Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
23 august 2022 09:04
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Yan Krukov / Pexels.
Illustrasjonsfoto: Yan Krukov / Pexels.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

«Du vet vel ikke hva en G-streng er, du bestemor?» Hvor avleggs går det an å bli når man tror en G-streng hører til på gitar!

Selvfølgelig er vi avleggs, vi godt voksne. Alt som er utslitt, bør legges av. Nye mennesker skal ha plass i verden og nye varer må ut i butikk. Det som er slitt, fikses og brukes igjen. Men utskiftingen er en normal naturlov som frigir plass.

Til overs derimot, det er vi ikke, så lenge vi rusler rundt, rusler, sitter eller ligger. Alt og alle kan brukes og nyttiggjøres, også vi gamle.

Bestemorhypotesen

Klassekampen hadde den 28. juli et innlegg kalt Bestemorhypotesen. Om EVOLUSJON, hvilken rolle spiller besteforeldre i evolusjonen?  En helt nødvendig en, slår nyere forskning fast. «… bestemødre kan ha en reproduktiv funksjon etter menopausen ved at de kan bidra til sine etterkommeres overlevelse». Antropolog Gurven og populasjonsøkolog  Davison står bak undersøkelsen.

Forskere ved universitetet i UC Santa Barbara har testet hypotesen og funnet ut at ved aktiv deltakelse kan besteforeldre gjøre det mulig for flere barn å vokse opp. De fleste besteforeldre jeg vet om, trenger ikke en forskningsrapport for å fortelle dem at det er gunstig for hele familien at vi kan hjelpe til i hverdagen. Artig likevel å få det svart på hvitt.

Atskillig erfaring

Riktignok er vi avleggs, på vei ut. Men vi har atskillig erfaring om andre ting enn det yngre generasjoner vet noe om. Ikke fordi vi har lest om det i forskningsrapporter, men fordi vi har gjennomlevet lange liv. Alle har vi opplevd uendelig mye i løpet av 70-80 år. Sorger og gleder, utfordringer på de fleste plan. Mange menneskeskjebner har vi tatt del i, by og land har vi utforsket, ikke mye er fremmed for oss lenger. Hver enkelt av oss har en unik kunnskapsbase og en intuisjon som gjør oss nyttige.

annonse

Så hvorfor blir vi av noen sett på som avleggs i betydningen ubrukelige? Snakker vi for sakte, går vi ikke lett nok, ler vi ikke av humorprogrammene på TV? Selvfølgelig er vi annerledes enn etterkommerne våre, de har en annen bagasje.

Forskjellig ballast

De yngre generasjonene kan mye av det som vi ikke behersker. For eksempel slikt som har å gjøre med data og gaming. Det gir intens trening av hjernecellene, styrking av konsentrasjonen og evne til å ta spontane beslutninger. Viktig!

Mange i vår generasjon ble oppdratt til en annen for form for styrking av sinn og sjel, noe det kan være vanskelig for de yngre å se verdien av. For eksempel slitsomme turer i vanskelig terreng og dårlig vær.

Med forskjellig ballast kan vi alle være med i livets dans.

 

Av: Bibbi Bøhn, Aure
Kronikken har tidligere vært publisert i Klassekampen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøApropos... stenging og utsettelser... Lest dette? ---->  https://www.smp.no/nyheter/i/ab3PKL/har-faatt-beskjed-om-aa-utsette-moereaksen-neppe-oppstart-foer-etter-2025
Terje Sundsbø 4 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg ser du viser til at Oslofjordtunnelen stenges ofte pga. hendelser i tunnelen. Det er ikke rart – men den ...
Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 5 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte