Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Anja Cecilie Solvik
Kronikk
13 august 2023 11:36
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Her følger min appell i Kristiansund, fremført på stand sammen med Nordmørslista i Kristiansund, lørdag 12. august 2023:

Æ står her i dag enkelt og greit fordi æ ble invitert. Og jeg hadde glatt gjort det samme for andre partier som også jobber aktivt for drift av fødeavdelingen i Kristiansund og som samtidig vil avskaffe helseforetaksmodellen. Det er ikke mange av dem igjen.

Annonse
Annonse

Senterpartiet sviktet og nå ser vi konsekvensene av sentralisering politikken til Arbeiderpartiet, som er prikka lik Høyrepolitikk.

Jeg er her fordi jeg viker aldri fra mitt viktigste prinsipp: Fødekvinnenes sikkerhet.

Nylig døde et prematurt barn som muligens kunne overlevd, dersom afyksibordet fremdeles hadde vært i Kristiansund. Og en mor holdt på å miste livet da hun fikk komplikasjoner etter å ha født hjemme uten jordmor. Ho hadde ringt føden i Molde flere ganger uten å få komme inn. Er det her faglig forsvarlighet?

«Vi var ikke rustet for samdrift» Skrev en jordmor fra Molde til meg. Og forteller at hun ble møtt med sanksjoner da hun varslet ledelsen.

Fryktkultur, manipulering og usannheter er helseforetakets metode. Og for det får de priser. Utdelt av helseministeren selv.

Men hva skjedde egentlig da fødeavdelingen i Kristiansund ble stengt sommeren i fjor?

Helseforetaket omtalte en kreftsyk lege, som en akutt uforutsett hendelse. Og ville ikke ansette vikar. Hva skal vi si om et helseforetak som ikke håndterer en sykemelding? 7 av de 25 millionene som var øremerka Kristiansund, ble brukt på vikarer i Molde, men ingenting på fødeavdelinga i Kristiansund. Der ble vikarbruk ansett som mindre forsvarlig nærmest farlig.

Annonse
Annonse

De sa det var umulig å rekruttere til Kristiansund. Men det ble ansatt 5 gynekologer, 3 barnepleiere, 1 sykepleier, 3 turnusleger og minst 10 jordmødre. Et rekruteringseventyr fødeavdelinga rundt omkring i landet kunne lært av.

Et eventyr ingen trodde på, selv om det var sant.

Etter at helseminister Kjerkol besøkte sykehuset for ett år siden, ble det fortalt et annet eventyr, at det mangler fagfolk og pga forvarlighet måtte avdelingen stenge.

  • Media trodde på det
  • Ansatte trodde på det
  • Lokale politikere trodde på det

Ingen kritiske spørsmål ble stilt. Ingen krav ble stilt til sine egne i regjering. Helseministeren gjentok til og med usannheter som at «Det er nasjonal mangel på gynekologer». Heller ikke den kreftsyke gynekologen som sto frem i VG ble hørt. Helseforetakets eventyr ble ansett som fakta.

Men hva skjer når trollet sprekker og vi får sannheten om hva som skjedde med fødeavdelingen i Kristiansund.

Vil de som sviktet innrømme feil og ta ansvar?

Rød/ grønn regjering har siden 2012 lagt ned 9 fødetilbud. «Det spiller ingen rolle hvem man stemmer på» Sier mor mi. Det e samma nøa uansett.» Og mange tenker som ho.

Og den følelsen kan æ forstå, men det bringer meg til en annen og viktig årsak til at jeg er her i dag. Å oppfordre folk til å fortsette å tro på vårt demokrati. Bruk stemmeretten din. De store partiene klarer seg. Vis heller støtte til de mindre partiene som vil ta rollen som myggen i teltet og bidra til et sundt debattklima ved å fremme gode forslag samt stille kritiske spørsmål. For erfaringen vår tilsier at det betyr lite at partiet du stemmer på sitter i regjering.

Snipp snapp snute, Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet er ute.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 2 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse