Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bernt Øien, pensjonist
Kronikk
18 august 2023 11:22
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre på et tidligere besøk på Melkøya utenfor Hammerfest. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre på et tidligere besøk på Melkøya utenfor Hammerfest. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Fusentaster toer sine hender på sjakkbrettet i spillet om elektrifisering av Melkøya i Finnmark.

Naomi Abramowicz sier till Göteborgs-Posten 12 August at «Sveriges ego är större än våra klimatutsläpp». Hun referer til en nokså pussig opinionsmåling med kommentaren «Hur kan det ens vara kontroversiellt att ett land med mer än en miljard invånare(Kina) har större påverkan på klimatförändringarna än ett land med drygt tio miljoner invånare?” Hadde hun ikke referert til Sverige, så kunne en tro det var Norge hun siktet til.

Annonse
Annonse

Snorre Sturlason forteller om Gange Rolf som plyndret sine egne. Som straff ble han landsforvist og fikk etter hvert jobb i Normandie, eller var det i EU? Elektrifisering av Melkøya vil øke strømregningen til Ola og Kari med 1200 kroner pr år uten at det har klimagevinst sier selveste Cicero. Regjeringen gjør nå som Gange Rolf.

Siden 1998 med Tyskernes startskudd for utkobling av kjernekraft, så er det gradvis blitt mangel på regulerbar kraft i Europa, noe som økte kostnadene for husholdningene.

I overført betydning befinner nå «elektriske» fusentaster seg på sjakkbrettet i spillet om vindkraft i Finnmark. Dronningen på brettet har hittil vært sameaktivisten Ella Marie Hætta Isaksen ledet aksjonen utenfor Olje og Energidepartementet for samenes rettigheter på Fosen. Hun er for vindkraft i form av «nærvind», noe som Aslaug Haga blir glad for.

Vindkraft skal være en vesentlig del av energimixen for den kommende elektrifiseringen. Uvilkårlig vil naboer til «nærvind» bli utsatt for visuell forurensing, støy, skyggekast og splid

Finnmark har 70% av Norges vindkraftpotensiale og et offisielt tall på 181000. rein. «Det er ikke vindkraft som er en trussel mot reindrifta» sier Årnes/Hermo i en kronikk i Klassekampen. Hva er det da? Kameler som skal svelges? «Hittil har det vært slik at det er folk som skal flyttes og ikke vindturbinene. Det er den tankegangen som må vike, ikke bare på toppolitikernivå, men i hele Norge» (Hætta Isaksen)

Annonse
Annonse

Undertegnede havner nok i kategorien «hele Norge», men som en enkel og primitiv Trønder skal jeg ha meg frabedt å bli slått i hartkorn, fordi jeg så langt har støttet samene i sin kamp på Fosen både for sine rettigheter og motstanden mot vindkraft!

Hvem står bak og er oppdragsgivere? spurte en kjenning her nylig. Jeg skal ikke kaste forurensing i debatten med å antyde noe som helst om oppdragsgivere, men nå er global oppvarming blitt til global koking og global frys. Språkbruken er øket til en tenors stemmeleie med den hensikt at vi skal bli skremt både av de vanligste værmeldinger og Statsforvalterens katastrofevarsler. Nå er ikke vanlige stormer lengre til å stole på, regn er ikke lengre regn, varme somrer illustreres med et blodrødt værkart, noe som gjør at. influenser Aurora Gude også ser rødt Aurora Gude raser mot mediedekningen av «Hans»

Sammen med skuespiller og dikter Ida Elise Broch har hun sannsynlig vis større påvirkningskraft på majoriteten av ungdom enn det Hætta Eriksen har. Pendelen kan fort svinge i feil retning for de som fortvilt uttrykker sin mening om at nå er det alvor for moder jord. «Mens ungdommer tidligere har hatt klimaendringene høyt på listen over våre største utfordringer, kommer klima i år helt ned på ellevte plass på TNS Gallups klimapanel» skriver Aftenposten. Uansett konspirasjonsteorier om hvem som står bak, så sier Claus Swab:

Nokså pussig at flere av våre topp politikere har hatt en fot innenfor WWF?

Støre lover at prisen på strøm i Finnmark ikke skal gå opp. Men nå er erfaringen hos «vanlige folk» at politikere lover og opptrer som dinosaurer mens de jobber for at Norge skal bli Europas ressurskoloni. Elektrifisering av LNG produksjonen på Melkøya har en til en prislapp opp mot 50 milliarder, men Norge har jo flust med penger så Støre tenker ikke så mye på slikt. Han neglisjerer, på samme måte som han neglisjerer muligheten for bruk av kjernekraft. For de 400 milliardene som Aslaug Haga ønsker seg for å bygge 40TWh fornybart, så kunne vi ha fått dobbelt så mye kraft fra desentrale små kjernekraftverk. Da hadde vi ødelagt minimalt med natur, økt beredskapen mot strømutfall, redusert investeringene i nett og latt spill varmen gå til boliger og bedrifter. Alternativt kan spill varmen forbedre energiregnskapet for en potensiell Hydrogen produksjon med 30-40 %. (prof. Hesthammer) I tillegg ville Norge makte sine forpliktelser om å kutte 55 prosent av våre klimautslipp innen 2030, med null subsidiebruk vel og merke.

Anders Dunker beskriver mikroplast og effekten disse har i form av aerosoler. I 2020 ble det gjort en studie som viser at det regner 10 000 tonn mikroplast over USA hvert år (126 millioner plastflasker). Noe av dette kommer fra slitasje på vindturbinblader, ca. 200 gram pr turbin pr år. Det er ikke bare havet som er vår alles allmenning, det er lufta også. Vi er i ferd med å ødelegge begge deler.

Skulle den frigjorte gassen bli brukt for å slå ut kjernekraft slik som i Tyskland, så er det bare trist å være vitne til at Finnmark bygges ned.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 4 timer siden Er fergefri E39 realistisk?
Fornuftige refleksjoner Paul!  Det som blir det aller viktigste er å bytte ut regjeringen i september 2026, slik at fornuften ...
Ketil Strand Andersen 7 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse