Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Vidar Holm, fast skribent
Kronikk
15 juli 2022 18:14
Del på Facebook
Fra EU-parlamentet tidligere i juli, under avstemningen om å definere naturgass og kjernekraft som bærekraftige energikilder.Foto: Jean-Francois Badias / AP
Fra EU-parlamentet tidligere i juli, under avstemningen om å definere naturgass og kjernekraft som bærekraftige energikilder.Foto: Jean-Francois Badias / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Nå begynner panikken og bre seg. Ikke blant våre styrende folkevalgte på toppen men blant folket, næringsliv og en del lokalpolitikere og en og annen stortingspolitiker.

Årsaken er at det nå kommer mer og mer frem at Norge faktisk kommer til å gå tom for strøm. Ja, du leste riktig. Norge, landet som har vært selvforsynt med strøm siden den første glødepære ble tent på 1800–tallet, vil bli mørklagt grunnet mangel på strøm.

Annonse
Annonse

Dette har en årsak. Norsk kraftpolitikk. Rettere sagt så er vår kraftpolitikk nå bestemt i Brussel men våre ansatte, de folkevalgte, har heiet frem en kraftpolitikk som ikke lenger har som mål og sikre Norge strøm. Desperasjonen over at strømmen er bortimot gratis nord for Dovre mens den koster flere kroner kilowattimen sør for fjellet får folk i sør til å rope om overføringskabler mellom nord og sør. Akkurat som kraftbransjen, våre politikere og et strømtomt Europa vil.

Det fører nemlig til en ting. At kraftpris blir like høy i hele Norge. Markedet er nemlig umettelig og teller 350 millioner forbrukere pluss EU og England sitt samlede industri og næringsliv. Det vil ikke kunne produseres nok strøm til å senke prisene om så Norge demmes opp fra Lindesnes til Kirkenes, det regner natt og dag og hver en knaus som stikker opp får en vindkraftturbin. Det hersker så mye villrede, feilinformasjon og kaos nå i kraftfdebatten at man har vel egentlig innsett at Norge er fortapt.

Folk er desperate og ingen vi har satt til å styre vår nasjon løfter en finger. De kan ikke heller. Selvråderetten er borte. En stat som i utgangspunktet har over 90% kontroll på all strømproduksjon i landet og ikke løfter en finger for å redde næringsliv og industri i tillegg til privatøkonomien til folk og ei heller løfter et øyenbryn grunnet det faktum at vi ikke bare har stelt oss slik at kilowattpris på strøm kommer til å overgå litersprisen på drivstoff.

Annonse
Annonse

Men at vi faktisk i tillegg vil få mangel på strøm er skremmende. Vi kan ikke importere noe som ikke eksisterer. Uansett hvor mye penger vi har. Jeg skrev at staten i utgangspunktet har over 90% kontroll på norsk elektrisitetsproduksjon, som eiere. Men på grunn av et rungende JA til ACER 18. mars 2018 fra Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Fremskrittspartiet, i tillegg til en Energilov av 1991 som omtrent alt av partier har heiet frem med diverse forandringer siden innført, står Norge, det norske folk, norsk industri og næringsliv igjen som tapere. Omgjort til kunder for en ressurs vi egentlig i fellesskap eier men i dag omgjort til en salgsvare. Enda det er vi i fellesskap som har betalt både for vannkraftutbygging og linjenettet i Norge.

I tillegg subsidierer vi alle vindkraftverk i Norge med flere titalls milliarder i produksjonsstøtte frem til 2035. 100 milliarder kroner er anslått. 70% av all vindkraftproduksjon på norsk territorium er utenlandskeid og vi har betalt for alle småkraftverkene som grunneiere og bønder har fått subsidiert og som også i stor grad er solgt til utenlandske eiere de siste ti årene. På toppen av dette betaler vi for alle nye kraftlinjer som behøves grunnet vindkraftutbygging og utenlandskablene som er selve den fysiske årsaken til dagens situasjon.

Belønningen for dette er et Norge juridisk og fysisk tilknyttet Europas felles kraftmarked og en strømpris på flere kroner kilowattimen.

God helg alle sammen.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 1 år siden
  Hvorfor ikke gjøre som svenskene?

  https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2022/07/16/195859103/svenskene-har-hatt-billigere-strom-enn-norge-i-hele-2022

  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Bjørn Nøstvold · 1 år siden
   @Terje Sundsbø Det er for sent å gjøre som svenskene. Sverige har svært lite eksportkapasitet/kabler til Europa hvor strømmen er dyr. Derfor er Sverige som Norge var før. I dag er det bygget så mye eksportkabler at all vår kraft kan eksporteres i et umettelig Europeisk marked. 
   Så analysen du linker til med at Sverige får lav pris ved god overføringskapasitet Nord/Syd + mye vindkraft er riktig for Sverige, men ikke Norge.
   Hadde Nord/Syd blitt koplet sammen ville uansett all kraft (ikke bare overskudd) flyte mot Europa, og midt/nord få samme prisbilde som i sør.
   Det samme om det ble massiv utbygging av vindkraft. All kraft kan i dag eksporteres i en alfor massiv utbygging av eksportkapasitet. 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 1 år siden
   @Bjørn Nøstvold Sverige har da kabler både til Finland, Norge og Danmark. Dermed blir vel svenskene en del av det samme strømmarkedet som Norge? https://enerwe.no/hvor-mange-stromkabler-har-norge-til-utlandet/166390

   Det er vel ikke for sent å gjøre som svenskene og bygge kabler mellom sør og nord av landet? Ingen har klaget på strømkablene i de periodene prisen på strøm har vært negativ. https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/47L92o/hvor-mye-stroem-eksporterer-vi-hvor-mye-importerer-vi-og-hvorfor

   Eller skal vi gjøre som mange ønsker og ikke ha utenlandskabler – og heller ikke ha kabler mellom regionene i Norge? Mange nordpå er jo mot å sende strømmen sørover, fordi da vil de få samme strømpriser som i sør.

   Når det snakkes om strømrasjonering er det ingen som nevner at utenlandskablene også kan brukes til import av strøm.

   «Dessuten har vi mange år tidligere vært helt avhengig av import for ikke å ha for lite kraft her til lands – seinest i 2019. Norge vil dessuten innen få år nærme seg vedvarende kraftunderskudd, ifølge Statnett. Behovet for mer kraft øker i takt med elektrifisering av transport og industrier.»

   https://www.dagbladet.no/meninger/norge-trenger-en-kampanje-for-stromsparing/76664952

    
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Bjørn Nøstvold · 1 år siden
  Slik har våre folkevalgte ønsket det, og det gjelder både Høyre og AP styrte regjeringer. Løsningen må være politisk, men de nevnte regjeringene med støttepartier vil foetsette med vår kraft på børs, og et kraftmarked styrt av EU gjennom EØS avtalen.
  Det finnes en vei ut av uføret, men da må velgerne støtte partier som vil ha forandring til fordel for nordmenn.
  https://inpartiet.no/aktuelt/kraftdemonstrasjoner
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ansgar Dypbukt 1 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse