Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Hogne Hongset, vindkraftmotstander
Ytring
03 juli 2020 09:24
Del på Facebook
Innleggforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Innleggforfatter Hogne Hongset. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Knut Kroepelien og Øyvind Isachsen leder energibransjens to lobbyorganisasjoner (Energi Norge og NORWEA). De to er nå ute med en kronikk som promoterer mer vindkraft på land i Norge. Kronikkens tittel er «Vindkraft må forankres lokalt».

Utgangspunktet deres er olje-og energiminister Tina Brus ferske stortingsmelding om revisjon av konsesjonssystemet for vindkraft. Og de to herrene ønsker å bidra med tre gode råd inn i den forestående revisjonen. Kortversjonen av de tre rådene er «Bedre forankring», «Raskere prosesser» og «Større verdier lokalt». De to legger ikke skjul på at de tre rådene har et felles overordnet mål: Å få konfliktnivået ned og tempoet opp i den videre utbyggingen av vindkraft på land i Norge.

De to direktørene bryr seg ikke med noe så banalt som å begrunne, for ikke å si dokumentere, at vi har bruk for mer vindkraft. Her nøyer de seg med følgende påstand: «Folk flest forstår at vi trenger mer fornybar energi om vi skal klare å kutte klimagassutslipp som er farlige for både mennesker og natur.» Her har nok direktørene ikke helt fått med seg hva som er i ferd med å skje med holdningene til vindkraft, nettopp hos «folk flest». Så får vi håpe direktørene fortsatt vil høre på «folk flest», etter hvert som nye gallup-tall renner inn.

Det tredje rådet, «Større verdier lokalt» fortjener en ekstra kommentar, så det rådet tas med i sin helhet: «Kommunen må sitte igjen med en større andel av verdiene som skapes i vindkraftverket. En mulighet er å innføre naturressursskatt, slik man har for vannkraft i dag, men utenom utjevningssystemet slik at den går direkte til den berørte kommunen. Ordningen må være enkel og skape forutsigbarhet for begge parter, uten å svekke lønnsomheten i prosjektene.» Særlig den siste setningen bør skape interesse hos fagøkonomer, fordi den tilsynelatende etablerer noe som hittil ikke har vært mulig, selv ikke for den mest ivrige provenyfantast i Finansdepartementet: Å skattlegge noen hardere «uten å svekke lønnsomheten» hos den som skattlegges.

Som kjent har den voldsomme nedbyggingen av urørt natur ført til et folkeopprør over hele landet. Stadig nye avsløringer har vist at forvaltningen (NVE og OED) har råkjørt ut over enhver fornuft i flere år, og gitt konsesjoner som aldri skulle vært gitt. I tillegg godkjennes glatt at gitte konsesjoner blir voldsomt endret uten nye konsekvensutredninger. Derfor hastevedtok da også Stortinget på siste dag før ferien rett og slett at ALLE gitte konsesjoner nå skal gjennomgås: «Stortinget ber regjeringen vurdere hvorvidt behandlingen av gitte vindkraftkonsesjoner har fulgt energilovgivningen og forvaltningslovens krav. Dersom det skulle foreligge feil eller mangler i konsesjonen som er i strid med lovgivingens krav skal forvaltningen stanse vedtaket.»

Nå kjenner jo de fleste det gamle ordtaket om bukken og havresekken. Så det hadde nok vært enda bedre om Stortinget hadde satt ned en uavhengig kommisjon, for å granske det NVE og OED har drevet med på vindkraftområdet de senere årene!


Av Hogne Hongset, vindkraftmotstander

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse