Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Kronikk
29 november 2019 11:11
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribent
Hver eneste dag kommer det nye avsløringer i mediene om dramatiske feil i Kongeriket Norge og i offentlig forvaltning. Feil som ofte rammer de svakeste i samfunnet. Har de folkevalgte politikerne mistet all kontroll over den mektige staten? NAV-skandalen vokser. Nå viser det seg at også Skatteetaten trekkes inn i skandalen. Aftenposten ruller opp skandaløse tilstander om vold i sykehjemmene. Hva blir det neste? Skandalene står i kø.

Leses alle undersøkelser?

Det som virkelig gir grunn til bekymring er at det er redaksjonene i de ulike mediebedriftene som avdekker problemene. Det skjer ved at journalistene systematisk går gjennom tusenvis av offentlige dokumenter. Men hvorfor har ikke byråkratene oppdaget det samme som journalistene oppdager? Og hvorfor er det ingen offentlige ledere som roper varsku og gir politikerne beskjed. Eller har politikerne bare lukket øyne og ører? Det synes som byråkratene er utrolig opptatt av å hente inn rapporter og statistikker, men leser de dem? Det er disse rapportene journalistene har lest.

Sukkeravgiftens bakside

For noen dager siden fulgte jeg et innslag på NRK fjernsyn om sukkeravgiften. Der ble det avdekket at produsentene kaster enorme mengder sukkerholdige matvarer rett i søpla eller at brus og andre drikker blir tømt i kloakken på grunn av at ikke bedriftene kan gi vekk varene. Gir de varene til institusjoner som hjelper verdig trengende må det betales avgift. Tømmes alt i søpla slipper bedriftene å betale.

Vi merket oss at en av sukkeravgiftens tilhengere, Knut Arild Hareide, nærmest fikk sjokk da han oppdaget medaljens bakside. Det samme gjorde mange andre stortingspolitikere. Men tar de affære og retter opp de feil som er gjort? Kanskje, men det kan ta tid.

Toppen av et isfjell

Jeg tror at mye av det som nå kommer frem kun er toppen av et stort isfjell som sakte driver rundt. Man ikke ser skogen for bare trær. I løpet av de siste årene har det foregått en enorm sentralisering – og det er bygget opp enorme mastadonter som NAV som synes å være en stat i staten. Og NAV-staten har sine egne regler.

Vedtatt er vedtatt

Det synes som om stortingspoltikerne forholder seg til at det som er vedtatt er vedtatt. Det å evaluere og eventuelt gjøre om i saker synes veldig vanskelig. Dette kommer også av at mange saker er delegert bort fra politikerne og til byråkratene. Og de rir ikke samme dag som de saler. På veldig mange områder er det bygget opp store offentlige foretak som selvsagt vet best. Der er det liten evne og lyst til å gjøre noen som helst forandringer. Disse systemene styres av byråkrater som ofte tjener langt mer enn politikerne. Dette er byråkrater som sitter på en gulvkalv – og hvorfor skal de gi slipp på de privilegier som er gitt dem synes å være mantraet?

Vi trenger et generaloppgjør

Håpet er at alle skandalene nå kan vekke politikerne som er våre tillitsmenn. Håpet er at man virkelig snur alle steiner. Men det hjelper ikke bare å snu steinene – politikerne må ta igjen makta og de må gjøre om på  vedtak.

I de siste årene har vi sett at den borgerlige regjeringen har gjennomført en enorm sentralisering i tillegg til å innføre ordninger som klart svekker folkestyret. Dette ser folk – og det er vel en av årsakene til at regjeringspartiene stuper på meningsmålingene. Men det synes som om de politikerne som styrer landet nå setter hodet i sanden med bind for øynene og fortsetter ferden. Det vil selvsagt ende med forskrekkelse for dem.

Tar ikke politikerne kontrollen tilbake vil dette enda med en forferdelse.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse