Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Anja Cecilie Solvik
Kronikk
13 august 2023 11:36
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Her følger min appell i Kristiansund, fremført på stand sammen med Nordmørslista i Kristiansund, lørdag 12. august 2023:

Æ står her i dag enkelt og greit fordi æ ble invitert. Og jeg hadde glatt gjort det samme for andre partier som også jobber aktivt for drift av fødeavdelingen i Kristiansund og som samtidig vil avskaffe helseforetaksmodellen. Det er ikke mange av dem igjen.

Annonse
Annonse

Senterpartiet sviktet og nå ser vi konsekvensene av sentralisering politikken til Arbeiderpartiet, som er prikka lik Høyrepolitikk.

Jeg er her fordi jeg viker aldri fra mitt viktigste prinsipp: Fødekvinnenes sikkerhet.

Nylig døde et prematurt barn som muligens kunne overlevd, dersom afyksibordet fremdeles hadde vært i Kristiansund. Og en mor holdt på å miste livet da hun fikk komplikasjoner etter å ha født hjemme uten jordmor. Ho hadde ringt føden i Molde flere ganger uten å få komme inn. Er det her faglig forsvarlighet?

«Vi var ikke rustet for samdrift» Skrev en jordmor fra Molde til meg. Og forteller at hun ble møtt med sanksjoner da hun varslet ledelsen.

Fryktkultur, manipulering og usannheter er helseforetakets metode. Og for det får de priser. Utdelt av helseministeren selv.

Men hva skjedde egentlig da fødeavdelingen i Kristiansund ble stengt sommeren i fjor?

Helseforetaket omtalte en kreftsyk lege, som en akutt uforutsett hendelse. Og ville ikke ansette vikar. Hva skal vi si om et helseforetak som ikke håndterer en sykemelding? 7 av de 25 millionene som var øremerka Kristiansund, ble brukt på vikarer i Molde, men ingenting på fødeavdelinga i Kristiansund. Der ble vikarbruk ansett som mindre forsvarlig nærmest farlig.

Annonse
Annonse

De sa det var umulig å rekruttere til Kristiansund. Men det ble ansatt 5 gynekologer, 3 barnepleiere, 1 sykepleier, 3 turnusleger og minst 10 jordmødre. Et rekruteringseventyr fødeavdelinga rundt omkring i landet kunne lært av.

Et eventyr ingen trodde på, selv om det var sant.

Etter at helseminister Kjerkol besøkte sykehuset for ett år siden, ble det fortalt et annet eventyr, at det mangler fagfolk og pga forvarlighet måtte avdelingen stenge.

  • Media trodde på det
  • Ansatte trodde på det
  • Lokale politikere trodde på det

Ingen kritiske spørsmål ble stilt. Ingen krav ble stilt til sine egne i regjering. Helseministeren gjentok til og med usannheter som at «Det er nasjonal mangel på gynekologer». Heller ikke den kreftsyke gynekologen som sto frem i VG ble hørt. Helseforetakets eventyr ble ansett som fakta.

Men hva skjer når trollet sprekker og vi får sannheten om hva som skjedde med fødeavdelingen i Kristiansund.

Vil de som sviktet innrømme feil og ta ansvar?

Rød/ grønn regjering har siden 2012 lagt ned 9 fødetilbud. «Det spiller ingen rolle hvem man stemmer på» Sier mor mi. Det e samma nøa uansett.» Og mange tenker som ho.

Og den følelsen kan æ forstå, men det bringer meg til en annen og viktig årsak til at jeg er her i dag. Å oppfordre folk til å fortsette å tro på vårt demokrati. Bruk stemmeretten din. De store partiene klarer seg. Vis heller støtte til de mindre partiene som vil ta rollen som myggen i teltet og bidra til et sundt debattklima ved å fremme gode forslag samt stille kritiske spørsmål. For erfaringen vår tilsier at det betyr lite at partiet du stemmer på sitter i regjering.

Snipp snapp snute, Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet er ute.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse