Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Kronikk
07 mai 2019 12:16
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, fast skribent
Per Helge Pedersen, fast skribent
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Mange av dagens ledende politikere synes å ha en nesegrusende beundring for de såkalte ekspertene. Det ser vi på de aller fleste områder, og ikke minst i helsepolitikken. Opprettes et ekspertutvalg bøyer politikerne seg i støvet for konklusjonene – uansett hvor tøvete de kan være.

Hvor er politikernes vurderingsevne – hvor er det sunne bondevettet kan man spørre?

Jeg gremmes av statsministeren

Jeg gremmes når seg hører og ser statsminister Erna Solberg som vegrer seg i saker hvor ekspertene er forespurt. Sist så jeg henne på fjernsyn da hun kommenterte den giftige sykehussaken på Helgeland. Tre sykehus skal bli til ett ifølge det nedsatte ekspertutvalget. For de deler av Helgeland som da mister sine sykehus vil dette selvsagt være helt ødeleggende. Nå må behandlingen gå sin gang, ifølge statsministeren.

Jeg fatter ikke at en statsminister ikke kan se hvilket uføre vi er kommet opp i. Er hennes lojalitet sterkere i forhold til noen fåtall eksperter enn til det folkeflertallet på Helgeland virkelig mener?

Det synes som hun kvier seg til å ta tak i dette vepsebolet. Det synes å være enklere å overlate alle avgjørelser i slike saker til et sentralstyrt helseforetak (ekspertstyrt) og til de såkalte ekspertene som vet vest. Men de vet selvsagt ikke best.

Folket i landsdelen vet hvor skoen trykker. Det vet selvsagt ikke disse ekspertene som kan gjøre sine vedtak uten å stilles til ansvar.

Politikerne må ta ansvar

Når politikerne overlater alle avgjørelser til ekspertene, tror man faktisk å slippe det ansvar politikerne skal ha. Men der vil de forregne seg. På saksområde etter saksområde reiser proteststormen seg mot politikernes handlingslammelse. Nå må de snart våkne.

De såkalte eksperter bryr seg ikke om hva folk flest mener og føler. Ekspertene har ikke noen som helst forståelse for de problemene fødende kvinner får ved at reiseveien til fødeavdelingen blir vesentlig lengre og kronglete. De har ingen forståelse for at det blir det blir et stadig tøffere og våtere vær i Norge. De tenker bare på en ting – effektivitet og hva man sparer i kroner og øre i en konkret sak. Og så snakker de om faglighet og kompetanse på en måte som at det ikke finnes kompetanse på de sykehusene som er blitt drevet rundt om i landet i lange tider.

Ser ikke sammenhengene

En ekspert er gjerne veldig god på sitt felt, men er eksperten god til å se ting i sammenheng? Det synes ikke som om mange av dem er det. Men politikerne som er våre tillitsmenn burde se sammenhengene. Men de er så fortapt i ekspertenes uttalelser og konklusjoner at mange for lengst har mistet gangsynet. Men det å miste det politiske gangsynet kan koste dem dyrt. Å følge de såkalte ekspertene koster i alle fall samfunnet dyrt.

Ekspertråd har kostet milliarder

I mange år har jeg jobbet innen byggenæringen i Norge. Som tidligere sjefredaktør i mediehuset Byggeindustrien har jeg også sett hvordan politikerne på dette området har lagt ekspertene til sitt bryst. Politikerne har fulgt opp mange av de ekspertråd som er kommet. Siden 2012 har mange politikere snakket varmt å bruke utenlandske entreprenører i Norge. I mange prosjekter har det gått «til skogen». Dårlige løsninger og elendig arbeid har påført samfunnet store tap. Skattebetalerne må dekke inn milliarder av kroner. Men ingen stilles til ansvar!

Slik er det også i helse-Norge. Til større til bedre hevder ekspertene og politikerne applauderer.

Folket hyler, men politikerne er døve. De hører ikke protestene. De hever seg over sine velgere. Men som jeg har skrevet mange ganger før. Slik vil det ikke bli lenger. De politikerne som ikke hører vil miste sine verv. De vil miste sine tillitsverv velgerne har gitt dem. Deres ettermæle vil for alltid være ødelagt.

Noen er fortsatt i en «boble» hvor de tror på gjenvalg og nye seire. Men snart kan det vise seg at denne «boblen» vil sprekke. Når folk sier at nok er nok – så er det nok. Da hjelper det ikke å «redde» seg under ekspertenes vinger – for de er klippet av.

Stol på egne vurderinger

Til alle politikere har jeg ett godt råd. Lytt og lær til det folket roper ut i natten. Still spørsmål til de råd og til de vurderingene ekspertene kommer med. Og for all del – nå er det vel på tide at politikerne kutter i det enorme rådgiverkorpset som er bygget opp av medievitere og andre synsere. De har sannelig ikke gjort politikerne bedre. Skal politikerne bli bedre må de kanskje i langt sterkere grad tenke selv. Den politiske magefølelsen kan ofte gi bedre løsninger enn ekspertenes råd.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse