Annonse
Annonse
Vidar Holm, Nordmørstrønder
Kronikk
11 august 2020 21:12
Del på Facebook
Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Motstand mot vindkraft til lands og vanns i Norge handler minst like mye om at norsk næringsliv taper på det og ikke automatisk skal godta at en påstått klima og miljøvennlig aktivitet tar over og skader økonomien for Norges industri og næringsliv, som det handler om en kamp for naturen.

Det er helt hinsides at vindkraft nå har fått befeste seg på et slik nivå som det nå har i Norge. Et av få land i verden som er 100 % selvforsynt med vannkraft og har vært det siden den første lyspære ble tent. Bløffen om at Norge "må ha" vindkraft kommer ene og alene av at noen har påstått det så ofte at mange nok trodde på det.

Toppet med klima og miljøpåskuddet har vindkraft spredd seg som kreft i snart hele Norges land. Norsk kraftpolitikk er eneste årsak til at det nå raseres både økonomisk og geografisk i Norge, en kraftpolitikk på feil kurs.

Vi er fysisk koblet på det europeiske strømnettet og bundet av avtaler med EU via ACER som gjør at vi ikke bestemmer om vi vil eksportere kraft og heller ikke hvor mye.  Vi må gjøre det i den størrelsen ACER byrået forlanger. Dette vil kraftbransjen så klart. Vannkraftverkene intet unntak. Men det er ikke riktig å føre en slik politikk som gjør Norge til en hvilken som helst strømkunde på Europakartet med de følger det får for norsk aktivitet og sysselsetting.

Det hjelper ikke at staten tjener penger på økt strømpris via eierskap i vannkraftverk og forsåvidt også vindkraft som de har litt av, når regningen i alle offentlige bygg fyker til værs og næringslivet forsvinner ut av landet hvor i det minste billig arbeidskraft finnes. Tar ikke det norske folk tak i problemet ved roten, norsk kraftpolitikk, får vi aldri rykket opp det ondet vindkraft er for landet.

annonse

Det kutter ikke utslipp å sende kraft frem og tilbake over Nordsjøen og få EUmix-kraft for å eksempelvis produsere aluminium som heller kunne vært produsert med vannkraft.

Norsk kraftpolitikk og medlemskapet i EØS er årsak til det som nå foregår. Alle vindkraftverk som i dag bygges i Norge er direkte resultater av dette. Norsk vannkraft er blitt en ren handelsvare. Bokstavelig talt og kan selges til høystbydene via stadig fler og fler utenlandskabler. Omtrent alle norske småkraftverk er solgt til utenlandske eiere. Dette er de små vannkraftverkene vi alle har betalt mye av via skatteseddelen så grunneiere kunne bygge ut. Vi har en regjering som har hatt som mål å fjerne hjemfallsretten for de store vannkraftverkene. Skjer det kan hvem som helst på kloden kjøpe opp eierskapet til norsk vannkraft. For evig og alltid.

Vindkraft er det allerede omtrent kun utenlandsk eierskap på. Energiloven som ble vedtatt i 1991 var den loven som gjorde Norges vannkraft om til en handelsvare i stedet for en felles ressurs som sikret nasjonen sysselsetting og aktivitet i landet. Noe den inntil da hadde gjort i over 100 år, har eskalert og utvidet seg i feil retning på 30 år. Som jeg sa innledningsvis. Motstand mot vindkraft på norsk territorium er en kamp for Norge sin fortsatt eksistens som et velfungerende land og den vinnes ved å få Norges kraftpolitikk på rett kjøl!

Av: Vidar Holm, Nordmørstrønder

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
@Anne Mari SandshamnKanskje du skulle lese noe sannferdig, skrevet av fagfolk? https://www.rbnett.no/meninger/i/zrb7k9/romsdalsfjordtunnelen-blir-en-av-verdens-sikreste. Det er Møreaksen som gir mest vei for pengene. Med ...
@Anne Mari SandshamnEnda en god grunn for slike fergeavløsningsprosjekter, så risikerer vi ikke slike uhell.Frank Sve (Frp) er bekymret for fylkeskommunens økonomi ...
Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
Dette er det beste og mest sannferdige innlegg jeg har lest så langt om MA. Gir enda mer grobunn til ...
Anne Mari Sandshamn 18 timer siden Kva er vitsen med gratis ferje, når ferja ikkje går?
@Terje SundsbøJaggu bra den er nede det meste av tiden, ellers kan det lett bli veldig mange ulykker, av bilister om ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Å hevde at tunnelen under Tautra går i et aktivt jordskjelvområde faller på sin egen urimelighet. Se til Japan, der ...
Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte