Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
23 august 2022 09:04
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Yan Krukov / Pexels.
Illustrasjonsfoto: Yan Krukov / Pexels.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

«Du vet vel ikke hva en G-streng er, du bestemor?» Hvor avleggs går det an å bli når man tror en G-streng hører til på gitar!

Selvfølgelig er vi avleggs, vi godt voksne. Alt som er utslitt, bør legges av. Nye mennesker skal ha plass i verden og nye varer må ut i butikk. Det som er slitt, fikses og brukes igjen. Men utskiftingen er en normal naturlov som frigir plass.

Annonse
Annonse

Til overs derimot, det er vi ikke, så lenge vi rusler rundt, rusler, sitter eller ligger. Alt og alle kan brukes og nyttiggjøres, også vi gamle.

Bestemorhypotesen

Klassekampen hadde den 28. juli et innlegg kalt Bestemorhypotesen. Om EVOLUSJON, hvilken rolle spiller besteforeldre i evolusjonen? En helt nødvendig en, slår nyere forskning fast. «… bestemødre kan ha en reproduktiv funksjon etter menopausen ved at de kan bidra til sine etterkommeres overlevelse». Antropolog Gurven og populasjonsøkolog Davison står bak undersøkelsen.

Forskere ved universitetet i UC Santa Barbara har testet hypotesen og funnet ut at ved aktiv deltakelse kan besteforeldre gjøre det mulig for flere barn å vokse opp. De fleste besteforeldre jeg vet om, trenger ikke en forskningsrapport for å fortelle dem at det er gunstig for hele familien at vi kan hjelpe til i hverdagen. Artig likevel å få det svart på hvitt.

Atskillig erfaring

Riktignok er vi avleggs, på vei ut. Men vi har atskillig erfaring om andre ting enn det yngre generasjoner vet noe om. Ikke fordi vi har lest om det i forskningsrapporter, men fordi vi har gjennomlevet lange liv. Alle har vi opplevd uendelig mye i løpet av 70-80 år. Sorger og gleder, utfordringer på de fleste plan. Mange menneskeskjebner har vi tatt del i, by og land har vi utforsket, ikke mye er fremmed for oss lenger. Hver enkelt av oss har en unik kunnskapsbase og en intuisjon som gjør oss nyttige.

Så hvorfor blir vi av noen sett på som avleggs i betydningen ubrukelige? Snakker vi for sakte, går vi ikke lett nok, ler vi ikke av humorprogrammene på TV? Selvfølgelig er vi annerledes enn etterkommerne våre, de har en annen bagasje.

Annonse
Annonse

Forskjellig ballast

De yngre generasjonene kan mye av det som vi ikke behersker. For eksempel slikt som har å gjøre med data og gaming. Det gir intens trening av hjernecellene, styrking av konsentrasjonen og evne til å ta spontane beslutninger. Viktig!

Mange i vår generasjon ble oppdratt til en annen for form for styrking av sinn og sjel, noe det kan være vanskelig for de yngre å se verdien av. For eksempel slitsomme turer i vanskelig terreng og dårlig vær.

Med forskjellig ballast kan vi alle være med i livets dans.

Av: Bibbi Bøhn, Aure
Kronikken har tidligere vært publisert i Klassekampen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse