Annonse
Annonse
Stein Watten
Kronikk
04 mai 2019 22:59
Del på Facebook
Bunadsgeriljaen med beintøffe Smøla-damer midt i skipsleia på vei fra Smøla til Kristiansund. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Bunadsgeriljaen med beintøffe Smøla-damer midt i skipsleia på vei fra Smøla til Kristiansund. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Hvem trenger ny minister mest?

Vi fikk ny «Eldre- og folkehelseminister» denne uken. Selv er jeg blant de som undres over hvorfor man trenger en egen statsråd, for å redusere pensjonisters kjøpekraft og tilbud. Men det later til å være viktig fordi Listhaug vil også bli Høies støttespiller.

Men mange av oss har nok ant hvorfor den nye ministeren kom akkurat nå.

Regjeringspartiene stuper på meningsmålingene, flere partier er under sperregrensen og man henter derfor inn en «slugger», i håp om å få samme situasjon som ved siste valg.

Det er selvsagt en risikabel manøver for statsministeren å gjøre en slik endring nå, men hun må ta sjansen. Hun gambler kanskje på en «dacapo» av siste valg, hvor vi fikk et sirkus av en valgkamp med selektive «click bait»-saker i mediefokus? Et mediesirkus som førte til at statsministeren slapp å svare på mange saker som var håndtert dårlig. Hun håper også sikkert på at folk glemmer.

Pressens rolle

Vi har nok aldri hatt en valgkamp der pressen var så fraværende i sin samfunnsrolle men det var nok realiteten ved siste stortingsvalg. Det var vel knapt en politiker som fikk kritiske spørsmål, om hva de hadde gjort, hvorfor, og om hva de skulle gjøre.

Selv oppfattet jeg forrige valgkamp mer som en konstant organisert «vræling» fra politikere, med et haleheng av tilsynelatende «mikrofonstativ», som kanskje i for stor grad var styrt av medierådgivere, og eget håp om «gode klikk-saker»? For en utenforstående observatør kunne det fortone seg slik. Noen opplysende valgkamp var det iallefall ikke!

Men ved årets valg må pressen gjøre sin jobb. Vi har et land som er i opprør. Elite mot folk. Penger og makt. Makt mot avmakt. By mot land. Pressen må ut av urbane strøk!

Har pressen selv tenkt over hvordan det er mulig at det «plutselig» kan etableres en «Bunadsgerilja» med 25.000 medlemmer, landet over, på noen få uker? Og som «geriljasoldat» og lege Marie Osen sa – «Hva er det som får 13 kvinner til å sette seg i en geitbåt, og ro 16,5 nautiske mil fra Smøla til Kristiansund?» Har pressen kanskje gått glipp av en forhistorie her? Det begynner å demre litt nå kanskje? Selv er jeg enig med «Geriljaleder» Anja Cecilie Solvik. Dette kan bli 50.000 medlemmer, før midten av mai. Da må man kanskje til å dykke dypere ned i materien, eller hva?

Politisk opposisjon

Har opposisjonen forstått det som nå skjer i helse-Norge? Har kanskje opposisjonen glemt at de er i opposisjon? Er det beklemmende å ha vært en del av et vedtak som helseforetaksreformen, som nå har slått helt feil ut? En situasjon, der helsetilbudene knuses i distriktene, sentraliseres, og der helse-byråkratene på samme tid soper inn skattekroner til bonuser, etterlønn, og sluttpakker i multi-million-klassen?

Har vi fått en situasjon i Norge, der all politikk nå har blitt så lik, at folk snart ikke evner å skille politikere fra hverandre? Har det blitt for tette bånd noen steder? Har man tenkt over at velgere etterhvert ser på Stortingspolitikere som en «elite», fremfor representanter for sitt folk? Jeg tror det har blitt slik. Derfor tror jeg også vi får slike bevegelser som «Bunadsgeriljaen». Nettopp derfor!

annonse

Og mange har nok lurt på hvor kvinnenettverkene i våre politiske partier har blitt av. I Ap, Høyre, KrF, Venstre, for å ha nevnt noen. Vi ser enkelte politikere, men de samlede kvinnelige politiske nettverk som helhet? Hvor er dere? Jeg hadde faktisk forventet mer av dere nå! Hva kan være viktigere enn å sikre en trygg fødsel for mor og barn i 2019, i HELE landet, vel og merke?

Alvoret er her!

Vi har snart kommet til 14. mai, og Stortinget skal behandle skjebnen til fødeavdelingen i Kristiansund. Dere skal behandle et styrevedtak, som ble fattet i et styremøte som mest minnet om en parodi, enn et styremøte i et foretak som årlig forvalter 6 milliarder skattekroner!

En vedlagt ROS-analyse som lyste illrødt, ble glatt satt til side. Advarsler fra fageksperter, ble heller ikke tillagt vekt. Man valgte selektivt, det som passet best til avgjørelsen som var tatt på forhånd. Trolig av statsråden.

Det er dette dere skal behandle, kjære «Mørebenk» og Storting. Nå har dere ansvaret! Dere skal faktisk nå se på et vedtak, der det beviselig har blitt satt til side viktige faglige overveielser, og som ikke er blitt tillagt vekt! Et vedtak, der fagfolk i ettertid har plukket vedtaket i filler! Hvor usannheter er tatt i bruk! Der fagfolk ble ignorert. Der fagfolk ble «nedsnakket». Der hele distrikts-norge, enda en gang, nå reiser seg mot dere!

Tør dere støtte avgjørelsen som utelukkende er blitt tatt på det grunnlag av å spare 17 mill?

Tør dere virkelig å sette prisen på sikkerheten til Nordmøres kommende mødre og barn til 17 mill? Mange tviler på at det reelt vil spares 17 mill. I tilfelle blir det bare enda verre! Det er et stort ansvar dere har, «Mørebenk», og andre Stortingspolitikere. Og tro meg – vi har valg snart, vi bestefedre skal kremte, og dere skal bli minnet om alvoret til en stadighet! Vi vil ha Mørebenken i tale nå!

Bestefedre på Nordmøre har også fått nok! Vi støtter «Bunadsgeriljaen» og deres budskap betingelsesløst!

Hva med dere, politikere på Mørebenken og i Stortinget? Nå er det alvor – «Bunadsgeriljaen» er her!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 6 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
@Anne Mari SandshamnKanskje du skulle lese noe sannferdig, skrevet av fagfolk? https://www.rbnett.no/meninger/i/zrb7k9/romsdalsfjordtunnelen-blir-en-av-verdens-sikreste. Det er Møreaksen som gir mest vei for pengene. Med ...
@Anne Mari SandshamnEnda en god grunn for slike fergeavløsningsprosjekter, så risikerer vi ikke slike uhell.Frank Sve (Frp) er bekymret for fylkeskommunens økonomi ...
Anne Mari Sandshamn 9 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
Dette er det beste og mest sannferdige innlegg jeg har lest så langt om MA. Gir enda mer grobunn til ...
Anne Mari Sandshamn 19 timer siden Kva er vitsen med gratis ferje, når ferja ikkje går?
@Terje SundsbøJaggu bra den er nede det meste av tiden, ellers kan det lett bli veldig mange ulykker, av bilister om ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Å hevde at tunnelen under Tautra går i et aktivt jordskjelvområde faller på sin egen urimelighet. Se til Japan, der ...
Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte