Annonse
Annonse
Vidar Holm, fast skribent
Kronikk
20 januar 2022 19:43
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-rusten / NTB
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Ikke bare har Norge mistet sin egenutbygde vannkraft til Europas felles kraftmarked og må betale dyrt for den etter i fellesskap ha muliggjort at vi ble selvforsynt med elektrisitet. Både hva angår ingeniørarbeid, arbeidskraft og økonomisk. Vi mister i tillegg ekspertisen og ikke minst identitet som en vannkraftnasjon som har bygd seg opp til det Norge vi kjenner i dag. I stedet for å videreutvikle vår felles vannkraft ved å effektivisere den, lar vi utenlandske selskaper bygge subsidierte ubrukelige vindkraftverk med skattefritak i norsk natur.

Ca. 65 prosent av vindkraftverkene på norsk territorium er utenlandskeid via del- eller heleierskap. Andelen vil øke fremover. I tillegg er de fleste småkraftverk på utenlandske hender. De fleste tyske selskaper.

Uten vår ekspertise og kunnskap om å temme vannkraft og se verdien av felles nytte av den til nasjonens beste, ville vi nok ikke vært i stand til å ta hånd om eller takle oljealderen på den måten som vi gjorde og har gjort. Vi sørget for statlig eierskap og hadde ekspertise til raskt å kunne lede utvikling av lete og produksjonsutstyr selv. På grunn av stor faglig kunnskap innen både kraftproduksjon og industri på land i tillegg til i maritim sektor i alle ledd.

Både ved vannkraftens inntog, som faktisk kan spores tilbake til 1200-tallet, men som energi til produksjon av elektrisk kraft i Norge fra slutten av 1800 tallet og til oljealderens begynnelse for drøye 50 år siden, forsto våre folkevalgte verdien av selvråderett og kontroll over ressursene.

Slik situasjonen er i dag er både politisk styring overgitt til EU gjennom medlemskapet i ACER, som er EU sitt felles energibyrå og de frie markedskrefter. Energiloven fra 1990 som opprinnelig ble utformet for å skulle sikre hele Norge lik kraftpris og sikker strømtilførsel, anvendes i dag til å muliggjøre mest mulig eksport av kraft. ACER avtalen omfatter forøvrig også norsk gassproduksjon i tillegg til vannkraft og andre mer eller mindre fornuftige måter å fremstille elektrisitet på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste månedene har de fleste i landet fått føle konsekvensene av norsk kraftpolitikk overlatt EU. At ikke hele nasjonen ennå har fått flerdoblet strømutgiftene sine kommer av at linjenettet ikke er utbygd nok til å kunne få strømmen sørover og til utenlandskablene. Dette vil komme og det er du som betaler for utbygging via økt nettleie. I tillegg til subsidiert vindkraftproduksjon frem til og med 2035 og utbygging av linjenett som kreves til alle vindkraftverk.

I mellomtiden går opptil 100 år gamle vannturbiner rundt i våre felles vannkraftverk med sterkt nedsatt virkningsgrad grunnet slitasje og det faktum at skatteregler gjør at det ikke har vært lønnsomt å skifte ut og oppgradere vannkraftverk. Nyere mer effektive turbiner og generatorer finnes men Norge har neglisjert og fortrengt at vi er en vannkraft og dermed industrinasjon på grunn av kløkt, klokskap og flittige landsmenn. De samme politiske partiene som klokelig nok så viktigheten i alt jeg har beskrevet, har i dag hovedansvaret for at Norge i praksis er i oppløsning som velferdsstat.

Vi har dessverre knapt hørt om eller opplevd de voldsomme konsekvensene dagens kraftpolitikk, eller mangel på sådan, vil innvirke på industri, jordbruk og næringsliv i Norge. Kraften ebber ut.

Kilder:

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Nils Hagseth 14 timer siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 5 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Kristian Haukås 5 dager siden Historien om Møreaksen
Har du ikke bedre ting å ta deg til på Stortinget enn å komme med sånnt greinalaust vås?
Roger Fjellstad Olsen 7 dager siden Pontius Pilatus-prisen til MDG
Det er jo komisk å kalle andre for Pontius Pilatus når en heter Hogne Hongset og skriver for Steigan og hjelper ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte