Det som skjedde på Hustadvika med cruiseskipet «Viking Sky» lørdag må da åpne øynene også på helsebyråkratene i helseforetaket. Dette kunne ha blitt en ufattelig katastrofe, men takket være at vi har profesjonelle redningsarbeidere og redningsmateriell i dette fylket, gikk det bra. Det at vi i slike stunder kan trekke på kompetansen i to byer og i de omliggende kommunene og ved to sykehus må da tillegges vekt.
Et varslet scenario
I Kristiansund har man gjennom år pekt på det ansvar man har som hovedservicebase for oljevirksomhet på denne del av kysten. En slik katastrofe kan jo selvsagt like gjerne hende på en oljeplattform som det som nå ha skjedd på et cruiseskip. Uansett er det snakk om å redde mange mennesker på kort tid. Disse argumentene synes ikke å ha gått inn hverken overfor ledende politikere eller ledende helsebyråkrater.
Nå ser man hvor viktig det er at man på denne farlige kyststrekningen har to oppegående sykehus og en beredskapsorganisasjon som fungerer.
Stadig villere vær
Det er et paradoks at vi opplever et stadig våtere og villere vær samtidig som vi får en stadig økende trafikk langs kysten, ikke minst av store cruiseskip. Lørdag var ett av verdens mest moderne og best utrustede skip i ferd med å havne i fjæresteinene på Hustadvika med 1300 mennesker om bord. Dette kunne ha blitt en ny «Titanic»-katastrofe.
Men takk og pris var cruiseskipet denne gang nær et befolket område hvor det også var redningsressurser.
I dag er det stadig flere turister som vil oppleve vinter-Norge og nordlyset. Interessen for dette naturfenomenet er enormt i verden. Det vil føre til at stadig flere turister kommer til Norge også når vinterstormene raser. Stadig flere vil komme med båt – store båter med mange passasjerer hvor det er kapteiner som føler seg uovervinnelige i forhold til vær og vind slik som kapteinen på «Titanic» følte det.
Dette er nok et argument
Det som skjedde lørdag er nok et argument for viktigheten av å opprettholde gode sykehus både i Molde og i Kristiansund. På samme måte som oljevirksomheten gir enorme inntekter til staten, så vil også cruisetrafikken tilføre Norge inntekter. Dette er verdiskapning som skjer langs kysten. Det er her verdiene skapes. Da har man selvsagt råd til å opprettholde sykehus både i Molde og i Kristiansund. Det hadde man råd til også den gangen vi ikke hadde slike enorme inntekter fra havet.
Da kan man også i fremtiden ha en beredskap som fungerer på øyeblikket. Det betyr mye både for folket som bor i landsdelen, men det vil også bety mye for dem som tilfeldigvis reiser langs vår farlige kyst.
Selv for helsebyråkrater burde dette vært innlysende…