Annonse
Vidar Holm, fast skribent
Kronikk
Vidar Holm, fast skribent
07 september 2022 11:37
Del på Facebook
– Øystein Stray Spetalen er kjent for de fleste som en flink finansmann men også en talsmann for sosialdemokratiet. Derfor ble det smått komisk når en av Norges rikeste menn står og forklarer en olje og energiminister fra Arbeiderpartiet som mener seg være et sosialistisk fundamentert parti om sosialisme og fellesskapstanken bak norsk kraftpolitikk, skriver Vidar Holm. Foto: Audun Braastad / NTB
– Øystein Stray Spetalen er kjent for de fleste som en flink finansmann men også en talsmann for sosialdemokratiet. Derfor ble det smått komisk når en av Norges rikeste menn står og forklarer en olje og energiminister fra Arbeiderpartiet som mener seg være et sosialistisk fundamentert parti om sosialisme og fellesskapstanken bak norsk kraftpolitikk, skriver Vidar Holm. Foto: Audun Braastad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Gårsdagens Debatten på NRK1 ble som ventet en oppvisning og demonstrasjon på at sannheten er mye lettere og formidle enn en oppkonstruert virkelighet. Finansmannen Øystein Stray Spetalen som også er utdannet sivilingeniør og Arbeiderpartiets olje og energiminister Terje Aasland, stilte i Debatten hos Fredrik Solvang for å snakke om dagens kraftforsyningssituasjon i Europa.

For den som har fulgt med og satt seg inn i forholdene kom det ingen overraskelser. Det virket mer som et pliktløp hvor Spetalen presenterte fakta på en enkel og forståelig måte mens Aasland nesten resignert parerte med innøvde påstander og halvsannheter av ren plikt. Ja, det kunne nesten minne om en boksekamp der den opplagte vinneren lot taperen gå alle ti rundene fordi han av høflighet ikke ville slå ham knockout.

Spetalen - talsmann for sosialdemokratiet

Det krever jo også sitt og skulle lyve og vri på sannheten kontra det å bare snakke sant. Så der hadde Spetalen et fortrinn. Spetalen er kjent for de fleste som en flink finansmann men også en talsmann for sosialdemokratiet. Derfor ble det smått komisk når en av Norges rikeste menn står og forklarer en olje og energiminister fra Arbeiderpartiet som mener seg være et sosialistisk fundamentert parti om sosialisme og fellesskapstanken bak norsk kraftpolitikk.

Men Arbeiderpartiet sammen med flere andre partier har gradvis faset vår felleseide kraftforsyning over til å bli en handelsvare i stedet for en konkurransefordel og ressurs til fremme for land og folk. Arbeiderpartiet sto jo som kjent selv langt fremme når utviklingen av norsk vannkraftproduksjon ble gjennomført. Noe som gjorde Norge til en industrinasjon og velferdsstat. Lenge før noen oljealder så dagens lys.

Sammenblandingsøkonomi

Så der sto altså kapitalisten og belærte den angivelige sosialisten om forskjellen på blandingsøkonomi og det vi vel kan kalle sammenblandingsøkonomi. Norge eier som kjent 93% av kraftproduksjonen i landet og kan således styre og bestemme over den selv om bare den politiske viljen er der. Det er den dessverre ikke som vi også vet. Den politiske viljen altså. Norge har nemlig sagt fra seg egen råderett over landets kraftpolitikk og kraftproduksjon ved å si ja til medlemskap i EU byrået ACER. Hvor vi ikke engang har stemmerett selv.

– Putin i Europa

Alt dette og mer til ble Aasland konfrontert med men som Spetalen så riktig opplyste om i starten av programmet ville skje, kom Aasland trekkende med Putin som påskudd for dagens strømpriser. Det er Putin i Europa lød mantraet. Ja det hele minnet så mye om da sjefen sjøl i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre , sto i samme program og hyttet med neven og avbrøt de andre debattantene med rop om at det er Putin i Europa, Putin i Ukraina og Putin i strømkablene.

Selve ordleggingen var så lik at man behøver ikke være språkforsker for å forstå at de to bruker samme veileder. Uttrykket "Derfor sier jeg at..." går igjen hos begge, ofte.

Utenlandskablene

Når det gjelder de nevnte utenlandskablene fikk vi også der en grei utgreiing fra Spetalen om følgene de to siste til Tyskland og England har hatt for utvikling av strømprisene i Sør Norge. At mangel på overføringskapasitet fra nord til sør i landet gjør at vi ennå heldigvis har lave strømpriser nord for Dovre, fikk vi også opplyst om igjen. I tillegg til da det faktum at uansett hvor mye kraftproduksjon som bygges ut i Norge vil aldri prisene bli lave siden behovet for strøm i de landene vi eksporterer til er omtrent umettelig grunnet at de har lagt ned egen kraftproduksjon ved hjelp av kull, gass og kjernekraft for å satse på ustabil og uregulerbar sol og vindkraft.

I sum var dette både informative og underholdende 40 minutter om et trist kapittel i norsk kraft og samfunnspolitikk.

Har du ikke sett programmet ennå anbefaler jeg deg og gjøre det. Noen debatt er det i grunnen ikke men en grei oppsummering rundt hvorfor strømpriser er som de er i Norge og hva man må gjøre for å ordne opp i dette.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Dette sier de nok fordi de vet at det ikke gjør noen forskjell. Det er kapasitet nok til å eksportere ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Statlig eller kommunal fergedrift?
Sunnmørsposten har publisert sin egen versjon av Rasmussens kronikk - de har fjernet alle linker. Det er skremmende at en ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Statlig eller kommunal fergedrift?
En meget tankevekkende artikkel som bør leses: https://www.rbnett.no/meninger/i/lwe9yL/kan-vi-adressere-det-faktiske-problemet"Ein kan til stadigheit lese innlegg i avisene frå godt vaksne menn som ...
Hans-Peter Kaaresen 11 dager siden Forvaltningslovens vegvalg
Bra skrevet Paul.  Loven blir tydeligvis praktisert forskjellig.  I løpet av de neste 12 åra som MA er satt på ...
Terje Sundsbø 13 dager siden FrP leverer det vi lova
Frp kan takke dagens regjering for at partiet kan innfri sine valgløfter, ikke egen innsats. Men det er typisk for ...
Terje Sundsbø 15 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse