Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
IroniNytt, Ann Jorun Hillersøy, satiriker
Kronikk
14 september 2022 10:00
Del på Facebook
– Nordmenn er så bortskjemte. De er vant med å dusje og lage middag når det passer dem. Det må det bli en slutt på, sier Olm Elgistuen til Cedric Solfang, i denne satiriske kronikken fra IroniNytts Ann Jorun Hillersøy. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
– Nordmenn er så bortskjemte. De er vant med å dusje og lage middag når det passer dem. Det må det bli en slutt på, sier Olm Elgistuen til Cedric Solfang, i denne satiriske kronikken fra IroniNytts Ann Jorun Hillersøy. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Da er IroniNytt direkte inne igjen fra NRK Støre Studio, hvor vi følger strømprisen minutt for minutt. Nå er det Olm Elgistuen som skal intervjues av Cedric Solfang.

Solfang: – Vel, Olm Elgistuen, hva tenker du om at strømprisen nærmer seg 10 kroner pr. kWh, dvs. nesten 100 ganger så mye av hva det koster å produsere den?

Elgistuen snøfter: – Jeg synes det er helt innafor, i solidaritet med Europa!

Solfang: Var det ikke så at du sendte et brev til dine nordiske kolleger i forbindelse med et møte med utsendinger fra Nordisk Råd i København neste uke?

Elgistuen: – Absolutt! Jeg så på det som min plikt å varsle dem om at regjeringen vurderer restriksjoner på eksporten. Vi må stå sammen i denne strømkrisen. Kablene må være vidåpne, strømmen skal UT, UT, UT! 

Solfang: – Du tok på deg rollen å være en slags utenriksminister, altså?

Elgistuen: Jeg måtte jo ta ansvar, siden regjeringen var på glid for å prioritere folk i Norge. Det går jo ikke an. Da ble jeg selvsagt nødt til å gripe inn.

Solfang: – Men er det ikke solidarisk å eksportere et eventuelt overskudd, eller endog senke prisen på gass? Strømmen vi sender ut utgjør 6 promille av EUs behov, mens vi eksporterer 24 prosent av behovet for gass.

Elgistuen: – Hvis vi skal være solidariske, må vi eksportere det remmer og tøy kan holde. Hver eneste kiloWatt-time teller! Og da må vi ha høye priser her i Norge, så folk bruker minst mulig. Vi må rett og slett sørge for at de ikke har råd til å bruke noe særlig med strøm. Folket må lide, først da er de solidariske. Hvis de ikke lider, anser jeg dem som usolidariske. Å fortsette som før er ikke noe alternativ.

Solfang: – Men tror du ikke folk bare bruker det de har behov for, uansett? Har du ingen tiltro til befolkningen?

Elgistuen: – Nordmenn er så bortskjemte. De er vant med å dusje og lage middag når det passer dem. Det må det bli en slutt på.

Solfang: – Hva med alle bedriftene som går overende fordi de ikke får råd til å betale strømregningen?

Elgistuen: – Desto bedre. Da blir det mer til eksport. Faktisk burde alle nordmenn vurdere å emigrere, så vi kan eksportere all strømmen vi produserer til Europa. Ja, vi bør legge ned hele Norge!

Solfang: – Så du mener at Norge som nasjon skal opphøre å eksistere?

Elgistuen: – Det er lenge siden vi var en selvstendig nasjon. Dette blir en ren formalitet.

 Solfang: – Takk for en klinkende klar tale, Olm Elgistuen, ditt synspunkt kom tydelig frem.

 Elgistuen: – Takk for det. Jeg ser det som min plikt å rettlede og veilede nordmenn som er på ville veier. Så nå håper jeg det snart blir slutt på alt snakket om makspris og eksportrestriksjoner. Nordmenn har ikke noe mer krav på krafta som produseres her enn EU. Derfor håper jeg det blir fart på byggingen av kabler nordover, slik at også de kan få kjenne på gleden ved å være solidariske.

Solfang: – Det var det vi rakk i denne omgang, takk til deg Elgistuen.

IroniNytt kommer tilbake med mer.

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse