Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Christina Hovde
Kronikk
23 november 2019 16:38
Del på Facebook
Christina Hovde. Foto: Jenny S Engvig
Christina Hovde. Foto: Jenny S Engvig
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

«The arms length body principle is often invoked to avoid undue government influence», står det skrevet på Wikipedia.

Slik armlengdes styring resulterer i at «Folkestyret i Norge undergraves og fratas tillit, som ledd i regjeringens formulerte effektiviserings- og forenklingspolitikk. Ideologisk gis markedsbeslutninger forrang som mer hurtige og effektive, framfor beslutninger fattet i folkevalgte organ etter politiske overveielser og byråkratisk behandling.»

Denne foruroligende utviklingen, og formen for styring, gir oss innblikk i hvordan en regjering eskalerer til noe mange av oss opplever som en flokk bestående av bulldosere. Deres rådgivere er sagt å være små, men sterke grupperinger som – i likhet med sine politiske oppdragsgivere – anser seg å ha patent på svarene.

Mange av oss etterlyser et snev av ydmykhet for oppgaven. I sin iver etter å bestemme, agerer flere av regjeringens medlemmer nedlatende overfor det samme folket som har valgt dem. Og ikke nok med det, – de styrer oss med viten og vilje inn i et samfunn mange av oss ikke ønsker.

Det er sterkt bekymringsverdig når ting ikke biter på folkevalgte. Når politiske ledere, les ansvarlige, glatt overhører og avfeier spørsmål, som omhandler folkets ve og vel. Når de agerer som at folket verken har vett eller forstand til å forstå. – Ikke en gang når andre stortingsrepresentanter stiller høyst relevante spørsmål i Stortingssalen tar enkelte seg bryet med å svare, eller de svarer med ren svada. Og de samme politiske lederne turer på videre, uten en rift verken i egen sjel eller omdømme. De synes å styre ut fra mangel på empati, og viser en arroganse som ikke hører noe sted hjemme.

Hvordan har vi havnet her? Hvordan kan vi i et demokrati akseptere slik oppførsel og unnlatenhet fra våre tillitsvalgte?

Har vi velgere utelukkende blitt et verktøy i egen søken på makt og karriere? Fortjener vi verken å bli hørt eller bli tilegnet særlig respekt?

Lever vi i en illusjon? Er kanskje ikke alt i vårt lille lykkeland bygget på ærlige hensikter....

Jonas Gahr Støre melder nå en ny retning for Ap: «Vi må bytte ut 'New Public Management' med en tillitsreform. Styringen av offentlig sektor må være bygd på nærhet til brukerne, respekt for fagfolk og involvering av de ansatte», sier han. Dette er musikk i manges ører. Men – det er et men – han forsvarer helseforetaksmodellen for alt det den er verd.

All den tid kontroversielle vedtak ikke snus er dette å anse som rent valgflesk. Og vi velgere må ta stilling til om vi skal tro på det, eller om dette i realiteten er tiltak gjort for å endre meningsmålingene frem til neste valg.

Monica Mæland sier i et intervju med NRK at: «Vi må være klar over at både storting og kommunestyrer er satt til å ta vanskelige avgjørelser, og vi kan ikke drive basert på popularitetsmålinger, men vi må samtidig ikke miste tillit.»

Våkn opp, – alarmklokkene har ringt lenge. Folket er mer opplyste enn noen gang, og prosessene dere igangsetter og utfører er mer transparente enn tidligere. Samtidig blir urett, mangel på kompetanse og – ikke minst – udemokratiske og urimelige prosesser mer synlige. Og følgen er at det politiske Norge allerede har mistet mer tillit enn noen gang.

At politikere må ta tøffe og upopulære avgjørelser, forsvarer på ingen måte at de svikter store deler av folket i sin iver på å vise handlekraft. Det forsvarer heller ikke at de undergraver rettighetene, og river ned livsviktige funksjoner, ute i distriktene.

Ett er sikkert, – vi er mange som har begynt å reagere både på overformynderi og politikere som har fjernet seg milelangt fra folkets virkelighet og vilje.

Vi vet ikke hva vi får med en ny regjering sier noen. Men vi kan i alle fall raskt konstatere hva vi frarøves med dagens....

Konklusjonen bør være ganske enkel og – ironisk nok – ikke ulik kjepphestene til dagens regjering: Vi må våge å være endringsvillige, – ta skrittet å satse på forandring!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse