Annonse
Annonse
Hogne Hongset, vindkraftmotstander
Ytring
03 juli 2020 09:24
Del på Facebook
Innleggforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Innleggforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Knut Kroepelien og Øyvind Isachsen leder energibransjens to lobbyorganisasjoner (Energi Norge og NORWEA). De to er nå ute med en kronikk som promoterer mer vindkraft på land i Norge. Kronikkens tittel er «Vindkraft må forankres lokalt».

Utgangspunktet deres er olje-og energiminister Tina Brus ferske stortingsmelding om revisjon av konsesjonssystemet for vindkraft. Og de to herrene ønsker å bidra med tre gode råd inn i den forestående revisjonen. Kortversjonen av de tre rådene er «Bedre forankring», «Raskere prosesser» og «Større verdier lokalt». De to legger ikke skjul på at de tre rådene har et felles overordnet mål: Å få konfliktnivået ned og tempoet opp i den videre utbyggingen av vindkraft på land i Norge.

De to direktørene bryr seg ikke med noe så banalt som å begrunne, for ikke å si dokumentere, at vi har bruk for mer vindkraft. Her nøyer de seg med følgende påstand: «Folk flest forstår at vi trenger mer fornybar energi om vi skal klare å kutte klimagassutslipp som er farlige for både mennesker og natur.» Her har nok direktørene ikke helt fått med seg hva som er i ferd med å skje med holdningene til vindkraft, nettopp hos «folk flest». Så får vi håpe direktørene fortsatt vil høre på «folk flest», etter hvert som nye gallup-tall renner inn.

Det tredje rådet, «Større verdier lokalt» fortjener en ekstra kommentar, så det rådet tas med i sin helhet: «Kommunen må sitte igjen med en større andel av verdiene som skapes i vindkraftverket. En mulighet er å innføre naturressursskatt, slik man har for vannkraft i dag, men utenom utjevningssystemet slik at den går direkte til den berørte kommunen. Ordningen må være enkel og skape forutsigbarhet for begge parter, uten å svekke lønnsomheten i prosjektene.» Særlig den siste setningen bør skape interesse hos fagøkonomer, fordi den tilsynelatende etablerer noe som hittil ikke har vært mulig, selv ikke for den mest ivrige provenyfantast i Finansdepartementet: Å skattlegge noen hardere «uten å svekke lønnsomheten» hos den som skattlegges.

annonse

Som kjent har den voldsomme nedbyggingen av urørt natur ført til et folkeopprør over hele landet. Stadig nye avsløringer har vist at forvaltningen (NVE og OED) har råkjørt ut over enhver fornuft i flere år, og gitt konsesjoner som aldri skulle vært gitt. I tillegg godkjennes glatt at gitte konsesjoner blir voldsomt endret uten nye konsekvensutredninger. Derfor hastevedtok da også Stortinget på siste dag før ferien rett og slett at ALLE gitte konsesjoner nå skal gjennomgås: «Stortinget ber regjeringen vurdere hvorvidt behandlingen av gitte vindkraftkonsesjoner har fulgt energilovgivningen og forvaltningslovens krav. Dersom det skulle foreligge feil eller mangler i konsesjonen som er i strid med lovgivingens krav skal forvaltningen stanse vedtaket.»

Nå kjenner jo de fleste det gamle ordtaket om bukken og havresekken. Så det hadde nok vært enda bedre om Stortinget hadde satt ned en uavhengig kommisjon, for å granske det NVE og OED har drevet med på vindkraftområdet de senere årene!


Av Hogne Hongset, vindkraftmotstander

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn Nylig Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Ja, senketunneler er en fin løsning,se på senkebroen mellom Sverige og Danmark, Øresundsbroen, det er en senketunnel. Og den fungerer ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
@Anne Mari SandshamnKanskje du skulle lese noe sannferdig, skrevet av fagfolk? https://www.rbnett.no/meninger/i/zrb7k9/romsdalsfjordtunnelen-blir-en-av-verdens-sikreste. Det er Møreaksen som gir mest vei for pengene. Med ...
@Anne Mari SandshamnEnda en god grunn for slike fergeavløsningsprosjekter, så risikerer vi ikke slike uhell.Frank Sve (Frp) er bekymret for fylkeskommunens økonomi ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
Dette er det beste og mest sannferdige innlegg jeg har lest så langt om MA. Gir enda mer grobunn til ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden Kva er vitsen med gratis ferje, når ferja ikkje går?
@Terje SundsbøJaggu bra den er nede det meste av tiden, ellers kan det lett bli veldig mange ulykker, av bilister om ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Å hevde at tunnelen under Tautra går i et aktivt jordskjelvområde faller på sin egen urimelighet. Se til Japan, der ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte