Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
23 august 2022 09:04
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Yan Krukov / Pexels.
Illustrasjonsfoto: Yan Krukov / Pexels.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

«Du vet vel ikke hva en G-streng er, du bestemor?» Hvor avleggs går det an å bli når man tror en G-streng hører til på gitar!

Selvfølgelig er vi avleggs, vi godt voksne. Alt som er utslitt, bør legges av. Nye mennesker skal ha plass i verden og nye varer må ut i butikk. Det som er slitt, fikses og brukes igjen. Men utskiftingen er en normal naturlov som frigir plass.

Til overs derimot, det er vi ikke, så lenge vi rusler rundt, rusler, sitter eller ligger. Alt og alle kan brukes og nyttiggjøres, også vi gamle.

Bestemorhypotesen

Klassekampen hadde den 28. juli et innlegg kalt Bestemorhypotesen. Om EVOLUSJON, hvilken rolle spiller besteforeldre i evolusjonen?  En helt nødvendig en, slår nyere forskning fast. «… bestemødre kan ha en reproduktiv funksjon etter menopausen ved at de kan bidra til sine etterkommeres overlevelse». Antropolog Gurven og populasjonsøkolog  Davison står bak undersøkelsen.

Forskere ved universitetet i UC Santa Barbara har testet hypotesen og funnet ut at ved aktiv deltakelse kan besteforeldre gjøre det mulig for flere barn å vokse opp. De fleste besteforeldre jeg vet om, trenger ikke en forskningsrapport for å fortelle dem at det er gunstig for hele familien at vi kan hjelpe til i hverdagen. Artig likevel å få det svart på hvitt.

Atskillig erfaring

Riktignok er vi avleggs, på vei ut. Men vi har atskillig erfaring om andre ting enn det yngre generasjoner vet noe om. Ikke fordi vi har lest om det i forskningsrapporter, men fordi vi har gjennomlevet lange liv. Alle har vi opplevd uendelig mye i løpet av 70-80 år. Sorger og gleder, utfordringer på de fleste plan. Mange menneskeskjebner har vi tatt del i, by og land har vi utforsket, ikke mye er fremmed for oss lenger. Hver enkelt av oss har en unik kunnskapsbase og en intuisjon som gjør oss nyttige.

annonse

Så hvorfor blir vi av noen sett på som avleggs i betydningen ubrukelige? Snakker vi for sakte, går vi ikke lett nok, ler vi ikke av humorprogrammene på TV? Selvfølgelig er vi annerledes enn etterkommerne våre, de har en annen bagasje.

Forskjellig ballast

De yngre generasjonene kan mye av det som vi ikke behersker. For eksempel slikt som har å gjøre med data og gaming. Det gir intens trening av hjernecellene, styrking av konsentrasjonen og evne til å ta spontane beslutninger. Viktig!

Mange i vår generasjon ble oppdratt til en annen for form for styrking av sinn og sjel, noe det kan være vanskelig for de yngre å se verdien av. For eksempel slitsomme turer i vanskelig terreng og dårlig vær.

Med forskjellig ballast kan vi alle være med i livets dans.

 

Av: Bibbi Bøhn, Aure
Kronikken har tidligere vært publisert i Klassekampen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Vanskelige veivalg?
Frank Sve har mange merkelige utspill, blant annet:«Korleis er då til dømes planlegginga, prosjekteringa, berekningane og alle nødvendige faktorar ikring ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Arne AlmaasHva er problemet med NRK? Rasmussen korrigerer feilaktige avisinnlegg – kampen mot Fake News bør også NRK støtte. Ellers har ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Geir M PunnerudDu klandrer Rasmussen for å helle bensin på bålet, uten å nevne de som stadig vekk setter fyr på nye ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Anne Mari SandshamnDet er ikke jeg som finner på disse hullene i bemanningsplanen. Dette ble senest orientert om i styremøtet i HMR ...
At dokke overhodet gid å bry dokke med RR og TS sine innlegg og kommentarer beviser at NRK har en ...
Geir M Punnerud 3 dager siden Store deler av Nordmøre når Hjelset raskest
@Terje SundsbøOg der kom du ja? Tror ikke du heller klarer å se utenfor grensene til Molde. Har jeg hørt. R.R ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte