Mer testing og bedre sporing må til før flere smitteverntiltak kan lempes på, ifølge helsemyndighetene. Men foreløpig er det uvisst når flere kan bli testet.
– Dette vil være avhengig av når vi får større testkapasitet, sier direktør for Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg til NTB.
På den daglige koronapressekonferansen onsdag slo helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) fast at en ytterligere lemping på de strenge smitteverntiltakene er avhengig av tre ting:
– Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og vi er enige om at mer testing, bedre sporing og rask isolering av smittede vil være veldig viktig i neste runde, hvis vi skal åpne samfunnet mer og ha mindre inngripende tiltak, sa Høie.
Usikkert
FHI har så langt valgt å begrense testingen til pasienter som bli innlagt på sykehus, pasienter og beboere i helseinstitusjoner og personer over 65 år med feber, hoste eller tungpustethet. Også ansatte i helsetjenesten som jobber nært med pasienter og personer som har vært i nærkontakt med en bekreftet smittet person, blir testet.
Personer med symptomer på akutt luftveisinfeksjon som ikke tilhører noen av risikogruppene, blir derimot i regelen ikke testet for covid-19. Årsaken er hovedsakelig mangel på testutstyr.
– Det er en ganske stor jobb å få til dette. Men vi har håp om at det skal skje ganske fort, sier Stoltenberg. Men hun kan samtidig ikke svare på når dette vil være på plass.
– Når det kommer på plass, hvilke grupper vil da bli testet først?
– Det kommer vi tilbake til. Men vi vil fortsette å teste de gruppene som testes nå, og så er jo ønsket å senke terskelen slik at de med lette symptomer kan bli testet, sier Stoltenberg.
Kontroll med mørketall
I tillegg ønsker FHI å kunne teste ute i befolkningen, blant annet for å få mer kontroll med mørketallene.
– Vi vil legge opp til regelmessig testing av befolkningen. Kanskje også spesielt utsatte grupper som ikke vil stille opp i en befolkningsundersøkelse, sier Stoltenberg.
Hun understreker at selv om det nå er en nedgang i smittetallene, kan det komme nye smittetopper framover. I sin siste risikorapport gjør FHI det klart at hovedbølgen i koronapandemien fortsatt ikke har truffet oss.
«Vi regner med at Norge vil gjennomgå en covid-19-epidemi med sannsynlig oppstart for alvor i løpet av året», skriver FHI.
Advarer mot å løsne grepet
Regjeringen lettet tirsdag på noen av de mest inngripende tiltakene. 20. april vil barnehagene åpne igjen, mens barneskolenes 1.–4. trinn starter opp én uke senere.
Onsdag advarte imidlertid Verdens helseorganisasjon (WHO) mot å lette på smitteverntiltakene.
– Dette er ikke tiden for å lempe på tiltakene. Det er tiden for nok en gang å doble og triple våre kollektive bestrebelser på veien mot undertrykkelse av viruset med full støtte fra samfunnet, sier WHOs Europa-direktør, Hans Kluge.
– Vi må gjøre våre vurderinger ut fra nasjonale forhold. Vi opplever at den forsiktige, kontrollerte endringen som Norge nå gjør, er en endring som vi kan forsvare å gjøre, sier Høie i en kommentar til WHO-advarselen.
Mange sektorer og samfunnsområder er fremdeles stengt ned. Kultur- og idrettsarrangementer forbys fram til 15. juni, utenlandsreiser frarådes på ubestemt tid og hytteforbundet gjelder til 20. april.
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) varsler om at tiltakene kan bli strammet til igjen dersom epidemien på ny skyter fart.
(©NTB)