Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
IroniNytt, Ann Jorun Hillersøy, satiriker
Kronikk
22 september 2022 10:00
Del på Facebook
Teena Brew, på ryggen av en kamel i Egypt,  intervjues av Cedric Solfang i denne satiriske kronikken fra Ironinytts Ann Jorun Hillersøy. Foto av Isa Sebastião / Pexels.
Teena Brew, på ryggen av en kamel i Egypt,  intervjues av Cedric Solfang i denne satiriske kronikken fra Ironinytts Ann Jorun Hillersøy. Foto av Isa Sebastião / Pexels.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Da er Ironinytt atter en gang tilbake med Strømprisen minutt for minutt fra Støre Studio. I dag er det Teena Brew som skal intervjues. Hun er på reise sammen med Jerna Svaberg, men har sagt ja til å stille opp via satellitt fra Egypt.

Solfang: – Er du der, Brew?

Annonse
Annonse

Bildet flimrer litt, før det blir tydelig. På ryggen av en kamel sitter en smilende Teena Brew, med vide gevanter og solbriller. I bakgrunnen er det sol og blå himmel.

Brew: – Jeg er her, ja, Solfang, hører deg klart og tydelig!

Solfang: – Forsøker du deg på kamelridning?

Brew: – Ja, det er kjempegøy! Kanskje ikke fullt så gøy for Jerna, for kamelen ble skremt av et smell i en eksospotte og strøk av gårde med Jerna på ryggen. Siden har vi ikke sett henne. Men det er sendt ut letemannskaper, så vi håper hun snart kommer til rette igjen.

Solfang: – Ja, det får vi sannelig håpe! Det er jo litt symbolsk dette med kameler, det er jo noe man ofte må svelge i politikken. Hva gjør dere i Egypt?

Brew: – Vel, etter valgnederlaget i fjor høst, så har Jerna vært litt deppa, så jeg fant ut at jeg skulle ta henne med ulike steder for å muntre henne opp. Vi har vært på danskebåten med en tur innom tivoli i København, vi har vært på rafting i Sjoa, strikkhopping på New Zealand, kajakkpadling på Grønland og nå er vi altså i Egypt. Det begynner å hjelpe på humøret, i tillegg til meningsmålingene. Jeg ber henne om å holde ut i 3 år til og har lovet henne mange turer fremover. Først skal vi til den kinesiske mur, og så til Disneyworld.
– Jeg sendte henne også på interiørdesignkurs, noe som inspirerte henne. Hun er snart sitt gode, gamle selv.

Solfang: – Det er jo veldig fint av deg å ta vare på Jerna på denne måten.

Brew: – Jeg vil jo ha en sjef i toppslag når vi avløser Ap og SP om 3 år, så det er jo i min interesse også, dette.

Solfang: – Hva har du å si til de høye strømprisene, da?

Brew: – Det er jo som forventet, i grunnen, etter å ha koblet oss på et dysfunksjonelt strømmarked med mye ustabil kraft. Men det kan vi jo ikke si til folk. Vi må jo holde fast ved narrativet vi prøver å selge inn. Er vi heldige, blir det flertall for å gå inn i EU, også, ironisk nok de samme som har satt oss i denne kattepinen, hehe.

Solfang: – Hvordan skal dette løses, da?

Brew: – Vel, det skal jo egentlig ikke løses, annet enn at prisene skal litt ned. Men de skal fortsatt være høye, så det vil lønne seg med vindkraft på land og til havs. Etter disse høye strømprisene her vil folket forgude oss for å komme med en løsning som senker de, om enn bare litt.

Solfang: – Du tror det, ja? Du frykter ikke vindkraftmotstanderne, altså?

Brew: – Ikke nå lenger. Jeg må innrømme at vi ble tatt på senga i 2019 da så mange engasjerte seg og sendte inn høringssvar. Vi fant ut at det tryggeste var å sette alt i bero inntil vi hadde fått summet oss litt. Og nå er det jo Ap og SP som har fått makta og må hanskes med dette. SE på den siste meningsmålingen, Solfang, SP er nede på 4,6 prosent! Snakk om et høyt fall! Apropos - jeg håper ikke Jerna har falt av den kamelen, den var skrekkelig høy og så litt lumsk ut, også.

Solfang: – Ja, det får vi håpe! Men du - nå foreligger jo RePowerEU. Vil det gjøre ting enklere for dere?

Brew: – Absolutt. Nå haster det og det er krise, krise, krise. Og i kriser kan man gjøre som man vil. Og siden det er EU som fremmer dette forslaget, kan vi gjemme oss bak det, også, hehe. Men nå er det jo heldigvis Sløre & co som tar støyten for dette, da.

Solfang: – Så svaret på energimangelen er altså å bygge ut vindkraft på land og til havs?

Annonse
Annonse

Brew: – Ja, som Gåsland sa det i Depjatten.

Solfang: – Men Medaljen sa jo at det ikke vil bli billigere strøm for det, siden EU er et stort, umettelig marked.

Brew: – Det har han jo rett i, men det kan vi jo heller ikke si, for da får vi ikke folket med oss. De må tro at de får billigere strøm bare vi bygger ut nettet og anlegger vindmølleparker. Vindmøllepark, er det ikke et vidunderlig ord? Det høres jo rent idyllisk ut!

Solfang: – Jeg må si meg enig i det. Men altså - strømprisene vil ikke bli noe særlig lavere, og de vil bli høyere også nord for Dovre og Sognefjorden, forstår jeg deg rett?

Brew: – Slik er det. Men folket tror det blir lavere priser, hehe. ACER-avtalen skal jo jevne ut prisen i hele avtaleområdet. Eller harmonisere, som det kalles. Høres ikke det også forlokkende ut?

Solfang: – Jo, dere kan dette med ordsminke. Men dere har avskrevet vindkraftmotstanderne, altså?

Brew: – Ja, nå som vi har EU i ryggen trenger vi heldigvis ikke å ta hensyn til de følelsesstyrte aktivistene der lenger. Når det kommer til politikk, kan man ikke blande inn følelser eller hensyn til lokalsamfunn eller flora eller fauna. Natur og fugler står ikke på prioriteringslisten, for å si det slik.

Solfang: – Nei, det har vi forstått.

Brew roper: – Der er du jo, Jerna! Hvordan går det?

En tydelig rystet Jerna med turbanen på skrå kommer ridende på kamelen sin som nå har roet seg.

Jerna: – Du og disse ville påfunnene dine! Nå trenger jeg en støyt av hva som helst og litt alenetid.

Brew kikker på klokka og sier: – Det kan ikke bli så lenge, for vi har en avtale om ørkensafari med jeep om 2 timer!

Jerna: – Den avlyser du, eller så blir du ikke minister igjen!

Brew: – Greit! Da blir det monopol, da, som vanlig. Men ingen juksing denne gangen!

Jerna mumler noe.

Solfang: – Takk til deg Teena Brew! Håper resten av ferien forløper uten dramatikk!

Brew: – Det gjenstår å se. I morgen skal vi se graven til Tutankhamon.

Solfang: – Spooky! Og med det setter vi over til Gammelt nytt!

Ironinytt kommer tilbake med mer.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
De som ønsker å stoppe Møreaksen, bør ha tenkt gjennom alternativene. Hvordan mener de fylkeskommunen skal finansiere fergefritt til Aukra ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrSom eksempel på flaskehalser viser du til veier der trafikken går nærmest uhindret og gratis 24 timer i døgnet. Er ...
Denne bekymringen for fylkesøkonomien er berettiget. Som lokalpolitiker som har vært vara i samferdselsutvalget har jeg fulgt økonomien i fylket ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøFlaskehalsar som er inne er forbi Veblungsnres, Brustuglia på E136,  3 bruer på RV70, E39 Volda til Ørsta. I tillegg ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrEn flaskehals er en trafikkhindring. Og her er ferger utvilsomt den virkelig store flaskehalsen. Hva mener du en flaskehals er?Jeg ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDu veit inderlig vel kva ein flaskehals er.Kva er ditt forslag til korleis Noreg skal nå klimamåla sine?Frank Sve fikk ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse