Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Vidar Holm, Nordmørstrønder
Kronikk
11 august 2020 21:12
Del på Facebook
Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Motstand mot vindkraft til lands og vanns i Norge handler minst like mye om at norsk næringsliv taper på det og ikke automatisk skal godta at en påstått klima og miljøvennlig aktivitet tar over og skader økonomien for Norges industri og næringsliv, som det handler om en kamp for naturen.

Det er helt hinsides at vindkraft nå har fått befeste seg på et slik nivå som det nå har i Norge. Et av få land i verden som er 100 % selvforsynt med vannkraft og har vært det siden den første lyspære ble tent. Bløffen om at Norge "må ha" vindkraft kommer ene og alene av at noen har påstått det så ofte at mange nok trodde på det.

Toppet med klima og miljøpåskuddet har vindkraft spredd seg som kreft i snart hele Norges land. Norsk kraftpolitikk er eneste årsak til at det nå raseres både økonomisk og geografisk i Norge, en kraftpolitikk på feil kurs.

Vi er fysisk koblet på det europeiske strømnettet og bundet av avtaler med EU via ACER som gjør at vi ikke bestemmer om vi vil eksportere kraft og heller ikke hvor mye.  Vi må gjøre det i den størrelsen ACER byrået forlanger. Dette vil kraftbransjen så klart. Vannkraftverkene intet unntak. Men det er ikke riktig å føre en slik politikk som gjør Norge til en hvilken som helst strømkunde på Europakartet med de følger det får for norsk aktivitet og sysselsetting.

Det hjelper ikke at staten tjener penger på økt strømpris via eierskap i vannkraftverk og forsåvidt også vindkraft som de har litt av, når regningen i alle offentlige bygg fyker til værs og næringslivet forsvinner ut av landet hvor i det minste billig arbeidskraft finnes. Tar ikke det norske folk tak i problemet ved roten, norsk kraftpolitikk, får vi aldri rykket opp det ondet vindkraft er for landet.

Det kutter ikke utslipp å sende kraft frem og tilbake over Nordsjøen og få EUmix-kraft for å eksempelvis produsere aluminium som heller kunne vært produsert med vannkraft.

Norsk kraftpolitikk og medlemskapet i EØS er årsak til det som nå foregår. Alle vindkraftverk som i dag bygges i Norge er direkte resultater av dette. Norsk vannkraft er blitt en ren handelsvare. Bokstavelig talt og kan selges til høystbydene via stadig fler og fler utenlandskabler. Omtrent alle norske småkraftverk er solgt til utenlandske eiere. Dette er de små vannkraftverkene vi alle har betalt mye av via skatteseddelen så grunneiere kunne bygge ut. Vi har en regjering som har hatt som mål å fjerne hjemfallsretten for de store vannkraftverkene. Skjer det kan hvem som helst på kloden kjøpe opp eierskapet til norsk vannkraft. For evig og alltid.

Vindkraft er det allerede omtrent kun utenlandsk eierskap på. Energiloven som ble vedtatt i 1991 var den loven som gjorde Norges vannkraft om til en handelsvare i stedet for en felles ressurs som sikret nasjonen sysselsetting og aktivitet i landet. Noe den inntil da hadde gjort i over 100 år, har eskalert og utvidet seg i feil retning på 30 år. Som jeg sa innledningsvis. Motstand mot vindkraft på norsk territorium er en kamp for Norge sin fortsatt eksistens som et velfungerende land og den vinnes ved å få Norges kraftpolitikk på rett kjøl!

Av: Vidar Holm, Nordmørstrønder

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 5 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse