Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
IroniNytt, Ann Jorun Hillersøy, satiriker
Kronikk
20 september 2022 10:00
Del på Facebook
– Det der bekymrer ikke meg. Jeg får meg nok en flott jobb i Europa, nå da jeg har vist at jeg er deres mann, sier Tarje Gåsland til Cedric Solfang, i  denne satiriske kronikken fra IroniNytts Ann Jorun Hillersøy.  Foto: Jean-Francois Badias / AP
– Det der bekymrer ikke meg. Jeg får meg nok en flott jobb i Europa, nå da jeg har vist at jeg er deres mann, sier Tarje Gåsland til Cedric Solfang, i  denne satiriske kronikken fra IroniNytts Ann Jorun Hillersøy.  Foto: Jean-Francois Badias / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Ironinytt er igjen på pletten med en oppdatering fra NRK-programmet Strømprisen minutt for minutt. Og i rekken av intervjuobjekter er det nå Tarjei Gåsland sin tur.

Solfang: – Velkommen i sofaen, Tarjei Gåsland! Du haltet litt i dag?

Gåsland: Ja, jeg ble jo påkjørt av Bratt Side i går, der han kom susende på den nye el-mopeden sin. Jeg har gitt ham et og annet tips og et pauli ord, så nå håper jeg han unngår å tryne flere ganger.

Solfang: – Apropos pauli ord: Det ryktes at du har blitt katolikk?

Gåsland: – Det stemmer, det. Vi har fått høre at når det gjelder EU, så er Ap mer katolsk enn paven. Det er jo helt riktig, så derfor valgte jeg å konvertere.

Solfang: – Ja, for selv EU ønsker nå å regulere markedet, noe dere er imot, stemmer ikke det?

Gåsland: – Ja, vi mener at markedet skal man verken tulle eller tukle med. Men siden EU sier det, så blir vi nødt til å ta noen ekstraordinære komitémøter for å finne ut hvordan vi kan imøtegå det vi tidligere selv har sagt. Vi er ikke så opptatt av å komme ut av det med æren i behold, det viktigste er å være lojal mot EU. Og der er vi best i klassen. Det hjelper også å mangle ryggrad, da blir man både bøyelig, tøyelig og føyelig.

Solfang: – Skal si det har gått ei kule varmt i denne strømdebatten?

Gåsland: Og det er jo nettopp det motsatte det burde gjort. Gått ei kule kaldt. Vi må spare energi der vi kan, så kuler kan vi ikke varme, det krever for mye strøm. Den må vi ha til andre ting, som elektrifisering av sokkelen, bitcoin-fabrikker, datasentre, batterifabrikker, utvinning av hydrogen og ammoniakk, for å nevne noe.

Solfang: – Alt dette vil da kreve enormt med energi - er ikke det litt umusikalsk i disse strømsparingstider, og hvor skal energien komme fra?

Gåsland: Fra det nye, grønne industrieventyret - vindkraft. Både på land og til havs.

Solfang: – Ja, Bratt Side snakket også om vindkraft her tidligere. Men folket vil jo ikke ha det?

Gåsland: Det er lenge siden vi i Ap har brydd oss om hva folket mener. Som Bratt Side så eminent sier det: Det er vi her inne som bestemmer. Svaberg-regjeringen ble tatt på senga av alle de negative høringssvarene i 2019 og satte det hele på pause. Feiginger! Heldigvis kommer nå RePowerEU. Da har ikke folket lenger noe de skulle ha sagt. Vi kan bare peke ut områder og schmokke opp vindturbiner i en fei. Ah, hvilken herrlig følelse!

Solfang: – Men tenker du ikke på lokalbefolkningen, floraen og faunaen eller samenes rettigheter?

Gåsland: Aldeles ikke. Nå trenger vi kraft til alle disse tingene, ferdig snakka. Og det vi ikke får lov til, det gjennomfører vi med makt. Vi bryr oss ikke en gang om domfellelser i Høyesterett. Her er det den Sterkestes Rett som gjelder. Og det er vi.

Solfang: – Skjønner. Gøystein Medaljen var ikke helt enig med deg i Depjatten i går. Du snakket blant annet om krigen i Ukraina, lite nedbør sør for Dovre og Sognefjorden og masse nedbør i nord som årsak til de høye strømprisene i sør og de lave strømprisene i nord. Medaljen sa at det ikke var riktig og at det har med at strømmen er på børs, samt at Norge har avstått suverenitet til EU ved å bli med i ACER, i tillegg til de to siste mellomlandskablene.  Hvorfor står dere og gjentar dere selv, når det beviselig ikke stemmer?

Gåsland: Vi har bestandig rett, uansett. Selv om 5 millioner sier noe annet, er det de som tar feil og vi som har rett.

Solfang: – Hm, det høres kjent ut. Du er iallfall veldig - eh - ordrik, og ser nødvendigheten av å gjenta ting flere ganger. Hvorfor gjør du det?

Gåsland: Det er jo soleklart, det er så vanlige folk får det med seg. Og så er det slik at når man gjentar ting flere ganger, så er det omtrent som med reklame - budskapet får gjennomslag. Et budskap kan m.a.o. ikke gjentas for ofte!

Solfang: – Så du tror ikke at vanlige folk gjennomskuer løgner og at de lar seg hjernevaske?

Gåsland: – Det sier seg selv. For vi politikere lurer dem om og om igjen, men likevel så stemmer dem på vårs!

Solfang: – Vel, de siste meningsmålingene tyder på noe annet, da. Der minker det med velgere parallelt med vannstanden i vannmagasinene.

Gåsland: Det der bekymrer ikke meg. Jeg får meg nok en flott jobb i Europa, nå da jeg har vist at jeg er deres mann.

Solfang: – Ja, de vet å belønne dere. Medaljen sa også at å bygge ut mer kraft ikke ville gi rimeligere strøm så lenge vi eksporterer, og at å bygge ut nettet ville gi høy strømpris i HELE landet.

Gåsland: Ja, vi får bare vente og se, da! Nå skal Statnett bygge ut nettet, og i 2025 skal mye være gjort. Blir det høyere pris i hele Norge som Medaljen hevder, er det uansett for seint å gjøre noe med det da. Slik det har vært hele veien når det gjelder energipolitikken. Og da er det nok Høyre som styrer, så da får de ta støyten for det, og så kan jo vi argumentere med at hvis de stemmer på oss, så blir det bra, og så blir det ikke det, hehe.  Men velgerne de tror jo at de har to ulike alternativer, når vi i realiteten arbeider for det samme.  Og vi danner regjering med andre partier, og så konsumerer vi dem, hehe, og så blir folk forbanna på småpartiene for at de gjennomfører vår politikk og så mister de enda mer oppslutning, hehe.  De kan jo bare glemme å få gjennomslag for egen politikk, hehe. Det blir m.a.o. EU-politikk uansett hva folk stemmer på. Er det ikke genialt?

Solfang: – Kanskje ikke for vanlige folk. Det ser iallfall ut for at de blir mer og mer opprørt.  Nå planlegges det en stor demonstrasjon utenfor Stortinget 19. september i forbindelse med det ekstraordinære møtet dere skal ha.

Gåsland: De må bare møte opp og rope til de blir blå i ansiktet. Vi gjør hva vi vil uansett.

Solfang: – Ja, det har vi forstått. Det var det vi rakk i denne omgang. Takk for at du stilte, Gåsland, og god bedring!

Gåsland: Takk for det, jeg skal passe meg for Bratt Sides el-moped. Den er jo lydløs, så det er jo ikke så enkelt!

Solfang: – Og med det setter vi over til Gammelt nytt.

Ironinytt kommer tilbake med mer.

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse