Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
17 desember 2021 21:22
Del på Facebook
Fra Agder Energi sine dammer i Bykle i Setesdal og deres kraftproduksjon. Her fra Skarg kraftstasjon med divisjonsdirektør i Agder Energi vannkraft, Sverre Eikeland. I år styrer de mot milliardoverskudd. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Fra Agder Energi sine dammer i Bykle i Setesdal og deres kraftproduksjon. Her fra Skarg kraftstasjon med divisjonsdirektør i Agder Energi vannkraft, Sverre Eikeland. I år styrer de mot milliardoverskudd. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Agder Energi styrer mot milliardoverskudd for 2021.

Er vi nordmenn bare naive eller er vi stokk dumme? Hvordan kan vi akseptere det som skjer og det som ikke skjer for tiden. Vi lar oss forlede. Hvor er de ansvarsbevisste politikere som slår i bordet og sier ‘nok er nok’.

De forskjellige virusvariantene importerte og importerer vi fra fremmede land. De vanvittige strømprisene importerer vi fra kontinentet gjennom kablene.  Pandemien rammer høy og lav. Helsepersonell tjener for lite og sliter seg fordervet. Må det være slik?

Milliardoverskuddene til kraftselskapene er det vi, Ola og Kari, som betaler! De pengene kommer ikke rennende inn fra utlandet. Det aller meste kommer fra oss vanlige folk som ikke har noe annet valg enn å betale blodpris for strømmen vi er avhengig av. For at noen skal tjene seg søkkrike! Dette i et av de landene i verden som har mest vannkraft. En energikilde som inntil 1990 tjente bedrifter og privatpersoner godt i dette vårt karrige og kalde land. Vannkraften ble utnyttet til beste for innbyggerne til lavest mulig pris.

Men så, så skjedde det noe. Fra 1991 av ble vannkraften definert som en vare som skulle selges dyrest mulig for å innbringe mest mulig til eierne. Da ble løsningen å knytte seg til det europeiske kraftmarkedet, der prisene var mye høyere enn i Norge. Med innlemmelsen i det europeiske kraftmarkedet, satte vi oss i den situasjonen vi nå er i. Med de nye kablene som er bygget, importerer vi kraftprisene fra utlandet. Forsyningssikkerhet har vi hatt siden 1993 med de kablene som var bygget til da. De 4 som er kommet til senere, har som formål å importere Europas priser og øke strømprisene her i landet. For det er her kraftselskapene selger ca 90% av strømmen.

Mange nordmenn ønsker å være en integrert del av verden, da er prisen vi må betale, blant annet det vi opplever nå. Pandemi som varer og unødvendig høye strømpriser.

 

Av: Bibbi Bøhn

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hvis man er så opptatt av redelighet så bør man vel ikke utelate kostnadene for fastland til to øykommuner ??
Terje Sundsbø 4 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Øyvind HoksnesDessverre for dem - en bortkastet stemme.
Terje Sundsbø 4 dager siden Romsdalsaksen uaktuell
@Geir M PunnerudMøreaksen er raskeste trasé for flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden. Man bygger ikke en ny vei for et lite ...
Øyvind Hoksnes 4 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøNoen stemmer nok Frp for å stoppe MA, uvisst av hvilken grunn og de vil heller ikke oppgi grunn. 
Øyvind Hoksnes 4 dager siden Møreaksen kan bli sentral i valgkampen
Uansett så går politiske stemmer foran arrangerte spørreundersøkelser. Sist spørreundersøkelse var det dødt løp.
Geir M Punnerud 4 dager siden Romsdalsaksen uaktuell
R.R. Møreaksen er uaktuelt for mesteparten av Møre og Romsdal sine innbyggere. Når skal du forstå det?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte