skyhøye kraftpriser

Som sagt ser vi i dag at det er skyhøye kraftpriser i Sør Norge. Dette kommer av en ting. Overføringskapasiteten til Europa og England er ytterligere styrket det siste året og  så må ikke Sve glemme at Energiloven av 1990 åpner for nettopp dette med salg av kraft til høyeste pris. Dette paret med ACER gjør at norske politikere og norsk lov kan gjøre lite og ingenting med graden av eksport.

Det heter i ACER lovgivningen at i krisetilfeller kan unntak gjøres fra kravet om at Norge til enhver tid skal stille med en viss prosent overføringskapasitet (ACER bestemmer når det er krisetilfeller).

Norge er selvforsynt + litt til

Det er ingen hemmelighet at norsk utslippsfri vannkraft etter hvert er blitt gull verdt. At det finnes utrolig lite vannkraft i forhold til behovet for EU og England er ingen hemmelighet. Det er heller ingen hemmelighet at det finnes mer enn nok for Norge og til og med litt ekstra til eksport som vi har holdt på med i tiårsvis, sammen med at vi har hatt litt import.

Ren kraft ut, skitten kraft inn

Den importen vil bli stor etterhvert når vi tømmer magasinene til eksport. Det bryr ikke kraftselskapene seg om da de uansett tjener penger. Om bedrifter og industri samt privatpersoner vil kjøpe strøm blir opp til dem og lommeboka. Strøm koster for privathusholdninger i 2021 i Danmark NOK 3,- / kWh, alle avgifter inkludert. Det sier seg selv at strøm ikke blir billigere i Norge når markedet er felles med hele EU og England. Strøm går til høystbydende.

Det er nettopp derfor strømmen er billigere i Midt- og Nord-Norge. Man får ikke transportert den til det felleseuropeiske markedet som Østlandet er en del av. Kommer mer strøm sørover øker eksporten og prisene stiger i nord også. Dette må da være veldig enkel logikk å forstå med tanke på at vi eksporterer vår strøm til et umettelig marked. 

Kraftkrise og gasskraftverk til besvær

Når Sve nevner at det for noen år siden var kraftkrise i Midt-Norge blir det smått ironisk. Ja det stemmer at det var kraftkrise, men om Sve husker den hendelsen, husker han kanskje også at både på Ormen Lange- og Tjeldbergodden-terminalene sto det to gasskraftverk. Gasskraftverk som norske politikere hadde bestemt ikke skulle brukes annet enn i ytterste nødsfall,  grunnet at de slipper ut CO2. Det viste seg at de ikke kunne settes i gang heller på flere uker på grunn av tekniske problemer. Særdeles ironisk siden eksport av nettopp samme gass er det som sikrer Norge store inntekter.

annonse

Utslippet ved i dag å kjøre store mengder vannkraft ut av landet med store overføringstap, for deretter å kjøre kraft fra Europa i retur som består av 58% fossil energi (såkalt EU miks) ved behov, medfører nok mye høyere utslipp enn om vi så lot Møre & Romsdal forsynes med gass direkte året rundt.

Elektrifisering av sokkelen

Nok om det for begge gasskraftverkene er solgt til utlandet. Når Sve sier han er imot elektrifisering av sokkelen kunne jeg ikke vært mer enig. Det vil ytterligere øke forbruket av strøm og utbyggingskodtnader da det ikke hjelper å bygge vindkraftverk til havs for formålet. Det må kabler til fra land for å sikre stabil krafttilførsel.

Dette blir da igjen smått tragikomisk siden det nettopp er den gassen man skal kutte forbruk av på norsk sokkel, sammen med kullkraft som har produsert strømmen i Tyskland før den sendes til Norge og ut til plattformene.

Når Sve snakker om navlebeskuende er jeg usikker på hva han sikter til men jeg har i alle fall andre ting og feste blikket mot enn egen navle. Energipolitikken er omfattende i dag, særlig etter at klima og miljø er blitt et påskudd og en unnskyldning i mange sammenhenger som trumfer alt. Profitt er målet. Så da blir spørsmålet, profitt for hvem? Kravet om nye kraftlinjer handler like mye om muligheten for å få transportert vindkraft ut i det felleseuropeiske markedet som at tilsynelatende ny industri, populært kalt batteri og hydrogenfabrikker for å legitimere utbyggingene. Dette ser vi langs hele Norges kyst.

ACER og FrP

Til slutt i denne omgang vil jeg bare be Sve sjekke litt i partiets historie angående ACER avstemmingen i mars 2018.

At man i dag tilsynelatende er imot ACER er positivt, men i praksis er det så alt for sent. Man kan stemme mot ACER hver eneste dag i Stortinget uten at det har noen særlig betydning. 

Suverenitetsavståelse er allerede utført og det er straks mer komplekst å komme seg ut av ACER enn inn.

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 11 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg ser du viser til at Oslofjordtunnelen stenges ofte pga. hendelser i tunnelen. Det er ikke rart – men den ...
Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte