Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Per Helge Pedersen, fast skribent

Mange av dagens ledende politikere synes å ha en nesegrusende beundring for de såkalte ekspertene. Det ser vi på de aller fleste områder, og ikke minst i helsepolitikken. Opprettes et ekspertutvalg bøyer politikerne seg i støvet for konklusjonene – uansett hvor tøvete de kan være.

Hvor er politikernes vurderingsevne – hvor er det sunne bondevettet kan man spørre?

Jeg gremmes av statsministeren

Jeg gremmes når seg hører og ser statsminister Erna Solberg som vegrer seg i saker hvor ekspertene er forespurt. Sist så jeg henne på fjernsyn da hun kommenterte den giftige sykehussaken på Helgeland. Tre sykehus skal bli til ett ifølge det nedsatte ekspertutvalget. For de deler av Helgeland som da mister sine sykehus vil dette selvsagt være helt ødeleggende. Nå må behandlingen gå sin gang, ifølge statsministeren.

Jeg fatter ikke at en statsminister ikke kan se hvilket uføre vi er kommet opp i. Er hennes lojalitet sterkere i forhold til noen fåtall eksperter enn til det folkeflertallet på Helgeland virkelig mener?

Det synes som hun kvier seg til å ta tak i dette vepsebolet. Det synes å være enklere å overlate alle avgjørelser i slike saker til et sentralstyrt helseforetak (ekspertstyrt) og til de såkalte ekspertene som vet vest. Men de vet selvsagt ikke best.

Folket i landsdelen vet hvor skoen trykker. Det vet selvsagt ikke disse ekspertene som kan gjøre sine vedtak uten å stilles til ansvar.

Politikerne må ta ansvar

Når politikerne overlater alle avgjørelser til ekspertene, tror man faktisk å slippe det ansvar politikerne skal ha. Men der vil de forregne seg. På saksområde etter saksområde reiser proteststormen seg mot politikernes handlingslammelse. Nå må de snart våkne.

De såkalte eksperter bryr seg ikke om hva folk flest mener og føler. Ekspertene har ikke noen som helst forståelse for de problemene fødende kvinner får ved at reiseveien til fødeavdelingen blir vesentlig lengre og kronglete. De har ingen forståelse for at det blir det blir et stadig tøffere og våtere vær i Norge. De tenker bare på en ting – effektivitet og hva man sparer i kroner og øre i en konkret sak. Og så snakker de om faglighet og kompetanse på en måte som at det ikke finnes kompetanse på de sykehusene som er blitt drevet rundt om i landet i lange tider.

Ser ikke sammenhengene

En ekspert er gjerne veldig god på sitt felt, men er eksperten god til å se ting i sammenheng? Det synes ikke som om mange av dem er det. Men politikerne som er våre tillitsmenn burde se sammenhengene. Men de er så fortapt i ekspertenes uttalelser og konklusjoner at mange for lengst har mistet gangsynet. Men det å miste det politiske gangsynet kan koste dem dyrt. Å følge de såkalte ekspertene koster i alle fall samfunnet dyrt.

Ekspertråd har kostet milliarder

I mange år har jeg jobbet innen byggenæringen i Norge. Som tidligere sjefredaktør i mediehuset Byggeindustrien har jeg også sett hvordan politikerne på dette området har lagt ekspertene til sitt bryst. Politikerne har fulgt opp mange av de ekspertråd som er kommet. Siden 2012 har mange politikere snakket varmt å bruke utenlandske entreprenører i Norge. I mange prosjekter har det gått «til skogen». Dårlige løsninger og elendig arbeid har påført samfunnet store tap. Skattebetalerne må dekke inn milliarder av kroner. Men ingen stilles til ansvar!

Slik er det også i helse-Norge. Til større til bedre hevder ekspertene og politikerne applauderer.

Folket hyler, men politikerne er døve. De hører ikke protestene. De hever seg over sine velgere. Men som jeg har skrevet mange ganger før. Slik vil det ikke bli lenger. De politikerne som ikke hører vil miste sine verv. De vil miste sine tillitsverv velgerne har gitt dem. Deres ettermæle vil for alltid være ødelagt.

Noen er fortsatt i en «boble» hvor de tror på gjenvalg og nye seire. Men snart kan det vise seg at denne «boblen» vil sprekke. Når folk sier at nok er nok – så er det nok. Da hjelper det ikke å «redde» seg under ekspertenes vinger – for de er klippet av.

Stol på egne vurderinger

Til alle politikere har jeg ett godt råd. Lytt og lær til det folket roper ut i natten. Still spørsmål til de råd og til de vurderingene ekspertene kommer med. Og for all del – nå er det vel på tide at politikerne kutter i det enorme rådgiverkorpset som er bygget opp av medievitere og andre synsere. De har sannelig ikke gjort politikerne bedre. Skal politikerne bli bedre må de kanskje i langt sterkere grad tenke selv. Den politiske magefølelsen kan ofte gi bedre løsninger enn ekspertenes råd.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte